"Sunt trei variante posibile. Prima este un parteneriat pe termen lung intre stat si familia de Habsburg, a doua varianta, dar care trebuie discutata indelung, este achizitionarea de catre stat, dar aici trebuie sa am o discutie de fond cu membrii Guvernului si, in ultima instanta - asta e o varianta pe care nimeni nu o doreste, dar este posibila - ca muzeul sa se retraga de acolo" - a spus Paleologu.
Ministrul a precizat ca ultima varianta a fost pusa in discutie tocmai pentru a se evita, subliniind ca nici el si nici arhiducele nu isi doresc mutarea muzeului din Castelul Bran, dar trebuie avut in vedere si "cel mai prost scenariu".
"Maine ma voi duce la Bran sa discut cu primarul, cu directorul muzeului si sa reluam discursul de astazi intr-un alt context. Am cerut ca aceasta discutie sa fie pusa pe agenda de astazi a sedintei de Guvern. () Sper ca acest caz concret sa devina un exemplu pozitiv despre ceea ce noi prezentam ca valorificare a patrimoniului" - a mai spus Paleologu.
Mentionand ca parteneriatul dintre familia de Habsburg si MCCPN este unul pentru comunitate, Paleologu a spus ca nu s-a discutat inca despre transferul administrarii, urmand ca in viitorul apropiat sa se stabileasca un proiect, acceptat de ambele parti. "Pe termen lung statul nu-si poate permite intretinerea castelului fara a avea si beneficii financiare.
Principala noastra preocupare este pastrarea destinatiei turistice a castelului Bran, care reprezinta un exemplu pozitiv de valorificare a patrimoniului national", a precizat ministrul Culturii.
"Sunt foarte fericit ca am avut aceasta intrevedere, pentru ca ministrul urmareste exact ceea ce noi am vrea sa se intample cu castelul, care ar putea sa fie un centru pentru Romania si, intr-un fel, pentru intreaga lume, pentru ca fiecare turist care vine in Romania acolo vrea sa mearga. Si vreau sa fie o imagine buna a tarii", a spus mostenitorul castelului.
Arhiducele, impreuna cu cele doua surori ale sale, Maria-Magdalena Holzhausen si Elisabeta Sandhofer se afla in vizita in Romania pana pe 2 februarie, iar dupa intalnirea cu Theodor Paleologu vor urma discutii cu primarul din Bran, precum si cu ministrul Turismului, Elena Udrea.
Castelul Bran va intra in administrarea Casei de Habsburg in luna mai a acestui an, fiindu-i retrocedat lui Dominic de Habsburg in mai 2006.
Dominic de Habsburg a declarat in repetate randuri ca nu intentioneaza sa schimbe destinatia de muzeu a castelului, fiind la fel de cunoscut faptul ca din 2006 si pana in prezent a primit diverse oferte de cumparare a Castelului Bran, cunoscut in randul turistilor drept "casa lui Dracula".
Totodata, Dominic de Habsburg a solicitat anul trecut restituirea unei suprafete de 110 hectare de padure in zona comunei Bran, precum si a catorva terenuri mai mici, tot in zona respectiva.
Dominic de Habsburg este fiul arhiducelui Anton de Habsburg si al principesei Ileana a Romaniei, fiica regelui Ferdinand si reginei Maria. Ca membru al liniei Habsburg-Lothringen din Casa de Habsburg a mostenit titlurile de arhiduce al Austriei si mare duce de Toscana.
Castelul Bran este unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Romaniei, atragand vizitatori din strainatate si prin asocierea acestuia cu personajul Dracula. Prima atestare documentara a castelului dateaza din noiembrie 1377
Cascada Victoria din Africa este cu siguranta una dintre minunile lumii. In cazul ei nu conteaza ca nu este cea ...
Majoritatea italienilor sunt foarte conservatori cand este vorba despre cafea. Cafeaua banala de la Starbucks nu este pentru ei si ...
Jotunheimen este o zona muntoasa din sudul Norvegiei ce acopera o suprafata de aproximativ 3500 de Km patrati si include cei ...
Calatoriile prin lumea intreaga si explorarea unor locuri noi iti poate schimba viata. Vei cunoaste culturi noi, dar vei avea ...
Daca sunteti in vacanta in Germania si vremea nu este prea frumoasa veti fi poate in dificultate sa alegeti ce ...
Drumetii in muntii Fitifoi: Cabana Timisu de Sus - Cabana Poiana Secuilor (1.070 m) - Valea Tocilita - Valea Cheii. Marcaj: ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat