MUZEUL SATULUI BUCOVINEAN
Organizarea si activitatea complexa a satului bucovinean este reflectata prin "MUZEUL SATULUI"organizat in apropierea "Cetatii de Scaun a Sucevei" punand astfel in valoare patrimonial arhitectonic de factura populara din Tara de Sus.
Satul bucovinean dispunea de nenumarate monumente de arhitectura populara prinzand contur dupa 1990 ,cand noi gospodarii si instalatii tehnice populare au fost transformate,reconstruite si deschise publicului vizitator,astfel bucuranduse de cel mai tanar dintre muzeele in aer liber ale Romaniei
Construit pe o suprafata de 6 hectare muzeul in aer liber al satului bucovinean,incearca sa reconstituie un sat traditional din zona bucovinei astfel printre obiectivele de arhitectura populara sunt prezente:biserica,scoala,ateliere de mestesugarie,carsma,gospodarii diverse,moara ,toate incercand sa reproduca cat mai exact viata intr-un sat romanesc.
Pe intinsul MUZEULUI se pot vedea urmatoarele obiective:
1.Coliba Campulung Moldovenesc 12.Casa Ostra
2.Casa Rosu 13.Casa Campulung Moldovenesc (ROATA)
3.Crasma Saru Dornei 14. Casa Campulung Moldovenesc (NEAMT)
4.Atelier de olar Marginea 15.Biserica si clopotnita Valua
5.Moara Manastirea Humorului 16.Gospodaria Radaseni
6.Casa Cacica 17.Casa Dorna Candreni
7.Fierarie 18.Gospodarie Manastirea Humorului
8.Casa Volovat
19.Casa Holohosca
9.Casa Vicovul de Jos 20.Gospodaria Bilica
10.Gospodaria Straja 21.Casa Partesti de jos
11.Celar Moldovita
Organizarea interioarelor costituie o expozitie etnografica aparte care a respectat particularitatile zonale ale obiectivelor de arhitectura populara.In continuare va voi prezenta mai detailiat unele obiective expuse in acest muzeu care la prima vedere te face sa crezi ca este doar un sat cu cateva case ,dar in fiecare dintre ele se adaposteste cu multa maiestrie de catre organizatori principale momente din viata comunitatii rurale cum ar fi ,nasterea ,moartea nunta si asa mai departe.
Incep cu prezentarea Casei Campulung Moldovenesc(Roata)care reprezinta unul dintre primele tipuri de casa de locuit din Bucovina si a apartinut gospodarului Roata Gavril.In interiorul incaperii este prezentat un moment important din viata a doi tineri si anume casatoria.Principalele momente ale nuntii traditionale din zona Campulung Moldovenesc sunt :petitul,strigaturile,chemarea la nunta,vulpea,masa miresei,jocul zestrei,aducerea miresei,,iertaciunea,cununia,masa mare,inchinatul,imbroboditul miresei,calea primara.
Legatura dintre doi tineri este bine vazuta numai daca au binecuvantarea parintilor si pentru a o obtine trebuie sa treaca prin etapa cea mai importanta a ceremonialului nuntii si anume iertaciunea.
Colacerul ,care este insarcinat a cere iertaciune in numele tinerilor,tine o oratie in versuri prin care cere parintilor sa se indure de tineri si sa-i ierte.
ORATIE:
"Nuntasi,imprejurasi,gloate si noroade,
Cate aici sunteti adunate de pe-aproape si departe
Poftiti stati si-ascultati,pe aceasta fiica iubita,
Care-ngenunche smerita si cu multa rugaciune,
Va cere astazi iertaciune,caci dintru-nceput
Dumnezeu a facut,Dumnezeu sfantul,numai cu cuvantul
Cerul si pamantul.Cinstiti si-ndurati parinti,care sunteti randuiti
Ca pomii cei infloriti,faceti bine si-o blagosloviti.
Mila cea dumnezeiasca chemati ca s-o intareasca si s-o infrumuseteasca
Ca garoafa si crinul,sa-nfloreasca ca maslinul;
In viata ,in tot locul s-o insoteasca norocul,
In trai sa se rasfateze pan-la adanci batranete."
