Informații turistice generale
Kazahstanul se afla in centrul Asiei si se intinde pe un teritoriu aproximativ egal cu cel al Statelor Unite. Peste jumatate din populatie este alcatuita din kazahi, rusii formeaza mai mult de un sfert, iar restul populatiei este formata din ucrainieni, germani, cehi, curzi, coreeni si alti etnici din centrul Asiei. Teritoriul Kazahstanului este la fel de divers precum populatia si este format din stepa si paduri in nord, ce se transforma in dune de nisip in sud. De la independenta, s-a investit foarte mult in sectorul petrolier caspic. Dezvoltarea industriei petroliere a adus si o crestere economica rapida. Cu toate astea, saracia este destul de raspandita si Kazahstanul se confrunta cu somajul si inflatia. Vreme de secole, campiile vaste ale Kazahstanului au fost teritoriul nomazilor si sunt si astazi aproape nelocuite. Majoritatea asezarilor se afla in sud-estul si estul republicii.
Principalele atractii turistice
• Sudul Kazahstanului este un centru al istoriei si culturi in Asia centrala si exista o multime de monumente faimoase in regiune. Tinutul are un peisaj divers si aveti ocazia sa treceti prin toate cele patru sezoane intr-o singura zi - varfurile inzapezite, lacurile si ghetarii din lantul muntos Tien Shan se pierd in terenuri desertice si de stepa, ce se intind pe mii de kilometri. Desertul adaposteste Duna Cantatoare, inalta de 80m si lunga de 3km. Este numita asa deoarece nisipul purtat de vans face un sunet asemanator cu cel al orgii.
• Almaty este un oras cu arhitectura moderna, strazi largi, fantani arteziene, parcuri, scuaruri si privelisti incantatoare ale muntilor. Atractiile orasului includ Parcul Panfilov, dominat de una dintre cele mai inalte cladiri de lemn din lume, Catedrala Zenkov, care a servit in vremuri sovietice ca sala de concerte si expozitii, Piata Noua, Obeliscul Independentei, Muzeul Instrumentelor Nationale Kazahe, Muzeul de Arta si Baile Arasan.
• La 160km de Chimkent se afla Mausoleul Kodja Ahmed Yasavi din secolul XIV, in Turkestan, construit in timpullui Tamerlane. Dzhambul este un oras industrial din regiune, ce are cateva reproduceri ale ramasitelor de pe vremea cand se numea Taraz. Ramasitele autentice se afla in satul Golovachovka, la 18km spre vest.
• In centrul Kazahstanului se afla unul dintre cele mai mari lacuri din lume. Lacul Balkhash este pe jumatate salin si pe jumatate cu apa dulce. In centrul tarii s-au pastrat cateva situri arheologice cu ramasite din Epoca de Bronz, de Piatra si de Fier. Parcul Bayan-Aul are picturi rupestre, sculpturi in piatra, lacuri cu apa cristalina si pini. Cosmodromul Baikonur se afla la 5km de Leninsk si este varianta din centrul Asiei pentru Cape Canaveral. De aici a decolat Yuri Gagarin, in 12 aprilie 1961.
• Kazahstanul de vest marcheaza intalnirea Europei cu Asia prin bazinul Marii Caspice. Depresiunea Karagie, la 132m sub nivelul marii, este cel mai jos punct din lume, dupa Mara Moarta. Exista multe bogatii arhitecturale in regiune, inclusiv Moscheea subterana, in forma de cruce, Shakpak-Ata.
• Astana este capitala noua a tarii, din 1997, datorita faptului ca are o locatie mai putin accesibila federatiei ruse si mai putin vulnerabila la cutremure.
• Estul Kazahstanului va ofera un peisaj colorat, cu varfuri montane acoperite de zapada, canioane impadurite si paduri de cedru pitoresti. Lacul Marakol rivalizeaza cu Baikal in frumusete. Orasul Semipalatinsk, la 30km de Siberia, a fost un loc rusesc de exil. Aici a fost exilat Dostoyevskiintre 1857 si 1859, iar casa este muzeu.
Gastronomie
Un obicei culinar kazah special este "dastarkhan", un ospat ce are loc la ocazii deosebite si consta in general in feluri din carne si produse lactate. De obicei se sacrifica un animal intreg si cel mai in varsta membru al familiei are onoarea de a taia capul gatit al animalului si de a-l servi familiei. Parti ale corpului animalului reprezinta trasaturi dorite de cei care mananca acea parte. De exemplu, copiilor li se da urechile, pentru a asculta mai bine, cel care primeste limba va vorbi mai elocvent si cel care primeste ochi, va primi intelepciune.
