Barcelona

Minunata Barcelona

3 voturi
Autor: sollo84, 5 August 2013
O experiență de:
Vizualizări: 2892



Despre Barcelona poti sa vorbesti oricum si mai ales oricat. Chiar daca ai mai trecut si prin alte orase frumoase ale Europei, nicaieri nu vei gasi un asemenea melanj stilizat de epoci, oameni, culturi si limbaje. Este "tara" tuturor posibilitatilor, locul in care fiecare isi gaseste locul, este ORASUL. Una dintre cele mai iubite si vizitate metropole europene, oras cu iesire la mare si vedere la munte, Barcelona este mai mult decat orice un lacas al artelor, evidentiindu-se mai ales prin constructiile care reflecta avangarda arhitecturala. Si desigur, FC Barcelona.
Daca vrei sa stai intins la plaja, sa admiri muntii, sa te plimbi printr-un oras vechi, dar seara sa iesi in cluburi moderne si baruri, sa dai o fuga prin muzee, dar esti si un microbist inflacarat, nu mai sta pe ganduri, incepe cu Barcelona.

Barcelona este al doilea oras ca marime din Spania si capitala regiunii Catalunia. Zona preferata a turistilor este Rambla,
Barcelona
o strada intinsa, asemanatoare unei pasarele pentru promenada, care serveste artistilor drept scena improvizata, iar comerciantilor drept o vitrina imensa care le asigura expunerea marfurilor. Aici vei gasi o multime de magazine, o piata mare, florarii, magazine cu suveniruri si cadouri, iar intre cumparaturi, te poti relaxa admirand giumbuslucurile comediantilor deghizati de pe strada. Rambla are efectul unui magnet asupra turistilor, in principal datorita faptului ca aici poti gasi aproape orice. Insa nu va lasati furati de privelistea magazinelor "de la sosea". Exista sanse mai mai sa obtineti un lucru frumos la un pret corect daca aveti curiozitatea sa porniti in explorarea stradutelor perpendiculare cu Rambla,
Barcelona
care se imbina sub forma unui labirint ciudat ingust si intunecos.



Pe langa faima turistica pe care Barcelona si-a dobandit-o "prin munca", un alt domeniu este strans legat de istoria orasului: sportul. Si mai precis, fotbalul. Si mai exact, FC Barcelona. Castigatoare in trei randuri cupei UEFA Champions League, echipa din Camp Nou
Barcelona
a iesit invingatoare din campionatul care abia s-a incheiat, adaugand cel de-al treilea titlu in palmares. Insa sportul nu inseamna numai fotbal. Barcelona a gazduit in anul 1992 Jocurile Olimpice de Vara
Barcelona
, ocazie pentru care autoritatile orasului au investit sume mari de bani in modernizarea orasului si inclusiv in construirea portului. Noi arii au fost construite, iar orasul s-a deschis catre mare. Aceste transformari, impreuna cu Jocurile Olimpice au atras atentia lumii asupra metropolei care statea sa nasca.
Prin oras...
Primul lucru pe care trebuie sa si-l procure orice viitor turist este un ghid al Barcelonei. Orasul este atat de mare si plin de surprize, incat gandul ca ai ratat ceva minunat te va urmari o vreme, dupa intoarcere. Avantajul unui spatiu urban care a inflorit in perioada modernista este ca nu trebuie neaparat sa cauti arta in muzee, o poti intalni si pe strada, aproape la fiecare pas. Daca ai un ghid al orasului si ai bifat dinainte locatiile, te vei descurca destul de usor cu mijloacele de transport in comun, care au un orar organizat, astfel incat vei putea evita timpii morti.

Ca sa poti sustine cu tarie ca ai vizitat Barcelona ar trebui sa dedici scotocirii orasului cel putin o saptamana, insa exista si varianta "fast and furios": bus-urile turistice
Barcelona
. Acest sistem de transport bifeaza toate punctele de interes turistic din Barcelona si are trei rute bine stabilite, care dureaza intre o ora si doua ore. Biletele pot fi achizioante din statiile de autobuz. In schimbul sumei de 20 euro pe zi sau 26 de euro pentru doua zile consecutive, vei beneficia de calatorii nelimitate si de un ghid automat. La urcarea in autobuz vei primi un dispozitiv cu casti si iti vei putea selecta limba in care doresti sa asculti informatiile (limba romana nu se afla printre optiuni). De fiecare data cand te apropii de o locatie semnificanta, vei putea auzi explicatiile ghidului. Daca doresti o aprofundare a locului, ai libertatea sa cobori, sa vizitezi si sa iei urmatorul bus din statia in care ai coborat.

In afara de busul turistic, o alta optiune iti sta la dispozitie: cardul Barcelona. In schimbul sumei de 24 de euro pentru doua zile sau 34 de euro pentru cinci zile, vei avea acces la transport nelimitat pe mijloacele de transport in comun, intrari gratis sau reduceri la 100 de puncte de atractie turistica, printre care unele dintre cele mai frumoase muzee ale orasului.

De vazut in Barcelona:
• El Poble Espanyol, un sat construit artificial care reproduce caracteristicile caselor traditionale din Spania. Satul gazduieste si o fundatie sociala, unde puteti admira opere de arta interesante. Printre acestea, o colectie de pictura care include lucrari de Miro, Picasso, Tapies si alti artisti spanioli si catalani.
• Punctul de observatie Miramar este locul de sosire al telegondolelor locale. Un loc care merita admirat, mai ales primavara, cand trandafirii infloresc printre fantanile arteziene. Ramanand in sfera tepilor, o gradina de cactusi care poate fi vizitat exista chiar in apropiere.
• Castelul Montjuic. Construit pe muntele cu acelasi nume, castelul ofera o panorama frumoasa asupra orasului. De aici puteti lua telegondola locala pana in zona Barceloneta, unde este amplasat portul.
• Piata Spania. Folosita in trecut pentru a gazdui executiie publice, piata a trecut printr-o "operatie estetica" profunda odata cu organizarea evenimentului World Exhibition din 1929.
• FC Barcelona
Barcelona

Fie ca esti un impatimit al fotbalului sau un mare iubitor de arhitectura moderna, trebuie sa vizitezi Camp Nou, stadionul echipei FC Barcelona si una dintre cele mai mari "catedrale" ale fotbalului din Europa. FC Barcelona este singura mare echipa de fotbal europeana care nu are publicitate pe stadion si asta datorita faptului ca nu doresc sa strice estetica acestei "bijuterii" a arhitecturii moderne.

Muzee
Daca ai mai mult timp la dispozitie si vrei sa te familiarizezi cu istoria si cultura orasului, sunt cateva muzee al caror prag este musai sa il calci. Veti face o afacere cumparand un bilet special care va va asigura accesul la 8 muzee in schimbul a 20 de euro.
• Caixa Forum - gazduieste expozitiii mari de arta, iar intrarea este gratuita;
• Muzeul Joan Miro - dedicat pictorului Miro, gazduieste permanent expozitii de arta;
• Muzeul Militar - nu mai are nevoie de introducere; recomandat pasionatilor;
• Palatul National - gazduieste Muzeul National de Arta Catalana, care are cea mai fumoasa colectie de arta romanesca din lume. Intrarea este libera in prima duminica a fiecarei luni, insa trebuie sa va grabiti, deoarece inchid la 14.30.
• Muzeul Fotbalului - este bineinteles, unul dintre cele mai vizitate muzee ale Barcelonei;
• Muzeul Etnologic - merita cu siguranta o vizita, cu atat mai mult cu cat aici puteti admira exponente adusa de marinarii catalani din timpul calatoriilor lor de explorare a Lumii Noi. Intrarea este libera in prima duminica din fiecare luna, intre orele 11 si 15.

Genialul Gaudi

Orasul are o istorie arhitecturala bogata care se intinde pe o perioada foarte lunga de timp, incepand de la ramasitele antice ale asezarilor romane peste care a "crescut" orasul modern. Din acestea s-au pastrat pana in prezent fragmente dispersate, asa cum este cazul columnelor de pe templul lui Augusto aflat in interiorul edificiului Centro Excursionista de Cataluna. In oras mai pot fi admirate si vestigii ale periodei medievale, insa cea mai importanta miscare arhitectonica care a luat nastere in Barcelona si care a schimbat fata orasului pentru totdeauna a fost modernismul.

Nu poti vorbi despre Barcelona fara sa-l pomenesti pe celebrul arhitect Antoni Placid Guillem Gaudi i Cornet. Multe dintre simbolurile orasului sunt opera acestui genial artist, un avangardist al vremurilor sale si, culmea, si al vremurilor noastre.

Cea mai cunoscuta opera a sa este Sagrada Familia, nu numai datorita arhitecturii deosebite, dar si a faptului ca dupa mai bine de o suta de ani de la inceperea sa, catedrala nu este inca terminata. Insa, din apropiere puteti cumpara vederi cu Sagrada Familia, asa cum va arata ea in viitor, cand va fi terminata. O puteti vizita ziua pentru un bilet de intrare de 11 euro, dar puteti face o plimbare pana acolo si dupa ce se lasa seara, pentru a descifra misterul zvonului conform caruia catedrala pare construita din oase.

O alta capodopera creata de Gaudi este parcul Guell, construit pe un deal de la a carui inaltime poate fi admirat intreg orasul. Impartit in doua zone, una mai putin aglomerata, naturala, unde vegetatia si-a urmat cursul natural si o a doua mereu populata, care gazduieste sculpturi faimoase si constructii interesante, parcul refecta stiul unic al lui Gaudi. Intrarea este libera.



Pe langa cele doua locatii de mai sus, destinate publicului larg, Gaudi a elaborat si proiectele unor case, faimoase in prezent, tocmai pentru ca nu a renuntat la stilul sau oarecum bizar pentru acele vremuri. Casa Vicens, prima cladire pe care Gaudi a construit-o in Barcelona, poate fi admirata numai din exterior, deoarece este proprietate privata. La Pedrera sau Casa Mila gazduieste o colectie importanta de lucrari ale artistului si este, prin urmare, cel mai potrivit loc de familiarizare cu stilul lui Gaudi. Intrarea este aproximativ 10 euro.


Dupa vizite la muzee, case memoriale, urmeaza randul strazilor. Poate suna ciudat, dar unul dintre punctele de atractie al orasului sunt chiar strazile. O plimbare pe Rambla te va face sa simti cu adevarat pulsul orasului, intr-un melanj de culori, culturi, rase si limbi. Este, de asemenea, si o zona mai scumpa din toate punctele de vedere, ca urmare a atractiei turistice pe care o exercita. Puteti manca sau bea ceva intr-unul din baruri, insa pentru cumparaturi personale, alegeti locatii mai putin populare.

Piata Catalunia
Barcelona
, aflata in apropierea Ramblei, este locul in care se intersecteaza majoritatea strazilor principale ale Barcelonei. Cunoscuta mai ales pentru statuile si fantanile sale, piata joaca si rolul unei imense parcari pentru biciclete, amintind de atmosfera din orasele olandeze. Strada El portal de l`Angel este un loc ideal de promenada, mai ales ca in drum se vor ivi tot felul de tentatii sub forma magazinelor cochete.
Cand plecam
Cea mai aglomerata perioada in Barcelona este fara indoiala cuprinsa intre lunile iulie si august. In concluzie, daca nu aveti chef de o baie de multime evitati aceasta perioada, cu atat mai mult cu cat august este luna concediilor, iar un procent mai mare de 10% din magazinele barceloneze sunt inchise. Cea mai potrivita perioada este luna septembrie, atunci cand incepe perioada reducerilor, atat in magazine, cat si in ofertele hotelurilor. Avantajul este ca vremea e calda in continuare, astfel incat poti sa faci plaja si sa innoti in voie, chiar daca este jumatatea lunii septembrie.

Frumusetea aparte a orasului poate fi admirata si in lunile de iarna, in afara sezonului turistic, cand atmosfera va fi mai calda (sic!) si mai intima, iar localnicii vor fi mai receptivi la nevoile tale. Pentru ca avem de-a face cu o clima mediteraneana, iernile nu sunt foarte reci, insa verile pot fi destul de greu de indurat, astfel incat cea mai buna alegere este perioada aprilie-iunie sau septembrie-noiembrie.


Cazarea
Oferta de cazare este mai mult decat variata. Puteti alege in functie de propriul buget. Pe langa pensiuni, apartamente private, orasul are un numar de 750 de hoteluri. Pretul unei camere la un hotel de trei stele variaza intre 35 si 295 de dolari americani pe noapte, cele de patru stele au o oferta cuprinsa intre 68 si 552 dolari pe noapte, in vreme ce hotelurile de cinci stele cer intre 133 si 415 dolari americani pentru o camera.

Pensiunile si apartamentele private sunt mai ieftine, insa trebuie sa le cautati din timp, sa cereti imagini din ungiuri variate ale casei si sa solicitati detalii asupra locatiei exacte. Sa nu credeti ca daca mergeti in Barcelona locurile de cazare trebuie sa fie neaparat frumoase si curate. Cel mai indicat este sa solicitati indeajuns de multe fotografii incat sa va faceti o idee asupra locului.

Cum si ce vorbim
In aceasta zona, limbile oficiale sunt castillana si catalana, insa localnicii vorbesc catalana, iar majoritatea indicatoarelor sunt in aceasta limba (este indicat sa nu va referiti la catalana ca fiind un dialect!). In Barcelona veti putea vorbi si auzi limba engleza peste tot. Daca aveti cunostinte de baza de limba spaniola va veti intelege oricum cu localnicii, care, chiar daca vorbesc catalana, inteleg la fel de bine si castillana, limba oficiala a Spaniei. Lucrurile stau diferit in alte zone ale tarii, unde limba engleza este cvasi-necunoscuta. Lipsiti de contactul continuu cu turistii, spaniolii din alte zone nu manifesta prea multe aptitudini de cunoastere a limbilor straine, astfel incat multi tineri nu vorbesc decat spaniola.
Camp Nou

Camp Nou

intrarea in stadion

intrarea in stadion

au si ei ``printii`` lor

au si ei ``printii`` lor

si asta se vede tot de pe la Rambla

si asta se vede tot de pe la Rambla

la Rambla

la Rambla

piata Catalunya

piata Catalunya

81 imagini in total la aceasta impresie


 

Comentarii (0)

Ai fost în Barcelona?

Povestește-ne despre experiența ta și arată-ne poze cu locurile pe care le-ai vizitat.
Înscrie-te în comunitatea Turistik.
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.