Baikal este un lac foarte frumos aflat in sud estul Siberiei. Este cel mai adanc lac cu apa dulce si cel mai mare rezervor de apa dulce din lume. Baikal este foarte cunoscut pentru claritatea apei si pentru diversitatea florei si faunei. In afara de acestea, Lacul Baikal a reprezentat si un important loc sfant al Asiei de-a lungul secolelor.
Cel mai bine este sa vizitati lacul daca circulati cu trenul Trans-Siberian. Trenul opreste si in Irkutsk si puteti cobora aici pentru a face o excursie la Baikal. Experientele pe care le veti trai aici sunt incomparabile cu orice altceva. Cuvantul Baikal provine din limba turca unde bai inseamna bogat iar kul inseamna lac, astfel va in traducere directa baikal inseamna lac bogat. Si este intr-adevar bogat pentru ca el contine 20% din apa dulce a planetei in timp ce flora si fauna lacului sunt in mare parte endemice.
Lacul este atat de imens incat localnicii il numesc, mare. Si lacul creste in continuare cu un ritm de aproximativ 2 cm pe an si se crede ca in viitor acesta va deveni un nou ocean care va acoperi o mare parte din Asia. Lacul a avut si o mare importanta spirituala. Multe popoare de-a lungul secolelor s-au rugat la lac si au crezut in puterea lui. Mai puteti vedea inca pe langa lac sculpturi unice si ramasite ale cladrilor ritualice ce apartineau unor triburi care au disparut de mii de ani.
Lacul serveste si ca granita intre doua provincii ale Federatiei Ruse, Republica Buryatia pe malul de sud est si oblastul Irkutskaya pe malul nord vestic. Partea de sud est a lcului este orientata mai mult spre turism in tim ce partea de nord est este locuita de foarte putini oameni si vizitata aproape deloc de turisti. Lacul Baikal a fost introdus in Patrimoniul UNESCO din 1996.
Sunt mai multe motive pentru care ar trebui sa vizitati lacul si sa experimentati stilul de viata de aici. Aici veti gasi aer curat, apa foarte buna din lac, munti stancosi si paduri foarte frumoase pentru cei care vor sa fie aproape de natura. Activitatile obisnuite precum drumetiile, ciclismul, campingul, plimbarile cu caiacul si pescuitul par mul mai interesante cand sunt practicate in acest loc plin de farmec.
Aici veti experimenta si un alt fel de cultura, ba chiar doua tipuri: asiatica Buryat si siberian ruseasca. Vechea cultura a populatiei Buryat, cu atitudinea lor sfanta catre natura, samanism traditional si cantece spirituale unice a fost dominanta pentru multe secole in jurul lacului pana la colonizarea rusa din secolul 17. Rusii care au sosit aici si-au pastrat obiceiurile, biserica ortodoxa, sauna si votca, la care au adaugat si o caracteristica siberiana. Dupa cateva sute de ani de trait aici acestia s-au transformat in oameni independenti, puternici, traditionali si care respecta natura.
Lacul se intinde de-a lungul unei falii tectonice si acesta este si motivul pentru care este atat de adanc mai ales ca falia este inca activa. Datorita acestui lucru apa este agitata si astfel apa oxigenta ajunge la cele mai mari adancimi fata de celelalte lacuri. De-a lungul tarmului se gasesc si izvoare cu ape termale si multe dintre ele sunt folosite pentru tratamente medicale.
Baikal este si unul dintre cele mai vechi lacuri de pe planeta cu o varsta estimata intre 25-30 milioane de ani. Adancimea maxima a lacului este de 1637 m si are o suprafata de aproximativ 31.500 de Km patrati. Lacul este inconjurat de munti si lantul muntos cel mai inalt este Ulan Burgasy. Baikal este printre cele mai curate lacuri cu apa dulce din lume si puteti bea apa direct din lac. Acest lucru se datoreaza microorganismelor care curata de trei ori pe an apa pana la o adancime de 50 m. Lacul este intotdeauna batut de vanturi si cu ape agitate si aproape niciodata cu pa linistita in totalitate.
Flora si fauna acestui lac este unica si cu adevarat remarcabila. Aici au fost descoperite peste 2600 de specii dintre care aproximativ 70% sunt endemice si se pot gasi numai in zona Lacului Baikal. Aici veti gasi ursi, vulpi, vulturi, tantari si alti locuitori obisnuiti ai zonelor impadurite. Cele mai cunoscute vietuitoare ale lacului sunt nerpa(o specie de foca de apa dulce unica in lume care pot fi gasite in apropiere de Insulele Ushkanye) si omul(unul dintre cele mai cunoscute tipuri de peste din lac inrudit cu somonul).
Iarna siberiana este foarte friguroasa. Cu toate acestea, Lacul Baikal acumuleaza multa caldura pe timpul verii ceea ce influenteaza temperatura pe timpul iernii. Lacul ingheata complet iarna, iar in partea de nord ramane inghetat chiar si pana la inceputul lunii iunie.
Majoritatea turistilor viziteaza lacul pe timpul verii, dar numarul turistilor care vor sa experimenteze iarna siberiana si care vor sa vada cat de transparenta este gheata de pe lacul inghetat a inceput sa creasca. Pe timpul iernii puteti experimenta un set diferit de activitati precum schiatule, plimbarile cu sanii trase de caini, pescuit la copca si chiar scufundari. Muntii din imprejurimi nu sunt suficient de inalti pentru a construi telecabine dar sunt cateva partii care au siateme de urcare a schiorilor in forma de T. Daca tot sunteti aici nu ezitati sa incercati si sauna ruseasca care se poate dovedi folositoare in orice sezon al anului.
In luna februarie, Warner Bros. Studio Tour London - The Making of Harry Potter invita vizitatorii sa se delecteze in ...
Cele mai mari atractii ale Cantabriei sunt tocmai contrastele sale: vai verzi, varfuri inalte si apele albastre. Tarmul are un ...
Ministrul Culturii, Cultelor si Patrimoniului National, Theodor Paleologu, s-a intalnit joi cu arhiducele Dominic de Habsburg, mostenitorul Castelului Bran, prilej ...
In 2009, calatoriile low cost vor ajunge la o pondere de 50% din totalul zborurilor din Romania. Principalii operatori din Romania sunt ...
Pe cei 225.000 de turisti homosexuali ce ajung in fiecare an in Cape Town ii asteapta la aeroport Harta Roz a ...
De aproape patru decenii, Bruxelles isi sarbatoreste floarea preferata: begonia. Anul acesta intre 12 si 15 august orasul isi v-a prezenta din ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat