Lucerna - lacul lebedelor
Vazand azi pe net niste poze cu lebede (am constatat ulterior ca echipa nationala de fotbal era in Lucerna pentru un meci amical) mi-am adus aminte de popasul facut in aceasta primavara la Lucerna. Mi-am cautat pozele si am reluat informatiile pe care le-am cules atunci despre acest minunat oras si le-am mai completat si iat ce a iesit.
Se spune ca Lucerna a fost fondata la indicatia unui inger care a aratat unui grup de colonisti unde sa construiasca o capela. Se pare ca a avut mare dreptate. Oricine viziteaza orasul este fermecat de peisajul paradisiac - dealuri, munti semeti, un rau si un lac de un albastru superb.
Cel mai important monument care iti rasare in cale este Podul Capelei sau Kappelbrucke, un pod de lemn construit prin secolul XIV pentru a lega cele doua maluri ale raului Reuss. Este unul din simbolurile Elvetiei si desigur al orasului Lucerna.
Din nefericire, ceea ce vedeti astazi nu mai este decat intr-o foarte mica masura podul original. Acesta a ars in august 1993, pagubele au fost de proportii, podul fiind ars aproape complet, aparent datorita unei tigari aruncate neglijent, doar capetele sale ramanand intacte,. Imediat dupa dezastru primaria Lucernei a inceput reconstructia podului. Pentru reconstituirea lui fidela, autoritatile au facut un apel public celor care facusera poze sau filme cu podul original sa le puna la dispozitia primariei pentru a fi utilizate in acest scop.
Din fericire insa, marea majoritate a panourilor pictate care impodobesc podul, apartinand lui Heinrich Wagman instalate initial acolo in 1614 si care redau momente din istoria Elvetiei au fost salvate din foc si impodobesc inca odata noul pod al Capelei.
Pe malul raului se poate vizita biserica baroca a iezuitilor din dreapta raului, tot de aici se poate vedea pe un deal, castelul Gutsch,
care este un hotel unde a locuit chiar Regina Victoria a Marii Britanii... Cocotat pe unul din dealurile care domina orasul, detine probabil cea mai buna panorama din toata Lucerna.
Prin orasul vechi colorat, vesel si elegant ca multe alte centre istorice ale Elvetiei,
veti descoperi piete cu statui si fantani in mijloc, cladiri cu picturi murale exterioare redand personaje mai ales mitologice.
Ei, dar ce m-a impresionat cel mai mult a fost forfota de pe lacul Lucerna.
Veti constata in poze desigur.