Norvegia

Informații turistice generale

Taramul Soarelui de Miez de Noapte va ofera experiente unice. Norvegia este un taram al traditiilor, reprezentate de bisericile rustice din lemn si dansurile folclorice. Cpoiii cresc ascultand povesti despre troli si zane, iar unii adulti, desi nu recunosc, inca mai cred in aceste fiinte fabuloase. Norvegia este si un taram cu cascade, rauri rapide, munti si ghetari maiestuosi, lacuri cristaline, sat de pescari si fiorduri linistite. In nord, coasta este punctata cu case vopsite in culori vii, ce contrasteaza cu sobrietatea fiordurilor si a muntilor.

Norvegia este un amestec intre antic si modern. Este ciudat si totodata un fapt obisnuit sa vezi o bunica lapona, imbracata intr-un costum in culori vii si mocasini din piele de ren, cu varfurile intoarse, asteptand avionul in aeroportul Tromso. Soarele de la miez de noapte este faimos - orasul Tromso se afla deasupra Cercului Arctic, unde iarna soarele nu rasare niciodata, iar vara nu apune.

Fiecare dintre cele patru mari orase va ofera un farmec aparte - Oslo este capitala si centrul financiar, Bergen este fostul port hanseatic si poarta spre tinutul fiordurilor, Stavanger este un punct central al industriei petroliere, iar Trondheim este un vechi centru al crestinismului si, mai recent, al cercetarilor tehnice. In zonele salbatice dintre marile centre urbane se afla minunatii rare, precum Jostedalsbreen, cel mai mare ghetar din Europa. Activitatile pe care le puteti desfasura in aer liber sunt schi, pescuit si alpinism.

Principalele atractii turistice

• Cand vizitati capitala, nu ratati colectia excelenta de muzee, inclusiv Muzeul Thor Heyerdahl Kontiki, Muzeul Munch si Muzeul Barcii Vikinge.

• Tot in Oslo, vizitati Palatul Regal (Konegelige Slott), deschis vizitatorilor de la inceputul lunii iunie pana la jumatatea lunii august. La o distanta scurta de centrul orasului se afla si castelul Akershus, unde puteti explora trecutul militar al orasului.

• Deasupra orasului, centrul de schi Holmenkollen este o atractie majora tot timpul anului, cu un muzeu de schi si un simulator care va ofera o experienta virtuala a unei sarituri cu schiurile.

• Plimbati-va printre magaziile de lemn din Bruggen, centrul istoric al orasului Bergen si un loc aflat pe lista patrimoniului mondial UNESCO. Mergeti cu telecabina sau funicularul pana pe varful muntilor ce inconjoara fostul port hanseatic Bergen. Explorati piata de peste din apropiere sau faceti o excursie pana la Troldhaugen, fosta resedinta a compozitorului Edvard Grieg.

• Descoperiti fostele zile de gloriei a orasului Trondheim, de pe vremea cand era capitala Norvegiei, in catedrala Nidaros si vizitati Muzeul Ringve, ce detine o colectie de instrumente muzicale istorice.

• Nu ratati una dintre cele 28 de biserici medievale din scanduri, imprastiate in regiunea de sud a tarii. Cea mai veche este biserica Urnes, datand din 1130.

• Daca va intereseaza delectarea literara, Skien este locul in care s-a nascut Ibsen, casa in care a copilarit oferindu-va o incursiune in viata sa si o expozitie multimedia.

• Roros este un oras montan mic dar pitoresc, aflat langa granita cu Suedia si care din secolul XVII pana in anii 1980 a fost o asezare miniera. Descoperiti centrul istoric, vechea biserica de lemn si Muzeul Mineritului.

• Observati Saltstraumen, cel mai puternic maelstrom (valtoare de ape). Exista un centru de vizitare multimedia dedicat acestui fenomen. Saltstraumen este un curent puternic, aflat la aproximativ 30km de orasul Bodo.

• Admirati cascada Voringfossen, cea mai cunoscuta din Norvegia, situata aproape de drumul principal dintre Oslo si Bergen. Alta cascada, Mardalsfossen, are cea mai inalta cadere de apa din nordul Europei, de aproape 300m.

• Admirati soarele de la miezul noptii in regiunea Arctica, la Cap Nord si bucurativa de comfortul vasului de croaziere Coastal Express, care ancoreaza in mai multe porturi in voiajul spre nord.

• In orasul Tromso puteti vizita cea mai nordica berarie, universitate si catedrala, la doua ore cu avionul din Oslo.

• Urcati pe ghetarul Jostedalsbreen, cel mai mare din Europa si care este elementul central al unui mare parc national.

• Admirati traditii, folclor, muzica, dans si mancaruri traditionale norvegiene, la avenimentele ce au loc la muzeul in aer liber Norske Folkemuseum, de pe insula Bygdoy de langa Oslo.

• Invatati mai multe despre cultura laponilor semi-nomazi din nordul Laponiei, la muzeul Sami Musea din Varangerbotn.

Gastronomie

Este greu sa definesti bucataria norvegiana in acelasi fel ca pe cea franceza, intr-o tara care nu are o istorie a claselor aristocrate si burgheze, care sa dezvolte o traditie culinara. In afara de hoteluri, traditiile se mai pastreaza in cateva cabane montane. Astazi insa, bucataria norvegiana se poate cu siguranta lauda cu o mare diversitate. La fel ca in celelalte tari, turismul a creat un proces de internationalizare a felurilor de mancare - puteti gasi cu usurinta lanturi de restaurante internationale.

Ca reactie la acest proces, a aparut o tendinta de reantoarcere la traditii. In zonele rurale, oamenii au inceput sa consulte cartea de bucate a bunicii si cateva feluri nationale precum pestele fermentat (rakfisk), branza de vaci (gammelost) si coaste de miel sarate (pinnekjott) au inceput sa fie din nou populare. Noua generatie de bucatari se orienteaza catre specificul norvegian, aplicand metodele bucatariei clasice franceze.

De obicei, micul dejun este enorm si consta intr-o varietate de peste, carne, branza si paine, servit ca bufet rece, cu cafea si oua ochiuri.  Alcoolul are tendinta de a fi limitat si costisitor, desi berea si vinul continua sa fie populare. Bautura nationala este Aquavit, o bautura spirtoasa.

Istorie

Primii locuitori ai Norvegiei au venit acum 10.000 de ani, in timpul Erei Glaciare. Aceste comunitati de vanatori si culegatori primitivi au urmat ghetarii, care se retrageau spre nord si turmele migratoare de reni. Cel mai mare impact asupra istoriei l-a avut epoca vikingilor, care se pare ca a inceput in 790. De-a lungul secolului urmator, vikingii au efectuat mai multe raiduri in Europa, intemeind si asezari. Liderul viking Harald cel Blond a unificat Norvegia in anul 900, iar regele Olav a adoptat religia insulelor cucerite, convertind populatia un secol mai tarziu la crestinism. Vikingii erau marinari priceputi si au fost primii care au traversat Oceanul Atlantic. Eric cel Rosu, fiul unui norvegian exilat in Islanda, a colonizat Groenlanda, in 982. In 1001, fiul lui Eric Islandezul, Leif Eriksson, a fost poate primul european care a explorat coasta Americii de nord. Epoca vikinga a luat sfarsit in 1066, cand Harald I al Norvegiei a fost ucis in batalia de la Stamford Bridge, Anglia.

In secolul XIII Oslo a devenit un centru de putere. A continuat sa infloreasca pana la jumatatea secolului XIV, cand populatia sa a fost decimata de ciuma bubonica. Norvegia a fost absorbita de Danemarca apoi, dupa 400 de ani, in 1814, a fost cedata Suediei. In acelasi an, satula de uniuni fortate, Norvegia si-a creat propria constitutie, insa a fost nevoita sa accepte suveranitatea regelui Danemarcei. Miscarile nationaliste au dus in cele din urma la o separare pacifista de Suedia, in 1905.

Norvegia a ramas neutra in ambele razboaie mondiale, insa a fost ocupata de nazisti in 1940. Regele Hakon a creat un guvern in exil si a lasat in comanda Aliatilor cea mai mare parte a flotei sale. Miscarea de rezistenta a luptat cu tenacitate impotriva nazistilor, insa pe masura ce se retrageau, nazistii au decimat aproape toate satele si orasele din calea lor. In 1960 Norvegia s-a alaturat Asociatiei Europene a Liberului Schimb, insa a ezitat in privinta asocierilor cu alte natiuni. De atunci, Norvegia este o tara cu unul dintre cele mai ridicate standarde de viata din lume.

Informatii utile

Daca sunteti invitati la cina, aveti grija sa va lasati incaltamintea in hol, in special iarna si la inceputul primaverii. De asemeni este un obicei ca oaspetii sa nu bea sau sa manance pana cand nu sunt invitati de gazda. Politetea in Norvegia este mai mult o chestiune de comportament decat de lingvistica. De exemplu "va rog" este o sintagma foarte rar folosita in limba norvegiana. A nu vorbi tare si a-ti pastra calmul este un semn esential de virtute. Norvegienii sunt in general oameni directi si se adreseaza interlocutorilor dupa primul nume, chiar si in situatii formale.

S-ar putea sa vi se para scumpa viata in Norvegia. Amintiti-va insa ca venitul mediu al locuitorilor este foarte ridicat, comparativ cu alte tari dezvoltate. De ziua nationala intreaga tara este plina de stegulete. De asemeni cu ocazia altor sarbatori, precum Craciunul, se foloseste foarte mult steagul national. Ora locala este GMT +1.


Imagini Norvegia

Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
poza Norvegia poza Norvegia poza Norvegia poza Norvegia poza Norvegia poza Norvegia poza Norvegia
Mai multe imagini
Aveți imagini din Norvegia? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik! Click aici

Impresii de vacanță despre Norvegia

Păreri, sfaturi, poze și jurnale de călătorie publicate de membrii comunității Turistik:
Vigeland Park
Vigeland Park
Autor: Danutz_Fluturas (04-11-2010)

Vigeland Park mai este cunoscut in Oslo sub denumirea Parcul Statuilor Nude...este locul cel mai cautat de turistii din toate colturile lumii care ajung in Oslo,este unic in lume datorita sculpturilor nude,creatorul Carl Gustav Vigeland a reusit ...

Imagini din Volda
Imagini din Volda
Autor: adisor (09-07-2008)

Un orasel micut si dragut

Norvegia - frumusete si bunastare
Norvegia - frumusete si bunastare
Autor: IRINA E (15-08-2014)

Titlul unei emisiuni de televiziune mi-a amintit ca am ramas datoare cu multe impresii despre Norvegia pe care nu le-am impartasit iubitorilor de calatorii care viziteaza acest site. In calatoriile in grupuri mai mari am observat ca in afara de ...

The Viking Village
The Viking Village
Autor: Danutz_Fluturas (31-10-2010)

The Viking Village este un alt punct de atractie turistica din vestul Norvegiei,situat in apropierea localitatii Avaldsnes,la iesire din Haugesund spre insula Karmoy.Asezarea vikinga este de fapt o replica a unui catun viking, iesite din comun fiind ...

Plaja din Sola-Stavanger
Plaja din Sola-Stavanger
Autor: Danutz_Fluturas (04-11-2010)

Spre marele nostru noroc,am imbinat utilul cu placutul,compania pentru care lucrez ne-a inchiriat un apartament la malul Marii Nordului,exact pe plaja din Sola-Olbergstranden,un camping aflat in apropiere de Stavanger.Preturile in orice camping din Norvegia variaza ...

Prin cluburi, la schi, la gratare
Prin cluburi, la schi, la gratare
Autor: Danutz_Fluturas (05-05-2012)

Prin Oslo,la distractie....cand ai prieteni adevarati nicaieri in lume nu te simti strain iar distractia e maxima.Oslo ofera nesfarsite modalitati de petrecere a timpului liber,iarna...ignorand frigul,Holmenkolen este locul perfect pentru iubitorii sporturilor de iarna,...

Preikestolen-Stavanger(Tau)
Preikestolen-Stavanger(Tau)
Autor: Danutz_Fluturas (31-10-2010)

Preikestolen este un punct de atractie turistica aflat in vestul Norvegiei,langa Stavanger.Cum se ajunge acolo?!Din Stavanger se urmareste indicatorul rutier spre localitatea Tau(13),o scurta calatorie cu feribotul..cam 20-25 minute,pretul pentru masina si 2 pasageri aproximativ 20 ...

Kristiansund
Kristiansund
Autor: IRINA E (06-08-2014)

Portul bine adapostit de coline este mereu aglomerat cu ambarcatiuni de agreement sau de pescuit.[[IMG118934]]Kristiansund este cel mai mare exportator de cod uscat si sarat din Norvegia, un oras cu aer cosmopolit care-si datoreaza acest statut legaturilor comerciale ...

Un drum spectaculos
Un drum spectaculos
Autor: IRINA E (07-07-2014)

Peisajele unice ale coastei oceanice a Scandinaviei merită pe deplin faima pe care o au. Iar Atlanterhavsveien din Norvegia (sau "Drumul atlantic"),isi merita cu prisosinta locul printre cele 10 cele mai spectaculoase drumuri din lume asa cum a fost publicat ...

Zona montana dintre Haugesund (coasta de vest) si Oslo(partea sudica)
Zona montana dintre Haugesund (coasta de vest) si Oslo(partea sudica)
Autor: Danutz_Fluturas (20-12-2010)

Peisaje superbe de iarna..un traseu auto extrem de dificil pe timp de iarna,in conditii meteo normale nu dureaza mai mult de 7 ore,in conditii meteo grele poate dura si 15 ore.Sfatul `medicului`: nu va aventurati pe aici daca ...

Toate impresiile (22)
Accept cookies Informare Cookies Folosim cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.