Informații turistice generale
De dimensiuni mici, bogata si cu doar 7,5 milioane de locuitori, Elvetia este renumita pentru calitatea de invidiat a traiului si ceasurile ce indica ora perfect. Produsele nationale precum branza, ciocolata, ceasurile de precizie si briceagurile multi-functionale sunt cautate in lumea intreaga. Neutralitatea politica reputata, puterea financiara, locatia izolata si muntii superbi au permis Elvetiei sa aiba un rol central in afacerile Europei. Datorita locatiei centrale, aici este si un loc de intalnire pentru conventii si conferinte internationale.
Elvetia este o destinatie turistica stilata, ce va ofera statiuni de schi moderne, precum Zermatt, Verbier si St Moritz si trasee pentru drumetii, vara. Vechea capitala Berna este o locatie ideala pentru plimbari, cumparaturi si divertisment folcloric, in vreme ce Zurich este neantrecut in ceea ce priveste arta, creatia si viata de noapte, ce variaza de la concerte de opera si spectacole de teatru, pana la baruri si cluburi de noapte stilate.
Modelul unic politic elvetian este bazat pe acordul comun si, avand in vedere culturile si limbile diverse care alcatuiesc aceasta tara (germana elvetiana, franceza, italiana si retoromana), linistea domestica a Elvetiei este de admirat.
Principalele atractii turistice
• Explorati cel mai mare oras al Elvetiei, Zurich. Centrul istoric (Altstadt) are o frumusete deosebita. Nu ratati manastirea gotica Fraumunster, cu vitralii de Chagall, catedrala impunatoare Grossmunster cu cele doua turnuri gemene, Muzeul National Elvetian si colectiile de arta moderna de la Kunsthaus Zurich.
• Vizitati muzeul orologiei si fabricile de ceasuri de la La-Chaux-de-Fonds. Mai sunt fabrici la Le Locle, toate caracterizate de faimoasa precizie a ceasurilor elvetiene.
• Descoperiti vechiul oras Geneva plimbandu-va pe jos, spre catedrala de St Pierre, un exemplu magnific de arhitectura romanesca. Langa lacul Geneva se afla ceasul-floare din Jardin Anglais, cu peste 6.500 de flori, care aduce un omagiu industriei de ceasuri din Geneva.
• Explorati Lausanne, pe malurile lacului Geneva, sediul Comitetului International Olimpic din 1915. Atractiile includ Catedrale Notre Dame si Musee Olympic. O plimbare pe promenada vechiului port Port d Ouchy va va dezvalui un ritm de viata mai linistit.
• Vizitati una dintre cele mai importante cladiri istorice din tara, in Vaud. Indreptati-va spre micul oras Romainmotier pentru a descoperi manastirea benedicta din secolul XI.
• Descoperiti capitala Berna de pe raul Aare, cu centrul sau istoric medieval unic, compus din strazi cu arcade din secolul XI, faimosul turn cu ceas din secolul XIII si vizuinele de urs medievale, ce amintesc de ursul ce se regaseste pe steagurile, statuile, vitraliile si suvenirurile orasului.
• In centrul istoric elegant al orasului St Gallen, admirati catedrala baroca si faimoasa biblioteca a manastirii aflate pe lista de patrimoniu mondial UNESCO.
• Indreptati-va spre Neuchatel, ce are o asezare frumoasa pe malul lacului si unde puteti vedea cladirile medievale din caramida galbena, odata descrise de Alexander Dumas ca "sculptate in unt". Orasul este admirat pentru cafenelele culturale si bucataria de prima mana.
• Vizitati cel mai important castel baroc din Elvetia. Orasul istoric Brig din regiunea Valais va prezinta Stockalperschloss. Entuziastii mai pot vizita castelele Leuk, Martigny, Monthey si Sierre.
• Explorati Berner Oberland, o zona turistica importanta ce include un peisaj spectaculos, compus din piscurile Jungfrau, Monch si Eiger, lacuri alpine, izvoare montane, flori salbatice, cea mai inalta cale ferata din Europa si statiuni faimoase precum Adelboden, Grindelwald si Interlaken.
• Tot in aceasta regiune, suiti muntele Schilthorn cu funicularul devenit faimos in filmul cu James Bond, Serviciile Secrete ale Maiestatii Sale. Vizitati cascada Reichenbach si explorati Muzeul Elvetian in Aer Liber de la Ballenberg, cu case conservate si obiecte de mestesugarit.
• Descoperiti vechiul oras universitar Basel. Traversati raul dintre regiunea Jura, Alsacia din Franta si Padurea Neagra din Germania. Nu ratati Muzeul de Arta si rocile rosii Munster.
• Treceti podul acoperit de 170m peste raul Reuss in Luzern, cel mai vechi din Elvetia (1333). Explorati orasul medieval incantator, explorati Muzeul Elvetian al Transporturilor si faceti o croaziera pe Vierwaldstattersee.
• Explorati capatul sudic al Elvetiei, unde se vorbeste italiana, regiunea Ticino. Urmati drumul din vaile Alpine prin Bellinzona cu castelele sale medievale, spre Locarno si Lugano, statiunile de lac din sudul Ticino.
• Apropiati-va de cei mai inalti munti ai Elvetiei, in regiunea Valais, cu varfurile Dufourspize (4.634m), Dom (4.545m), Weisshorn (4.509) si Mattehorn (4.478m). Statiuni populare sunt Saas Fee, Verbier si Zermatt.
• Vizitati unul dintre cele mai fotogenice sate ale Elvetiei, Gruyeres, unde se face cea mai faimoasa branza si unde puteti vedea castele si diverse fabrici de branza.
• Conduceti prin cantonul cel mai traditional, Appenzell, cu satele sale pitoresti, case colorate si dealuri inverzite. Santis este cel mai faimos varf, care va ofera panorame spre Austria, Franta, Germnaia, Italia, Liechtenstein si Elvetia.
• Drumetiile reprezinta activitatea preferata a elvetienilor. Exista peste 50.000km de trasee marcate.
• Principalele zone de schi sunt Portes du Soleil, Davos, Klosters, Zermatt, Verbier, Saas Fee si St Moriz.
• Exista 3.300 de trasee montane pentru biciclisti, majoritatea pe teren usor.
• Cu ocazia prestigiosului festival international de jazz din Montreux puteti asculta cei mai mari artisti mondiali de jazz, blues si rhytm and blues.
• Mergeti in Basel cu ocazia carnavalului Basler Fasnacht, ce consta in trei zile de petreceri mascate si parade de strada cu costume.
Gastronomie
Mancarea elvetiana este variata. In general, alimentele de baza sunt painea si produsele derivatele din lapte, in special faimoasele branzeturi elvetiene - Gruyere, Vacherin, Emmental si Tete de Moine. Exista si o mare varietate de canati si salamuri - Beinwurst, Engadinerwurst, Kalbsleberwurst (pate din ficat de vitel), Knackerli, Landjager si Leberwurst (pate).
Specialitatile nationale includ - Viande sechee (carne de porc sau vita uscata) consumata cu ceapa murata, Pieds de porc, Rosti (cartofi prajiti), Fondue Bourguignonne (cuburi de carne cu sos) si Leckerli (prajitura cu miere acoperita cu glazura de zahar).
Un mic dejun tipic include paine, unt, marmelada sau miere, poate ceva branza sau cerele, plus lapte, ciocolata fierbinte, ceai sau cafea. Bauturile variaza de la apa, pana la bauturi racoritoare si o mare varietate de bere si vinuri.
Istorie
Numita Helvetia in timpuri antice, in 1291, Elvetia era o liga de cantoane in Sfantul Imperiu Roman. Dispusa in jurul nucleului a trei districte forestiere germane. Confederatia Elvetiana a inceput sa adauge noi cantoane. Prin Tratatul de la Westfalia din 1648 Elvetia si-a castigat independenta fata de imperiul roman.
Trupele revolutionare franceze au ocupat tara in 1798, numind-o Republica Helvetica, insa in 1803 Napoleon i-a redat libertatea. Pana in 1815 populatia francofona si italofona din Elvetia a primit egalitate politica.
Congresul de la Viena idn 1815 a acordat neutralitate si a recunoscut independenta Elvetiei. In perioada revolutionara din 1847 cantoanele catolice s-au separat, formand o uniune numita Sonderbund, care insa a fost reintegrata federatiei la scurt timp.
Noua constitutie elvetiana din 1848 a stabilit o uniune asemanatoare cu cea a Statelor Unite.Constitutia federala din 1874 a pus bazele unui guvern central puternic, in acelasi timp impartind putere de control si fiecarui canton. Sistemul bancar devenise deja o trezorerie mondiala.
In ambele razboaie elvetia si-a mentinut neutralitatea. Geneva a fost sediul Ligii Natiunilor si a catorva organizatii internationale.
Acuzatiile din anii 90 cu privire la bunuri secrete ale evreilor victime ale Holocaustului depozitate in banci elvetiene a dus la critici internationale si la intemeierea unui fond de rambursare a victimilor si a familiilor acestora.
In mod surprinzator, femeile nu au avut dreptul sa voteze sau sa detina functii oficiale pana in 1971. Prima femeie presedinte a Elvetiei a fost Ruth Dreifuss, in 1999.
In septembrie 2000, Elvetia a votat impotriva reducerii numarului de straini in tara pana la 18% din populatie. Din 1970 patru astfel de propuneri au fost refuzate.
In 2002 Elvetia a renuntat la faimoasa sa neutralitate si a devenit membra a Natiunilor Unite.
Informatii utile
Localnicii vorbesc in general engleza, insa efortul de a invata macar cateva fraze este apreciat. Incercati sa invatati macar "buna ziua", "la revedere", "multumesc" si "as dori".
Sarutul pe obraz de trei ori este o obisnuinta intre prieteni si atunci cand se fac prezentari (cu exceptia barbatlor). Elvetienii sunt persoane ce tin foarte mult la curatenie si la punctualitate.
Daca sunteti invitati la masa exista obiceiul sa se aduca gazdei flori neampachetate. Evitati trandafirii rosii si nu daruiti niciodata crizanteme sau ochiul-boului, caci sunt considerate flori funerare. Ora locala este GMT +1.
Obiective turistice și atracții în Elvetia
Călătorești în Elvetia? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (18)
Imagini Elvetia
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Elvetia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Elvetia
Oferte de cazare si vacante in Elvetia publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Impresii de vacanță despre Elvetia
Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
pe malul lacului Leman
Autor: teo (29-09-2008)
un lac dint-ro poveste,de o frumusete deosebita,dar care in trei ani in care l-am vizitat,l-am gasit cu valuri mari . Am continuat drumul prin regiunea viticola Aigle.Leysini in directia Iterlaken. M-am ...
Zurich, o vizita scurta
Autor: Hodrea_Eva (06-06-2010)
pe malul riului Limmat ,acolo unde se varsa in lacul Zurich
Elvetia - Lugano
Autor: balauru (14-07-2011)
Oraşul este situat pe malul lacului omonim. Acesta se întinde până peste graniţa italiana. Arhitectura oraşului este specifică Lombardiei. Pe lac se află o fântână arteziană asemănătoare cu ...
Cascada Rinului - un spectacol natural
Autor: IRINA E (26-08-2012)
O precedenta postare mi-a amintit de popasul facut la aceasta cascada in cursul acestui an si am constatat ca vazuta din acel unghi ea este si mai spectaculoasa. Va propun sa vedeti aceasta atractie turistica de pe celalalt mal al ...
Lucerna - lacul lebedelor
Autor: IRINA E (30-05-2012)
Lucerna - lacul lebedelor Vazand azi pe net niste poze cu lebede (am constatat ulterior ca echipa nationala de fotbal era in Lucerna pentru un meci amical) mi-am adus aminte de popasul facut in aceasta primavara ...
De vis, merita tot frigul.
Autor: sensybil (02-04-2010)
jungfrau (top of europe 3571) inedit ,peisaje superbe,hainute groase chiar daca mergeti vara .e de stat sus si e pacat sa tremurati.
Lacul Leman
Autor: popoiu_gabriela (13-04-2010)
Intamplator am vizitat orasul cand era ziua nationala a Elvetiei.Pe langa stralucirea de zi cu zi, palatele Wilson , sediul ONU, alte sedii mondiale lacul Leman completeaza imaginea Genevei cu Mont Blancul in departare
Elvetia - Geneva
Autor: balauru (14-07-2011)
Geneva este situată pe malul celui mai mare lac din Europa, lacul Leman. Data de pe poze cu este reală (a fost setată greşit). Se poate vedea după vegetaţie şi după vestimentaţie că nu putea ...
Hoinar prin Elvetia
Autor: Gabriela (18-03-2009)
Elveţia are 3 zone geografice mai importante, cu climă diferită: Jura (caracterizat prin procese tectonice de încreţire din perioada jurasică, cu o altitudine între 1000 şi 1700 m), Elveţia centrală (cca. 30 % din suprafaţa ţării, importantă ...
Elvetia - Oberwald - Pasul Furka
Autor: balauru (14-07-2011)
Cu puţin noroc veţi putea vedea marmotele învelind ciocolata în staniol. Eu le-am văzut doar pe cele care dezveleau ciocolata din staniol.
Toate impresiile (18)