Majoritatea mancarurilor sunt facute din animale crescute. Exista o varietate de produse lactate, inclusiv branza, unt si lapte fiert. Vara si primavara laptele se aduna intr-un recipient din piele, se amesteca bine si se asteapta sa fermenteze. Zerul obtinut este o bautura preferata pe timp de vara. "Kuirdak" este un fel preparat din carne proaspata de cal, oaie sau vaca si consta in ficat, inima, rinichi si alte organe taiate marunt, fierte in ulei si servite cu ceapa si piper.
Istorie
Indigenii kazahi erau un popor nomad turc ce au apartinut mai multor diviziuni ale hoardelor Kazah. Acestia se grupau in asezari si locuiau in corturi circulare cu cupole, facute din pasla si numite iurte. Triburile migrau odata cu noul sezon, in cautarea pasunilor pentru turmele de oi, cai si capre. Desi aveau sefi, kazahii au fost rareori uniti sub un singur lider. Aceste triburi au ajuns sub conducere mongola in secolul XIII si au fost dominati de hanatele tatare pana cand zona a fost cucerita de Rusia, in secolul XVIII.
Teritoriul a devenit parte a Republicii Autonome Kargaze formata de autoritatile sovietice in 1920, iar in 1925 numele a fost schimbat in Republica Socialista Sovietica autonoma Kazaha. Dupa 1927 guvernul sovietic a inceput sa forteze poporul nomad sa se stabileasca in ferme si a continuat politica tarista de a incuraja un numar mare de rusi si alti slavi sa se stabileasca in regiune.
Datorita dezvoltarii agriculturale intensive si folosirii teritoriul ca teren de testare a armelor nucleare de catre sovietici, la sfarsitul secolului XX au aparut probleme grave de mediu. Impreuna cu alte republici din centrul Asiei, Kargazstan a obtinut independenta in 1991. In 1993 tara a semnat Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare. Presedintele Nursultan Nazarbayev a restructurat si consolidat guvernul, eliminand o treime din ministere si agentii. In 1997 capitala a fost mutata de la Almaty la Astana.
In 1999 Nazarbayev a castigat inca un mandat de sapte ani, desi alegerile au fost criticate. Datorita resurselor de minerale si petrol, care au atras investitii occidentale, Kazahstanul are un mare potential de a deveni una dintre cele mai bogate tari din centrul Asiei. In 2000 s-a descoperit petrol in Marea Caspica si se crede ca este cel mai mare depozit descoperit in ultimii 30 de ani. In martie 2001 s-a deschis o conducta ce duce petrol din campurile Tengiz pana la portul rus Novorossiysk din Marea Neagra.
Dar in vreme ce economia Kazahstanului inflorste, principiile sale democratice incep sa se clatine. In ultimii ani presedintele a hartuit media, a arestat lideri ai opozitiei si a promulgat o lege ce a facut imposibila crearea de noi partide politice. In 2005 presedintele a fost reales, iar in 2007 parlamentul a votat pentru eliminarea mandatului, permitand presedintelui sa ramana la putere pentru o perioada nelimitata. Apoi presedintele a dizolvat parlamentul si a organizat alegeri.
Informatii utile
Kazahii sunt un popor foarte ospitalier. Atunci cand gazda isi intampina oaspetii, intinde mainile ca pentru a se veda ca nu este inarmata. Localnicii se pot adresa invitatului sau unei persoane mai in varsta cu diminutivul numelui plus "ke" (Abkhan = Abeke, Nursultan = Nureke), ca semn de respect si pretuire. Traditia spune ca oaspetele cel mai respectat sa primeasca din partea gazdei un cap de oaie fiert, asezat pe un platou frumos. Obiceiul interzice copiilor ai caror parinti sunt in viata sa taie capul oaiei. Acestia trebuie sa dea capul de oaie celorlalti invitati, sa il taie.
In moschee femeile se roaga intr-o camera separata si trebuie sa-si acopere capul si bratele.
Capitala: Astana
Ora locala: De la GMT +4 la GMT +6
Principale limbi vorbite: kazaha, rusa
Moneda: Tenge (KZT) = 100 tiyn