Solemnitatea "iertaciunii"este intregita de cantecul drustelor:
"Ia-ti,mireasa,iertaciune de la maica ta cea buna
De la strat cu scanteuta,de la bunul tau tatuta,
De la strat cu zmeurica,de la sora cea mai mica
De la stratul de bujori,de la ai tai fratiori.
Ramai ,mama,sanatoasa daca n-ai fost bucuroasa
Sa ma vezi sara prin casa ca o garoafa frumoasa."
Desi in viata satului bucovinean s-au produs schimbari fundamentale,se intalnesc inca si astazi numeroase obiceiuri ramase peste timp,care dau o nota sarbatoreasca acestui moment din viata fiecarui om.
Un alt obiectiv care vreau sa vil prezint este "Gospodaria Straja"traditional din localitatea Straja zona etnografica Radauti.Casa dateaza de la mijlocul secolului XIX-lea ultimul proprietar fiind Hasna Ioan si a fost construita in muzeu in 1976.Datorita aranjamentelor interioare aici pot sublinia obiceiuri legate de nasterea unui copil care este insotita de o serie de randuieli impartite dupa nastere in trei etape si anume
1.SCALDATOAREA
2.RODINILE
3.CUMETRIA
.Odata nascut copilul parintii erau implicati intr-o suita de practici avand ca scop,pe de o parte ,protectia in fata fortelor malefice,si pe de alta parte,integrarea noului nascut in societate.
In primul rand noul nascut trebuia ferit de deochi,fapt pentru care moasa ii lega la mana dreapta o panglica rosie(lucru ce se face si la noi)iar pentru a fi ferit de boli se ardeau niste carbuni in scaldatoare.
Scaldatoarea era prima baie care se facea copilului si la care I se aduceau diferite obiecte simbolice(banuti,busuioc,zahar,etc)pentru ca acesta sa fie;
"Scump ca argintul,
Dulce ca mierea,
Bun ca painea,
Sanatos ca oul,
Rumen ca bujorul,
Atragator ca busuiocul,
Alb ca laptele."
Rodinile sunt darurile insotite de urari pe care rudele si prietenii apropiati le aduc in casa noului nascut
In vederea momentului primirii tainei botezului nasu trebuie sa pregateasca cele necesare imbracamintii copilului.Ca daruri pentru copil se pregatesc piese de imbracaminte.
Cumetria se desfasoara in ziua botezului,nelipsite fiind si de aceasta data darurile in panzeturi.Pentru serviciul facut parintii isi aratau recunostinta in timpul"colacimii",cand nasii primeau colaci si alte daruri.
O alta gospodarie mai interesanta este Casa Cacica din satul Cacica reprezentativa pentru zona etnografica Humor.
In casa cea mare a fost reconstituit un obicei de înmormântare tipic satelor bucovinene, cu patru personaje, respectiv decedatul şi trei persoane aflate la priveghi. Casa este decorată ca pentru o înmormântare, cu oglindă acoperită, cu steag negru la uşă, toiag, cruce şi altele.
Intrucat am trecut prin Bucovina cand Cetatea de Scaun a Sucevei a fost inchisa pentru vizitatori nu am vazut prea multe insa am facut cateva poze si din ce m-am documentat pot relata ca Cetatea de Scaun a Sucevei este atestata documentar la 11 februarie 1388 ca fiind ridicata in vremea domniei lui Petru I.Nu este de neglijat si contributia lui Alexandru cel Bun care a intervenit in sistemul devensiv al cetatii prin intarirea cu un zid de apararea primei intrari situate pe latura sudica a fortului.
Cetatea a fost martora multor lupte, cele mai importante fiind sub domnia lui Stefan cel Mare impotriva turcilor precum si impotriva armatelor polone.
Supusa unor numeroase asedii de-a lungul timpului Cetatea este ocupata in anul 1538 de catre sultanul Soliman Magnificul ,dupa ce ostenii care trebuiau sa o apere au predate-o turcilor.
Sper sa mai am ocazia de a trece pe aici si sa vad mai multe intrucat am informatii ca se fac lucrari de refacerea cetatii precum si prezentarea istoriei reale. Pana atunci va doresc numai bine cu indemnul de a vizita si d-voastra aceste locuri daca nu a-ti facuto pana acum.