Titlul unei emisiuni de televiziune mi-a amintit ca am ramas datoare cu multe impresii despre Norvegia pe care nu le-am impartasit iubitorilor de calatorii care viziteaza acest site. In calatoriile in grupuri mai mari am observat ca in afara de obiectivul principal(cladire,monument,obiect de arta) pe care il observa si-l analizeaza fiecare sunt lucruri in jur pe care le observam diferit. Nu stiu daca faptul ca la intrarea pe teritoriul unui alt stat ghidul ne punea un CD cu imnul national al statului respectiv, ne-a facut sa fim mai atenti la simbolurile nationale, cert este insa ca toti am remarcat si am comentat faptul ca in Norvegia la fiecare gospodarie se inalta un catarg cu drapelul national.
Motto-ul norvegienilor este "Fapte, nu vorbe" şi a fost demonstrat începând cu vikingii care au cucerit vaste teritorii in Europa.
Au avut acelaşi motto şi marile personalităţi: cum au fost compozitorul Edvard Grieg, virtuozul violoncelist Ole Bull, artistul Edvard Munch, scriitorul Henrik Ibsen sau Gro Harlem Brundtland, prima femeie care a ajuns prim-ministru al Norvegiei şi apoi a condus Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Motto-ul norvegienilor e valabil şi astăzi, iar acest lucru se vede în viaţă calmă şi prosperă, în politeţea care ţine de educaţie, nu doar de limbaj, în preocuparea excesivă pentru un mediu şi un trăi sănătos şi împotriva consumului excesiv sau în ospitalitatea cu care îşi primesc vizitatorii acasă, pentru că familia şi casă sunt foarte importante în Norvegia.
Arborarea steagului naţional cu toate ocaziile sau chiar la intrarea în case este o mandrie patriotica pentru norvegieni, păstrând în minte şi în inimă juramantul Uniţi şi credincioşi până când munţii Dovre vor cădea - făcut în 1814 când Norvegia şi a declarat independenţa şi a devenit regat. Dupa aceste consideratii generale despre poporul norvegian sa va spun cate ceva despre Drumul Trolilor una din cele mai spectaculoase atractii turistice din aceasta tara.
Frumusetea locurilor le-a dat-o Dumnezeu iar prosperitatea Norvegiei a venit o dată cu descoperirea petrolului în Marea Nordului în 1969, dupa care nivelul de trăi şi veniturile localnicilor crescut permanent. Se spune că fiecare dintre cei 5 milioane de norvegieni are un cont virtual de 90.000 de euro, proveniţi din extracţia petrolului şi a gazelor naturale, bani gestionaţi de guvern şi folosiţi în special pentru cheltuieli sociale şi pentru completarea fondurilor de pensii, iar până în 2020, suma se estimează că se va dublă. Dar Norvegia e generoasă nu doar cu proprii cetăţeni şi ajută în fiecare an ţări aflate în curs de dezvoltare cu peste 20 de miliarde de coroane.
Ni s-a spus sa fim pregătiţi pentru senzaţii tari. Si asa a fost desi ploaia nu a incetat pe tot parcursul drumului noi nu am reusit sa nu exclamam si sa ne bucuram ca niste copii la fiecare viraj si la aparitia fiecarei caderi de apa de-o parte si de alta a drumului.
Trollstigen este un drum alpin îngust şi şerpuit care urcă pante abrupte pînă la aproape o mie de metri înălţime.
În termeni strict tehnici, Drumul Trolilor se întinde de la Andalsnes la Valldal şi este o parte a drumului naţional 63. Acest traseu a fost inaugurat pe 31 iulie 1936 de regele Haakon al VII-lea, după 8 ani de lucrări şi a fost reabilitat în 2005.
Trolii sunt descrişi de folclorului norvegian că mici fiinţe ştrengare, urîte şi murdare şi care trăiesc în peşteri sau în adîncul pădurilor şi ies din ascunzişuri după apusul soarelui pentru că altfel, dacă ar fi văzuţi de soare, s-ar transformă în pietre. Ei trăiesc departe de aşezările umane, nu sînt creştini şi sînt consideraţi periculoşi pentru locuitorii de aici. Felurite întruchipări ale trolilor sub formă de păpuşi şi statuete vom găsi la tot pasul în zonă, la magazinele cu suveniruri, în parcări, pe strazi si in parcuri.
Pe Drumul Trolilor sunt mii de moviliţe făcute din pietre de toate dimensiunile, probabil troli surprinşi de lumina zilei, sau poate clădite de călătorii dornici să păstreze misterul în jurul micilor creaturi.
Locuri din vestul sau nordul Norvegiei se numesc Trollheimen, Trollstigen, Trollhatten sau Trollveggen în amintirea fantasticilor troli.
În sfîrşit, ieşim la limanul numit Stigrora, punctul culminant al acestui drum, situat la 858 de metri altitudine. Traversăm rîul care duce la formarea cascadei Stigfossen şi o pornim pe mica potecă asfaltată
care ne poartă spre o platformă ridicată pe o stîncă, deasupra întregii văi ce găzduieşte acest minunat Drum al Trolilor. Platforma iese mult în afara stîncii, fiind suspendată deasupra hăului care poate fi observat prin grilajul metalic de la bază sau prin sticla parapetului de sprijin.