Informații turistice generale
Lituania este un taram cu castele, lacuri si paduri. Peisajul consta in campii vaste, impartite de dealuri si dune de nisip, de-a lungul tarmului baltic. Aceasta fasie de dune se numeste Istmul Curonian, iar intinderea de apa din spatele istmului se numeste Laguna Curoniana. Klaipeda, singurul port comercial al Lituaniei, este situat in locul in care laguna se deschide spre mare. Capitala Vilnius este unul dintre cele mai incantatoare orase europene, in special datorita centrului istoric baroc. Vizitati si alte orase importante, precum Kaunas, ascultati vechea limba baltica lituaniana, asemanatoare cu sanscrita si cumparati niste suveniruri - panza sau obiecte de ceramica.
Ceva mai mult de un sfert din teritoriul Lituaniei este acoperit de paduri, in special zona de sud-vest. Aceste paduri sunt locuite de elani, caprioare, mistreti, lupi si rasi, desi este putin probabil sa intalniti aceste animale daca nu va ghideaza un specialist. In Lituania se afla peste 2000 de vidre, lacul Zuvintas fiind un important habitat pentru aceste animale si un loc de oprire pentru pasarile migratoare. Exista cinci parcuri nationale in Lituania si cateva rezervatii naturale, cel mai important fiind Parcul National Kursiu Nerija, cu dune de nisip inalte, paduri de pin, plaje si o laguna.
Principalele atractii turistice
• Vizitati bisericile interesante din Vilnius, printre care si bisericile Sf Ana si Sf Petru si Pavel, care adaposteste trupul Sf Casimieras, unul dintre cei mai venerati duci ai Lituaniei. Centrul istoric al orasului este cel mai mare din Europa si se afla pe lista de patrimoniu mondial UNESCO.
• Urcati-va in turnul Gediminas de pe dealul din centrul orasului Vilnius, pentru a avea o panorama a capitalei.
• Vizitati Kaunas, orasul muzeelor, care se lauda cu Muzeul Diavolului, un memorial pentru cei care si-au pierdut vietile in timpul ocupatiei naziste si un muzeu dedicat pictorului Mikalojus Konstantinas Ciurlionis. Mai puteti vedea trei teatre, ruinele unui castel din secolul XI si vechea primarie.
• Admirati cele cinci movile ciudate acoperite cu iarba, care marcheaza capitala antica a Lituaniei, Kernave, un loc aflat pe lista de patrimoniu mondial UNESCO.
• Vizitati galeria de chihlimbar a muzeului din Palanga si parcul botanic. La sud se afla orasul Klaipeda, un important port si principalul centru de legaturi pentru feriboturi.
• Padurile acopera un sfert din teritoriul Lituaniei; exista cinci parcuri nationale si numeroase rezervatii naturale.
• Vizitati lacurile din parcurile nationale Trakai, Aukstaitija si Zemaitija.
• Admirati farul din Nida, care a fost construit in 1874. In apropiere se afla si Centrul Cultural Thomas Mann, in casa in care scriitorul german si-a petrecut vacantele intre 1930 si 1932. In parcul Gruto se afla un parc de sculpturi sovietice, amintire a trecutului sumbru.
• Bucurati-va la festivalul Mardi Gras, care are loc in diverse orase si sate. Cele mai renumite sunt procesiunile din februarie din centrul istoric al orasului Vilnius.
• Vizitati capitala antica a Lituaniei, Trakai, situata pe malurile lacului Galve. Orasul are un castel ce dateaza din secolul XIV.
• Relaxati-va in statiunile de pe litoral. Palanga si Kursiu Nerija sunt faimoase pentru apele curate, dunele de nisip si padurile de pin.
• Faceti drumetii in Parcul National Curonian Spit, din peninsula ce separa laguna Curonian de Marea Baltica. Aici veti gasi dune mari de nisip, paduri de pin si o flora si fauna rare.
• Incercati sporturi extreme precum plimbari cu balonul cu aer cald si planorul. Aveti ocazia sa sariti cu coarda elastica de pe turnul televiziunii din Vilnius, cel mai inalt punct de bungee jumping din Europa.
• Vizitati capitala in timpul festivalului orasului din septembrie si asistati la carnavale, targuri, concerte si artificii pe strazile orasului.
Gastronomie
Specialitati nationale includ skilandis (carne afumata), salti barsciai (supa rece), cepelianai (cartofi umpluti cu carne), vadarai (carnati de cartofi) si bulviniai blynai (clatite de cartofi). Tiparul afumat este o delicatesa baltica. O bautura spirtoasa lituaniana faimoasa este midus, facuta din miere.
Istorie
Lituanienii s-au unit in secolul XII sub conducerea lui Mindaugas, care a devenit rege in 1251. Prin casatorie, unul dintre conducatorii Lituaniei a devenit rege al Poloniei (Ladislaus II) in 1386 si a unit cele doua tari. In 1410 polonezii si lituanienii i-au infrant pe puternicii Cavaleri Teutonici la Tannenberg. Din secolul XIV pana in secolul XVI Polonia si Lituania au alcatuit unul dintre cele mai mari imperii ale Europei medievale, intinzandu-se de la Marea Neagra pana aproape de Moscova.
Rusia, Prusia si Austria au impartit Polonia in 1772, 1792 si 1795. Drept urmare, ultima data Lituania a ajuns in mainile Rusiei, care a incercat fara succes sa incorporeze cultura lituaniana in cea rusa. Dupa primul razboi mondial si caderea Rusiei, Lituania si-a declarat independenta, sub protectia Germaniei.
In 1940 republica a fost anexata Uniunii Sovietice, iar din 1941 pana in 1944 a fost ocupata de trupele germane. In acest timp aproximativ 240.000 de evrei au fost masacrati. In 1944 tara a fost din nou anexata URSS. Miscarea de independenta a Lituaniei a aparut in 1988, iar in 1990, liderul comunist al miscarii populare Sajudis a fost ales presedinte. In aceeasi zi Consiliul Suprem a declarat restaurarea independentei Lituaniei. In 2004 tara s-a alatural Uniunii Europene si NATO.
Obiective turistice și atracții în Lituania
Călătorești în Lituania? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Imagini Lituania
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Lituania? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Lituania
Oferte de cazare si vacante in Lituania publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere