Informații turistice generale
Luxemburg isi datoreaza existenta unui amestec de noroc si diplomatie, care au salvat tara de la contopirea in teritoriile invecinate. Ati fi tentati sa credeti ca o tara atat de mica, incat numele sau depaseste hotarele teritoriului - chiar si pe o harta mare - este simpla, insa nu e deloc asa. Locuitorii provin din culturi atat de diverse, incat si acum incearca se se "descalceasca" dupa ce triburile germanice au invins apararea de pe Rin a romanilor in anul 406.
Marele Ducat de Luxemburg este format din doua regiuni distincte, ce compun un peisaj de o frumusete deosebita. Zona impadurita Ardeni din nord face parte dintr-un lant de dealuri strabatute de rauri inguste, precum Our si Sure. La sud de Ardeni se afla terenurile bogate ale fermelor din Bon Pays, un platou traversat de vai inguste si de raul Moselle, ce are pe maluri podgorii celebre. Ambele regiuni sunt presarate cu sate pitoresti, castele si case de vacanta.
Capitala Luxembourg-Ville este impartita in centrul istoric, ce contine turnurile fortaretei si stradute pietruite, si zona moderna Plateau du Kirchberg, un centru financiar international renumit. Alte localitati mai importante sunt Echternach si Vianden. Puteti vizita toate atractiile tarii in excursii de o zi din capitala sau din orasul invecinat Trier.
Principalele atractii turistice
• Descoperiti incantatorul centru istoric al capitalei Luxemburg-Ville. Vizitati turnurile fortaretei si strazile pietruite serpuitoare. Mergeti si in tunelurile subterane, numite cazemate si plimbati-va cu trenul prin valea Petrusse.
• Urmariti schimbarea garzii la Plais Grand Ducal, resedinta oficiala a marelui duce. Alte atractii in Luxemburg-Ville includ Place Guillaume (numit si Knuedler) si piata ce are loc aici de doua ori pe saptamana si catedrala Notre Dame din secolul XVII.
• Culturalizati-va in numeroasele galerii si muzee din capitala. Atractiile includ Muzeul National de Istorie Naturala, Muzeul National de Istorie si Arta si Muzeul Orasului Luxembrg.
• Districtul modern Plateau du Kirchberg este un centru financiar prosper, cu multe institutii europene si cel mai mare complex cinematografic si mall din Luxemburg.
• Mai spre est, in orasul Echternach, puteti cedea procesiuni religioase dansante, ce au loc in fiecare an, de Rusaliile penticostalilor. Manastirea benedicta din secolul XVII adaposteste acum un muzeu. Mai vizitati si bazilica St Willibrord si primaria din secolul XV.
• In Vianden admirati castelul magnific construit intre secolele XI si XIV. Castelul va ofera o vedere panoramica a orasului, de la 450m inaltime. Puteti ajunge aici si cu telescaunul. Mai puteti vizita un castel in apropiere, la Bourscheid.
• In orasul medieval Clervaux puteti vizita castelul din secolul XII, care acum adaposteste birouri guvernamentale si turistice, un mic muzeu despre ofensiva de la Ardeni din 1944-1945 si o colectie de fotografie artistica de documentar, Familia Omului, de Edward Steichen.
• Cutreierati regiunea Mullerthal, mica Elvetie a Luxemburg-ului - paduri dese, izvoare cristaline si formatiuni de gresie spectaculoase, alcatuiesc una dintre cele mai populare zone de drumetii. Statiunile principale sunt Beaufort si Larochette, ambele avand un castel pe un varf de deal.
• Explorati frumusetea si linistea regiunii Ardeni, pe care localnicii o numesc Eisleck. Zona consta in platouri impadurite, dealuri si vai inverzite. Indreptati-va spre micul oras Esch-sur-Sure, o statiune faimoasa inconjurata de raul Sure.
• Incercati cateva sporturi de apa - in Parcul Natonal Sure se afla rezervorul de apa potabila a tarii si un baraj ce creaza un lac frumos.
• Faceti un tur de degustari de vin in sud-est. Raul Moselle curge prin principala zona viticola a tarii. Se organizeaza si croaziere pe rau.
• Rasfatati-va cu tratamente termale si alte facilitati de relaxare in orasul statiune Mondorf-les-Bains.
• Vizitati micul oras Schengen, unde raul Moselle marcheaza intalnirea dintre Luxemburg, Franta si Germania, un loc devenit faimos dupa ce Tratatul Schengen s-a semnat aici in 1995.
Gastronomie
Bucataria Luxemburgului imbina esenta Germaniei cu supletea franco-belgiana. Pastravul, stiuca si racii se prepara excelent; la fel si prajiturile. Restaurantele sunt foarte similare cu cele din restul Europei. Vinurile Moselle se aseamana cu cele de pe Rin, insa sunt mai seci decat vinurile frantuzesti mai fructate. O alta specialitate este berea, o adevarata industrie nationala.
Feluri traditionale sunt Carre de porc afume (carne de porc afumat cu fasole sau varza), Cochon de lait en gelee (porc de lapte in gelatina), Jambon d Ardennes (faimoasa sunca afumata de Ardeni) si sufle de omleta cu kirsch, un fel de visinata.
Istorie
Luxemburg a facut parte din imperiul lui Carol cel Mare, iar in 963 a devenit stat independent, cand Siegfried, contele de Ardeni, a devenit suveranul Lucilinburhuc (Mica Padure). In 1060, Conrad, un descendent al lui Sigfried, a luat titlul de conte de Luxemburg. Din secolul XV pana in secolul XVIII, Spania, Franta si Austria au detinut ducatul pe rand. Congresul de la Viena din 1815 a transformat Luxemburg in mare ducat si l-a daruit regelui olandez, William I. In 1839, Tratatul de la Londra a cedat partea de vest a tarii Belgiei. Partea de est a continuat sa faca parte din Olanda si sa fie membra a Confederatiei Germane. A devenit teritoriu autonom in 1848 si teritoriu neutru din decizia Conferintei de la Londra din 1867. Trupele germane au ocupat ducatul in cele doua razboaie mondiale, fiind eliberat de trupele aliatilor in 1944.
Luxemburg s-a alaturat NATO in 1949, Uniunii Economice Benelux in 1948 si Comunitatii Europene in 1957. In 1961, Printul Jean, fiul si mostenitorul Marei Ducese Charlotte, a devenit sef de stat, in numele mamei sale. Aceasta a abdicat in 1964 si fiul sau a devenit mare duce. Parlamentul a aprobat Acordul Maastricht, anticipand unitatea economica a Uniunii Europene in iulie 1992.
Informatii utile
Obiceiurile si regulile de conduita sunt similare celor din celelalte tari occidentale. Incercati sa aratati respect pentru limba invatand cateva cuvinte. Evitati sa numiti luxemburgheza dialect german. Ora locala este GMT +1.
Obiective turistice și atracții în Luxemburg
Călătorești în Luxemburg? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Imagini Luxemburg
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Luxemburg? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici
Oferte Luxemburg
Oferte de cazare si vacante in Luxemburg publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere
Impresii de vacanță despre Luxemburg
Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Luxemburg
Autor: IRINA E (23-09-2011)
În inima Europei, înghesuit între Belgia, Franţa şi Germania, se află unul dintre cele mai mici state ale Europei: Luxemburg. Deşi se întinde pe o suprafaţă de numai 2,586 km², Marele Ducat al Luxemburgului găzduieşte numeroasele castele, ...
Vizitind Cazematele
Autor: moonlight_lu (23-07-2010)
Am vizitat cazematele,o retea de 23 km de galerii subterane,taiate direct in stinca. Cum intri parca esti transportat in timp,ai senzatia unei apasari in pipt,si o teama nelamurita. Am atins peretii care tipau istorie si m-am simtit ...
Orasul vechi
Autor: Kiki (24-08-2009)