Este un oras situat in nordul Italiei, la poalele muntilor Alpi, pe tarmul Lacului Como, numit si Lario. Este o importanta statiune turistica, unul dintre unghiurile ideale ale asa-numitului "Triunghi larian".
Date istorice:
Cercetarile arheologice au scos la lumina ramasitile unei localitati celtice la 4 km sud de actualul oras Como, langa Grandate: la acest asezamant uman se raporteaza istoria orasului.
In timpul navalirilor Rezilor orasul a suferit pagube mari, romanii insa – In 196 I.e.c. – l-au reconstruit aproape de lac, repopulandu-l cu o colonie si numindu-l Novo Comun. Cneo Pompeio Strabon a ridicat orasil la rangul de municipiu; Scipio si Cezar au favorizat afluenta de populatii.
In 452 e.c., Como a fost devastat de hunii lui Atila, dar repede a fost restaurat de generalul bizantin, Narset, pe timpul razboiului gotic / gotilor (535-553).
Mai apoi, francii au ridicat orasul la rangul de contee (teritoriul, resedinta unui conte) si in felul acesta a crescut in importanta mai ales prin grija episcopilor din dieceza lui, dieceza instituita chiar din sec. al IV-lea.
In sec. al XI-lea, orasul a capatat independenta, la fel ca si celalalte cetati (orase) lombarde si s-a constituit in Comuna libera, intrand in conflicte armate cu milanezii, care dup 10 ani de razboaie l-au distrus.
In 1159 a fost reedificat de catre Imparatul Frederic Barbarossa, aliatul orasului Impotriva milanezilor, care l-a Intarit cu ziduri puternice si a construit fortareata Bradello; mai apoi a fost agitat de partidele Vitanilor, guelfii si de partidul Rusca, ghibelinii. Rusca ghibelinilor a schimbat Como pe Lugano cu Filip Maria Visconti. Odata mort Filip M. Visconti, orasul a trecut in stapanirea contilor Sforza, iar din 1521 a indurat dominatia spaniola. Din 1724 pe cea austriaca si, plecand din aceasta perioada, istoria orasului Como devine comuna cu aceea a orasului Milano si – mai general – cu a Intregii regiuni Lombarde.
In 1848 Como a prticipat la miscarile de insurectie, cucerindu-si propria independenta si capturand garnizoana austriaca.
A urmat soarta Lombardiei pana In 1859 cand a fost anexat Regatului Italiei.
In secolul al XIX-lea, in acest oras s-a dezvoltat foarte mult industria (indeosebi aceea a matasii).
In secolul al XX-lea a fost Incurajata activitatea turistica.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, Como cu treitoriile din preajma a fost locul de trecere clandaetin al fugarilor evrei (si a tuturor celor persecutati) catre Elvetia.
Orasul nu a suferit mari pagube din cauza bombardamentelor, cu toate acestea a fost teritoriul ultimelor miscari ale lui Mussolini In fuga lui disperata de la Milano catre frontiera elvetiana.
Imi trecusem de mult Como in lista de destinatii pe care as dori sa le vizitez, iar anul trecut, in octombrie (2012), in ultima mea excursie, am facut in asa fel incat sa arunc, in trecere, o privire pe acolo. Nu ...
http://it.wikipedia.org/wiki/Duomo_di_Como
Anul acesta am avut ocazia să vad pentru prima dată celebra Befana, pe care copiii italieni o aşteptă cu sufletul ca gură pe fiecare 6 ianuarie (Ziua de Epifania sau Boboteaza după ritul Creştin Ortodox). Aceasta este ...
,, Mai am o singură dorinţă : să piară nedreptatea de pe faţa pământului'' , este un text aparţinând militantului român împotriva fascismului, Filimon Sârbu. L-am găsit - spre surprinderea mea - inscripţionat pe ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat