Piete second hand, magazine caritabile si piete ale fermierilor se gasesc cam in fiecare oras. Probabil sunteti obisnuiti sa descoperiti cate un obiect interesant sau sa va targuiti pentru un alt obiect rar prin pietele locale, dar daca nu ati vizitat piata Porta Portese din Roma experienta voastra nu este deplina. Piata este deschisa duminica de la 7 dimineata pana la ora 14 si este locul de unde puteti cumpara un numar nelimitat de produse la niste preturi foarte bune.
Piata aglomerata este plina pana la refuz cu posete, genti, televizoare vechi, mobila, carti, fructe, legume, haine si antichitati. Daca vizitati Roma trebuie neaparat sa mergeti si in piata Porta Portese, daca nu pentru cumparaturi atunci pentru a sta la unul din restaurantele din apropiere si sa priviti cum se desfasoara activitatea in piata.
Prima piata in aer liber din Orasul Etern poate fi datata de pe vremea Imparatului Augustus in secolul 3 BC. In timpul Epocii de Aur a lui Augustus economia Romei s-a dezvoltat vertiginos, iar Piata Marcellum aflata in nordul orasului, era mereu aglomerata. In anii care au urmat, datorita succeselor pe care le-a cunoscut Roma, Agrippa, mana dreapta a lui Augustus, a construit o piata acoperita mult mai spatioasa. Aceasta piata gazduia negustori care isi vindeau bunurile dar si spatii pentru birouri si ea a stat ca sursa de inspiratie si pentru piata Campo de`Fiori care se gaseste in centrul orasului.
De-a lungul secolelor pe masura ce zonele rezidentiale ale Romei s-au dezvoltat, a crescut si numarul zonelor comerciale. In secolele 17 si 18 autoritatile italiene au alocat zone speciale pentru piete si pentru activitatea comerciala. De atunci multe piete acoperite au fost construite, dar pietele in aer liber raman totusi o traditie in Roma si in toata Italia.
Fiind una dintre pietele in aer liber cele mai mari din Europa, Porta Portese adaposteste in jur de 4000 de pravalii care vand de toate, de la artefacte religioase la carti si produse proaspete.
Situata spre sfarsitul caii Viale Trastevere, la piata puteti ajunge daca luati autobuzul 75 din Roma spre Porta Portese sau sa luati trenul 8 spre Travestere. Nu se poate sa ratati piata care se intinde pe ambele parti ale strazii pe o suprafata destul de intinsa.
Intrarea in piata se face pe la o poarta dintr-un zid ce a fost construit la ordinul Papei Urban III in secolul 17 care avea scopul de a proteja orasul de invadatori si care a fost reconstruit si consolidat pentru a deveni si mai puternic. Spre sfarsitul celui de-Al Doilea Razboi Mondial piata neagra se dezvoltase foarte mult in Italia, iar Porte Portese era un adevarat cuib al vanzarilor pe sub tejghea, ceea ce din fericire nu se mai intampla acum.
Daca va aventurati prin piata trebuie sa aveti grija la portofel si la bunurile voastre pentru ca, la fel ca in fiecare loc aglomerat, este pericolul de a va intalni cu hotii de buzunare. De asemenea nu trebuie sa abandonati niciodata prea usor negocierea pentru un obiect pe care il doriti pentru a obtine in final un pret bun.
Daca vreti sa va petreceti mai mult timp in piata aglomerata trebuie sa va si imbracati corespunzator cu haine usoare si incaltaminte confortabila, mai ales in zilele calduroase de vara. Este recomandat sa va planificati vizita mai degraba dimineata cand este mai racoare. De asemenea hainele pe care le purtati pot afecta si pretul cumparaturilor voastre deoarece vanzatorii va vor spune un pret in functie de cat de bine sunteti imbracati, asa ca cel mai bine este sa lasati acasa accesoriile mai scumpe pe care le purtati de obicei. Evident ca puteti face oricand o pauza daca simtiti nevoia si puteti savura o bautura racoritoare sau o mancare delicioasa pe care o puteti cumpara tot de aici.
In timp ce va plimbati prin piata vanzatorii va vor striga si vor incerca sa va atraga spre pravaliile lor cu oferte cat mai bune. Desi unii dintre ei vorbesc si alte limbi , de obicei conversatiile se tin in italiana. Vanzatorii au foarte multe produse si desi majoritatea sunt second hand se zvoneste ca unele sunt furate asa ca trebuie sa fiti putin mai atenti cand cumparati ceva. Trebuie sa inspectati cu atentie orice produs cumparati pentru ca desi unele dintre produse sunt antichitati originale si bine facute, altele sunt falsuri noi si de o calitate indoielnica. Puteti gasi haine de epoca interesante la sub 10 euro bucata, dar puteti gasi si obiecte unice interesante, precum o veche cafetiera, pentru mai putin de 5 euro.
Desi sunt multe obiecte interesante si multe oferte bune in piata Porte Portese, o vizita aici nu inseamna sa cumparati tot ce prindeti ci mai degraba o adevarata experienta culturala. Istoria pietelor in aer liber din Roma este lunga si atunci cand va plimbati prin Porta Portese puteti sa va imaginati cum era acum peste 2000 de ani cand stramosii italienilor faceau exact la fel.
Ca multe alte tari Scotia si-a indreptat atentia asupra turismului in aceasta perioada pentru a ajuta economia locala. Problema actuala ...
Karlstejn este probabil cel mai remarcabil castel din Cehia si unul din simbolurile importante ale vechiului Regat Ceh. Charles IV, ...
Turismul, la fel de mult ca bancile si ciocolata, face parte din imaginea clasica a Elvetie, care a inceput sa-i ...
Via Appia este probabil cel mai cunoscut, cel mai timpuriu si cu siguranta cel mai important drum roman. Drumul a ...
Politia londoneza a emis avertizari in legatura cu infractorii care se dau drept politisti sub acoperire si `amendeaza` turistii pentru ...
Festivalul anual Hebridean Celtic Festival atrage in Scotia vizitatori din lumea intreaga. Fanii festivalului vin la evenimentul din Hebridele Exterioare ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat