Muntii Valcan
Defileul Jiului
Motel Gambrinus (Iscroni) - Saua Alunu
Marcaj: banda rosie
Traseu: Motel Gambrinus (Iscroni) (556 m) - Muntele Tarina Frasinului - Sub Varful Frunti - Muntele Seciul Lui Burlic - Sub Varful Candetu (1.546 m) - Sub Varful Dumitra - Pasul Vulcan (1.621 m) - Varful Straja (1.868 m) - Sub Varful Coarnele - Sub Varful Sigleul Mare (1.682 m) - Saua Dilma Cazuta - Muntele La Noua Lemne - Varful Arcanu - Saua Nedeilor - Saua Groapa Nedeutii - Varful Oslea (1.946 m) - Saua La Suliti - Saua Alunu
Timp de mers: 25-30 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii, in afara de sectorul Pasul Vulcan - Varful Straja (3 - 3 1/2 ore). Locuri de adapost - Cabana Vulcan, Stana Sigleul Mare, Cabana Straja, Stana Rastoranu.
Motel Gambrinus (Iscroni) - Saua lui Loghin
Marcaj: triunghi albastru
Traseu: Motel Gambrinus (Iscroni) (556 m) - Varful Candetu (1.546 m) - Pasul Vulcan (1.621 m) - Saua lui Loghin
Timp de mers: 6 - 6 1/2 ore
Descriere traseu: Pornim din statia de autobuz situata la intersectia drumurilor nationale 66 si 66A, luand-o pe DN66 spre defileul Jiului. Dupa aproximativ 350 m de la pod lasam in urma drumul national si o luam spre motelul Gambrinus. De aici urmam poteca ce porneste din parcare. Dupa aproximativ 200 m urmam valea Candetu spre stanga si ajungem la apa. La un moment dat poteca se pierde si trebuie sa urcam pe versant pentru a o regasi. Ajungem intr-o poienita, traversam apa si ajungem in saua Cotul Candetului.
Continuam drumul din sa, luand-o spre sud-vest, pe culmea muntelui Candetu. Trecem de poiana Tarina Frasinului, iar in poiana Sub Frunti ocolim un bordei si ajungem la marginea de sud a poienii. Aici o luam in unghi drept spre dreapta, traversam piezis o zona mlastinoasa si urcam pe culmea dinspre vest. In momentul in care ajungem intr-o poienita o luam usor spre stanga, urcand pana la poteca ciobaneasca, pe care o urmam spre dreapta.
Din poiana Seciul lui Burlic urmam poteca ce ocoleste varful, iar cand ajungem in saua Candetu iesim spre culmea principala. Pentru a ajunge pe varful Candetu trebuie sa ne intoarcem aproximativ 10 minute spre nord. Din saua Candetu urmam marcajul triunghi albastru si ocolim varful Murga Mare, revenind pe culmea principala in saua Murga Mare. Urmam incontinuare poteca, trecem pe langa varful Dragoiu si ajungem in saua Dumitra. In continuare urmam un drum de tractor si coboram in saua lui Loghin.
Saua lui Loghin - Cabana Straja / Saua Prislop
Marcaj: banda rosie; triunghi albastru
Traseu: Saua lui Loghin - Saua Diului - Varful Straja (1.868 m) - Cabana Straja (1.445 m) / Saua Prislop
Timp de mers: 2 - 3 ore
Descriere traseu: Din saua lui Loghin urmam marcajele banda rosie si triunghi albastru, ocolim varful lui Loghin si ajungem in saua Diului. Ocolim apoi varful Cartianu (de data aceasta pe la sud) si revenim pe creasta principala in curmatura Izvorului. Dupa aproape o ora de urcus ajungem pe varful Straja.
De pe varful Straja avem doua variante de traseu: fie coboram la cabana Straja, fie continuam pe creasta principala si mergem spre saua Prislop. Daca alegem prima varianta, coboram spre vest, apoi o luam usor spre dreapta, urmand marcajul triunghi albastru spre paraul Sohodol. In continuare urmam poteca nemarcata din stanga spre muntele Mutu, apoi poteca din dreapta spre versantul nordic al varfului Straja. De la marginea padurii urmam firul estic al Sohodolului, spre firul apei. La iesirea din padure ajungem la izvorul vestic al paraului si urmam poteca prin padure spre nord-vest, pana la cabana Straja.
In cazul in care din varful Straja ne continuam traseul pe creasta, coboram spre vest, trecem prin saua La Sohodol si urcam pe varful Mutu. Coboram apoi spre vest, pana in saua Prislop.
Saua Prislop - Motelul Valea de Pesti
Marcaj: banda rosie / triunghi rosu
Traseu: Saua Prislop - Muntele Sigleul Mare - Saua Dilma Cazuta - Motelul Valea de Pesti (910 m)
Timp de mers: 6 - 7 ore
Descriere traseu: Incepem urmand marcajul triunghi albastru, apoi coboram putin si ajungem pe curba de nivel spre sud-vest pana in saua Scrindeiu. De aici trecem pe versantul nordic al varfului lui Frate si coboram pe langa padure. Din saua La Paru de Fier traversam platoul pana la poalele muntelui Coarnele. Urmam curba de nivel spre vest, sud-vest si ajungem in saua Muncelul. Continuam pe culmea secundara, prin saua vestica si o luam la dreapta pe versantul nordic. La borna silvica H/399 intram in padure si ajungem in saua Dilma Cazuta, apoi in saua Carloabele. Trecem de poiana Stefului, urcam pe Sigleul Mic si iesim din padure. Evitam poteca din stanga ce duce spre stancile din sud si urcam spre est, apoi pe culmea nordica spre culmea principala. Din Sigleul Mic coboram in punctul La Table, apoi in saua La Morminti. Inainte de a urca pe varful Sigleul Mare, ne abatem pe la stana La Palarie, situata pe versantul sudic. Urcusul pe acest varf reprezinta un ocol ce ne mai ia aproximativ 45 de minute.
De la stana La Palarii coboram pe versantul sudic, prin padure, iar din saua Dalma Cazuta parasim creasta principala si o luam la dreapta pe drumul forestier de pe valea Dalmii. Dupa cateva minute de la plecarea din sa facem o curba la stanga spre un izvor. Continuam la dreapta prin padure si ajungem in scurt timp la paraul Dalma. Mergem pe langa apa si regasim drumul forestier de pe Valea de Pesti.
Motelul Valea de Pesti - Casa De Vanatoare Campusel
Marcaj: punct albastru; banda rosie; triunghi rosu
Traseu: Motelul Valea de Pesti (910 m) - Valea Strambu - Varful Arcanu - Saua Groapa Nedeutii - Muntele Coada Oslei - Muntele Stirbu - Casa De Vanatoare Campusel (1.180 m)
Timp de mers: 9 ore
Descriere traseu: De la motel coboram pe drumul forestier, apoi urcam pe langa lac, spre sud si in mai putin de o ora ajungem la cabanele forestiere Arcanu. Dupa un sfert de ora intalnim Pestera de Gheata, situata deasupra soselei spre est. La gura vaii Seci trecem pe malul stang, iar la gura paraului Stevioara intalnim o fosta cabana forestiera. Dupa aproximativ 400 m intram in valea Strambu si urmam drumul forestier de pe aceasta. Urmam serpentinele le muntele Strambu si ajungem la un izvor, apoi urcam pana la un punct cu vedere panoramica.
Continaum spre dreapta, pe Drumul Neamtului aproximativ un kilometru, pana la un izvor. Coboram apoi spre nord si ajungem pe culmea principala, in saua Prisloapele Mari. Ocolim pe la sud varful cu acelasi nume si iesim iar pe creasta. Coboram pe culmea ingusta si ajungem in saua Prisloapelor. De aici facem o curba larga spre nord si intalnim varful Nedeilor, apoi ajungem in saua Nedeilor. Trecem de varf si ajungem la formatiunea stancoasa Ravena Mare de la Izvorul Negoiului.
Coboram pe culmea Nedeilor si ajungem intr-o sa. Dupa ce ocolim pe la nord varful Nedeiuta, intram in padure si coboram in poiana Groapa Nedeiutii. De aici urmam marcajul triunghi rosu spre Oslea. Dupa stana Cuiul Popei urmarim flancul sud-vestic al culmii principale. Urmand un hatas de capre negre o luam la dreapta fata de muchie, depasim mai multe obstacole si ajungem in saua Coada Oslei. Mergem in continuare pe creasta, spre varful Oslei si saua La Suliti. Din sa, coboram pana ajungem la poteca ce coboara muntele Oslea spre stanga. Dupa stana Stirbu, in padure, regasim si marcajul.
Vulcan - Cabana Vulcan
Marcaj: triunghi rosu
Traseu: Orasul Vulcan - Dealul Merisorului - Cabana Vulcan (1.419 m)
Timp de mers: 2 - 3 ore
Descriere traseu: Pornim de la monumentul ce marcheaza inceputul drumului lui Mihai Viteazu si urcam prin oras aproximativ 20 de minute. Pe dealul Merisorului o luam putin la stanga si ajungem pe culme. Evitam serpentinele si urmam poteca marcata, urcand pe dambul Lespezilor. Trecem de padure si ajungem intr-o sa, iar dupa alte serpentine ajungem in poiana Piatra Radului. Dupa un urcus de cinci minute ajungem la cabana Valcan.
Cabana Vulcan - Cabana Straja
Marcaj: punct galben
Traseu: Cabana Vulcan (1.419 m) - Stancariile La Caminete - Cabana Straja (1.445 m)
Timp de mers: 3 - 3 1/2 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.
Cabana Straja - Cabana Vulcan
Marcaj: punct galben; triunghi albastru
Traseu: Cabana Straja (1.445 m) - Sub Caminete - Valea Baleia - Dambul Casilor - Cabana Vulcan (1.419 m)
Timp de mers: 3 - 3 1/2 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii - pericol de avalanse.
Cabana Vulcan - Paroseni
Marcaj: punct albastru
Traseu: Cabana Vulcan (1.419 m) - Poiana Ciungi - Dealul Iazu - Orasul Paroseni
Timp de mers: 1 1/2 ora vara; 2 1/2 ore iarna
Descriere traseu: De la cabana coboram la stalpul cu marcaje, ocolim putin spre stanga, intram in padure si urmam culmea nordica a Pietrei Radului. Trecem printr-o sa si dupa 35 - 40 de minute de la plecare ajungem la o rascruce. O luam la stanga, coboram prin padure si ajungem in poiana Ciungi. Dupa zona mlastinoasa o luam la dreapta, si mergem pana pe dealul Iazu. Coboram pe langa mesteceni si ajungem in cartierul Obreja. De la rascruce o luam la dreapta, iar dupa aproximativ 200 m ne intoarcem aproape in sens invers si ajungem la DN 66A.
Lupeni - Popasul Turistic Bumbesti
Marcaj: triunghi albastru
Traseu: Orasul Lupeni - Izvorul Rosia - Izvorul Ciurgau - Cabana Straja (1.445 m) - Pasul Vulcan (1.621 m) - Sub Varful Zanoaga - Casa Buliga (aprox. 1.220 m) - Muntele Priporu Mare - Valea Vijoaia - Satul Pleja - Popasul Turistic Bumbesti
Timp de mers: 11 1/2 - 13 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.
Lupeni - Cabana Straja
Marcaj: triunghi albastru
Traseu: Orasul Lupeni - Valea Rosie (aprox. 800 m) - Saua La Arvinte (aprox.1.050 m) - Izvorul Ciungau - Stanele Sohodol - Cabana Straja (1.445 m)
Timp de mers: 3 - 4 ore
Descriere traseu: Din piata centrala urcam pestrada 6 Martie, trecem de cimitir si ajungem pe culme. Urcam in continuare si ajungem intr-o sa. Urmam poteca si ajungem in saua de la cotul vaii Rosia. O luam pe drumul spre stanga si urcam pe langa izvor pana ajungem pe un platou. Intram in padure, trecem de o stana si urcam pana la o vale bolovanoasa, apoi ajungem in saua La Arvinte. Urcam spre sud, apoi oluam la dreapta si urcam pe muntele Sf. Gheorghe, trecand de poieni si prin padure. Dupa mai mult de doua ore si jumatate de urcus ajungem in poiana stanele Sohodol. Intram in padure, trecem de partia de schi si intram din nou in padure, mergand pana la cabana Straja.
Cabana Valea de Pesti - Runcu
Marcaj: triunghi rosu
Traseu: Cabana Valea cu Pesti (850 m) - Saua Dilma Cazuta - Valea Sohodol - Complexul Turistic Bucium - Cheile Sohodol - Comuna Runcu
Timp de mers: 8 - 9 ore vara; 11 - 13 ore iarna
Cabana Campu Lui Neag - Cabana Campu Lui Neag
Marcaj: punct albastru
Traseu: Cabana Campu Lui Neag (850 m) - La Cariera - Muntele Testul din Galbena (1.204 m) - Stana Rastovanu - Varful Arcanu - Dealul Stramba - Valea Stramba - Valea de Pesti - Barajul Lacului Valea de Pesti - La Cariera - Cabana Campu Lui Neag (850 m)
Timp de mers: 6 1/2 - 7 1/2 ore vara; 9 - 10 ore iarna
Descriere traseu: Loc de adapost - stana Rastovanu.
Campul Lui Neag - Curmatura Prisloapele Mici
Marcaj: cruce albastra
Traseu: Campul Lui Neag (850 m) - La Cariera - Muntele Testul din Galbena (1.204 m) - Stana Rastovanu - Curmatura Prisloapele Mici
Timp de mers: 4 1/2 - 5 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.
Cabana Campu Lui Neag - Casa de Vanatoare Campusel
Marcaj: triunghi rosu
Traseu: Cabana Campu Lui Neag (850 m) - Scocul Jiului - Casa de Vanatoare Campusel (1.180 m)
Timp de mers: 4 - 5 ore
Descriere traseu:
Cabana Campu Lui Neag - Motelul Valea de Pesti
Marcaj: triunghi rosu
Traseu: Cabana Campu Lui Neag (850 m) - Motelul Valea de Pesti (910 m)
Timp de mers: 1 - 2 ore
Descriere traseu: De la cabana coboram in centrul comunei Campu lui Neag si urmam DN 66A spre Lupeni. Traversam raul Jiu, trecem de o padurice si ajungem la un monument. Coboram la gura Vaii de Pesti, unde putem vedea motelul pe oculme de munte.
Cabana Campu Lui Neag - Varful Arcanu
Marcaj: traseu nemarcat
Traseu: Cabana Campu Lui Neag (850 m) - Muntele Testul din Galbena (1.204 m) - Varful Rastovanu (1.658 m) - Varful Arcanu
Timp de mers: 3 - 4 ore
Descriere traseu:
Tismana - Valea Scocul Jiului de Vest
Marcaj: cruce rosie
Traseu: Comuna Tismana - Padurea de Castani Eroni - Dealul Gura Plaiului - Valea Bistricioara - Sub Varful Podisului - Valea Frasinu - Valea Bistrita - Lacul Vija - Curmatura Prisloapele Mici - Valea Prisloapele - Valea Garbova - Valea Scocul Jiului de Vest
Timp de mers: 10 - 12 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.
Casa de Vanatoare Campusel - Manastirea Tismana
Marcaj: triunghi albastru
Traseu: Casa de Vanatoare Campusel - Valea Scocul Jiului de Vest - Pasul Jiu-Cerna (1.330 m) - Saua La Suliti - Sub Varful Frumosu - Sub Varful Cioclovina (957 m) - Manastirea Tismana
Timp de mers: 9 - 10 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.
Sambotin - Casa Buliga
Marcaj: punct albastru
Traseu: Comuna Sambotin - Mina Schela - Valea Harabaru - Poiana / Monumentul Mihai Viteazu (991 m) - Varful Ulmu (1.155 m) - Casa Buliga (aprox. 1.220 m)
Timp de mers: 4 1/2 vara; 5 1/2 iarna
Gara Lainici - Pasul Vulcan
Marcaj: punct rosu
Traseu: Gara Lainici - Schitul Locuri Rele - Varful Gropului - Muntele Tenia - Pasul Vulcan (1.621 m)
Timp de mers: 4 - 5 ore
Descriere traseu: Nerecomandabil in timpul iernii.
Camping Lainici - Schitul Locuri Rele
Marcaj: punct rosu
Traseu: Camping Lainici (430 m) - Gara Lainici - Schitul Locuri Rele (740 m)
Timp de mers: 1 - 2 ore
Descriere traseu: Din camping urmam drumul national spre Petrosani si dupa aproximativ un kilometru ajungem al podul peste Jiu. Inainte de acesta urmam poteca spre stanga, pana la gara Lainici. Trecem de calea ferata si urcam prin padure pana ajungem la drumul forestier, pe care il urmam pana la schit.
Lupeni - Saua Scrideiu
Marcaj: punct rosu
Traseu: Orasul Lupeni - La Avrinti - Stanele Sohodol - Cabana Straja (1.445 m) - Saua Scrideiu
Timp de mers: 4 1/2 - 5 ore vara; 6 - 7 ore iarna
Descriere traseu: Loc de adapost - cabana Straja.