Snowkiting
Snowkiting
Pentru toti cei care s-au saturat sa se dea pur si simplu cu schiurile sau placa de snowboard pe zapada, exista un sport - snowkiting - care combina schiul si snowboardul cu tehnicile utilizarii zmeului (
kite) in
kitesurfing. Acest sport este diferit de celelalte sporturi de iarna prin faptul ca puteti merge si spre deal, nefiind limitati la coborare. Acest sport poate fi foarte periculos daca nu stapaniti bine zmeul, dar este o activitatedin ce ince mai populara in locurile asociate cu schiul si snowboardul - Canada, Islanda, Franta, Elvetia, Austria, Norvegia, Suedia si nordul Statelor Unite.
Pentru a acoperi o gama cat mai larga de viteze ale vantului aveti nevoie de mai multe feluri de zmee, iar in afara de acestea echipamentul contine hamul (cu scaun sau pentru talie), placa de snowboard sau schiurile, casca de protectie siaparatori pentru coloana, coate, umeri, etc. Un rol important il joaca si adancimea sau lipsa zapezii - zapada mare are nevoie de o putere mai mare a zmeului, pe cand gheata nu are nevoie deloc de un zmeu puternic.
Tipuri de zmee
Dupa destinatie zmeele pot fi pentru distractie si antrenament (dimensiuni mici, pana la 3 m si 2 suspante sau corzi), pentru tractiune pe uscat (o suprafata mai mare si 4-5 suspante) sau pentru apa (au o suprafata mai mare). Dupa cum sunt construite avem zmee:
- Foil Kites
Sunt zmee construite pe baza unor alveole umplute natural cu aer din vant. Sunt asemanatoare parapantelor. Acestea sunt folosite mai mult ca zmee de antrenament si pentru tractiune pe uscat. Nu sunt foarte mult preferate pentru apa deoarece sunt mai greu de ridicat din apa uneori chiar imposibil (atunci cand se intampla sa cada in apa si se desumfla). Avantajul este ca sunt mai rezistente. Aceste zmee pot fi cu alveole deschise si cu alveole inchise, cele din urma putand fi folosite si pe apa.
- C-Kites
Sunt in special destinate kiteboarding-ului (kiting pe apa) si sunt special construite pentru a raspunde foarte eficient si rapid la comenzile celui care il manuieste. Ca principiu constructiv au niste tuburi umflate care ii mentin forma. Aceste tuburi il fac sa fie mai putin rezistent la impacturi cu obiecte si forme de relief mai tari. Totusi, multi le prefera si pe zapada, datorita eficientei cu care raspund la comenzi.
- BOW Kites
Sunt o generatie de zmee mai noua, special construite pentru a acoperii o gama mai larga de viteze ale vantului si au sistemul depower mult mai eficient. Totusi expertii spun ca raspund un pic mai incet la comenzi decat C-kite-urile. Au la baza tot tuburi umflate ca si C-kite-urile insa au o alta forma.
- Kite-uri hibride
Cum sa faciDaca nu ati facut asta niciodata, este foarte important sa incepeti cu un zmeu de antrenament. Nu folositi niciodata un zmeu adevarat inainte de a controla deplin un zmeu de antrenament - cele adevarate sunt mai scumpe si se strica mai usor. Mai intai trebuie sa va familiarizati cu sistemele de siguranta si sa invatati sa ridicati zmeul de la sol. Pentru a iesi pe cont propriu intr-o zona izolata este nevoie de 12 ore de instruire.
Pentru acest sport nu conteaza daca sunteti experti pe schiuri sau placa de snowboard; important este sa manuiti bine zmeul (kite), iar pentru a-l stapani trebuie sa aveticunostinte de vant. Totusi daca nu reusesti sa te tii pe schiuri, asta e primul lucru cu care trebuie sa incepi.
Ferestra de vantPrima notiune despre vant este "fereastra de vant", adica zona in care zmeul poate sa zboare. Dimensiunea acesteia este determinata de lungimea sforilor zmeului. Tineti mainile pe langa corp, apoi ridicati-le in lateral pana sunt paralele cu pamantul, iar apoi ridicati-le in sus pana se unesc. Astfel ati parcurs traseul numit "Limita ferestrei". Pe acest traseu forta de tractiune este minima. Limitele acestei zone ot fi numite "ora 9" si "ora 3". Din aceste puncte se lanseaza zmeul si tot in aceste puncte se lasa zmeul pe pamant. ”Riderii” experimentati tin majoritatea timpului, in mers, zmeul la "ora 2" sau la"ora10". Zmeul pozitionat in zona "ora 11" si "ora 1" are o forta mai mare dee a te ridica de la sol decat de a te tracta orizontal.
PregatireaDesfasurati zmeul pe spatele acestuia, astfel incat marginile sunt departate iar corzile se afla deasupra. Zmeul trebuie sa fie asezat astfel incat marginea care nu are deschideri pentru aer sa fie spre directia din care bate vantului, varfurile sa fie perpendiculare pe vant si marginea cu deschizaturile pentru vant sa fie pe directia vantului.
Puneti o greutate pe partea zmeului fara alveole - zapada sau saculeti cu nisip. Aceasta greutate va mentine zmeul umflat la sol, in timp ce pregatiti corzile. Desfasurati corzile in timp ce mergeti spre directia din care bate vantul. Tineti bara cu o mana si cu cealalta trageti de corzi. Nu lasati bara sa se roteasca. Cu spatele la vant si corzile intinse in fata, verificati sa nu fie corzile innodate sau rasucite si starea generala a echipamentului.
ZborulIntai asigurati-va ca nu se afla nimeni pe traiectoria posibila a zmeului. Materialul din care sunt facute corzile este foarte subtire si nu se intinde, ceea ce-l face periculos - poate taia.
Luati bara de control si stati cu spatele spre vant. Mana stanga trebuie sa fie pe sectiunea rosie a barei, iar cea dreapta pe partea de culoare nagra. Tensionati putin corzile. Daca totul este asezat corect, partea principala a zmeului se va ridica si se va umple cu aer.
Atunci cand vreti sa lansati zmeul tensionati treptat corzile. Pana la urma zmeul va opuna suficienta rezistenta pentru a se ridica, iar greutatea va cadea de pe marginea sa.
Atunci and zmeul are o pozitie verticala (deasupra) se spune ca se afla in pozitia "zenitului". Din aceasta pozitie va zbura fara sa traga foarte mult. Daca zmeul de antrenament nu are nicio defectiune va zbura pe deasupra capului. (Evitati rafalele de vant. Zmeele mai sofisticate pot zbura prea repede daca nu sunt utilizate corect.)
Pentru a carmi zmeul folositi bara de control la fel ca ghidonul unei biciclete. Pentru a intoarce zmeul la stanga trageti de partea stanga (cu rosu) a barei si impingeti de partea dreapta (cu negru).
Incepeti usor, incercand sa mentineti zmeul la "zenit". Trageti si impingeti bara usor, astfel ca zmeul sa se miste spre si dinspre "zenit".
Odata ce va obiznuiti cu pozitia la "zenit"incercati intoarceri mai agresive. Mentineti zmeul sus, pentru a avea suficient spatiu sa va ridicati in caz de cadere.
Incercati sa manevrati zmeul din ce in ce mai mult, pana cand puteti carmi in toate pozitiile din cadrul ferestrei de vant.
AterizareaAduceti zmeul la marginea ferestrei de vant si indreptati-l spre pamant. Aveti grija ca cineva sa tina zmeul dupa ce dati drumul barei de control.
ImpachetareaOdata zmeul securizat, impachetati corzile in forma de 8 in jurul capetelor barei de control. Infasurati corzile tensionat. Impaturiti marginile zmeului spre centru, asigurandu-va ca nu a ramas aer in interior. Apoi infasurati bara in zmeul impaturit.
LocatiaLocul ideal pentru snowkiting trebuie sa fie un spatiu larg, cu un strat de zapada de 10-15 cm. In zona nu trebuie sa fie copaci, garduri, case, lini ide inalta tensiune sau strazi. Pastreaza o distanta de 100 m fata de orice obstacol, pe directia vantului. Nu sari cu snowkiteul decat daca esti sigur ca vei avea spatiu suficient pentru aterizare in siguranta. In Romania puteti gasi cursuri si echipament de snow kiting in zonele principale cu partii de schi.