Orasul Interzis
Orasul interzis-Gugong,intins pe 32 de hectare a fost adapostul regilor de la dinastia Ming,1421,cand s-a mutat capitala de la Nanjing la Beijing,pana la ultimul imparat din dinastia Qing.Timp de cinci sute de ani,orasul inconjurat de ziduri inalte de zece metri,construit de imparatul Yongle in aproprierea fostului palat imperial al dinastiei Yuan,a fost un teritoriu interzis oamenilor obisnuiti.Culoarea purpurie a Palatului este o aluzie la Steaua Nordului,centrul Universului si era totodata culoarea regalitatii.
Timp de cinci sute de ani ,24 de imparati au condus de aici,imperiul.
Portile palatului sunt indreptate spre cele 4 colturi ale lumii.
Beijing are 4 cartiere principale :Orasul Interzis,Orasul Imparatului,Orasul Interior(Tatar)si Orasul Exterior.
Palatul are 8706 de incaperi si adapostea intreaga familie imperiala cu alaiul regesc :de la 8000-10 000 de oameni,dintre care 3000 de eunuci,servitoare si concubine.In interiorul palatului exita o conexiune intre cladiri si pavilioane.
In spatele zidurilor late de 50 m,viata era dictata de reguli stricte si severe.Cu toate ca vorbim de sec.XV,ierarhia si clasele sociale cu ministrii,consilieri,secretare le gasim azi in societatea moderna.Cele mai mari decizii si cele mai alambicate intrigi s-au tesut la palat.
Orasul Interzis este un simbol al imparatului distant si inaccesibil.
Este si cel mai bun exemplu de arhitectura chineza,inima Chinei,o arhitectura care a fost dezvoltata pe orizontala,avand la baza principiile feng-shui.Cladirile sunt inalte si vaste.
Constructia Palatului imperial si a anumitor case,urmareste un tipar.Cele mai importante cladiri se afla pe axa N-S.Intrarile se fac dinspre sud,de bun augur,nu diinspre nord,de unde veneau vanturile si barbarii.Salile palatului au fost construite pe platforme de piatra.Coloanele din lemn si arcadele sustin acoperisul curbat-considerat noroc-.Cladirile imperiale au acoperisuri alcatuite din patru bucati,acoperite de tigle poleite in aur,galben fiind culoarea imperiala ce aducea aminte de Fluviul Galben,leaganul civilizatiei chinezesti.
Complexul cuprinde mai multe cladiri,separate de alei,pasaje,poduri,aproximativ 800 de cladiri.
De-a lungul istoriei Orasul Interzis a fost distrus de nenumarate ori :
Manciurienii l-au incendiat in sec.XVII,japonezii l-au pradat in 1949,Revolutia Culturala a lui Mao a contribuit si ea,dar eforturile lui Zhou Enlai de a salva palatul de la distrugere ,nu au fost zadarnice.
Inca de la intrare esti impresionat de Poarta Meridionala,inalta de 35m
Si Poarta Pacii Celeste cu impresionantul portret a lui Mao.
De aici in 1949 s-a proclamat Republica Populara Chineza.
Poarta Meridionala ,marca intrarea propriu zisa in Orasul Interzis,folosita doar de imparat,unde sunetele tobelor anuntau aproprierea lui de Sala Supremei Armonii,cea mai mare cladire a palatului.Acesta era locul de desfasurare a ceremoniilor :incoronarea,
Ritualul Noului An.Curtea putea adaposti 90 000 de oameni.
Ridicata pe o platforma,aceasta incapere a fost timp de secole cea mai inalta din Beijing,existand chiar o lege ce interzicea cladiri mai inalte decat aceasta cladire sacra.
Recipientele uriase de la intrare erau pline cu apa ,pentru stingere focului in caz de incendiu.In total in tot palatul erau 308 de recipiente.
In spatele acestei Sali exista,Sala Armoniei Depline
si Sala Armoniei Sustinute,cele trei Sali realizand astfel o armonie ce ii reprezinta pe Cei Trei Budha si pe Cei Trei Purificati ai daoismului.
Poarta Puritatii Cleste,duce la apartamentele imperiale.Resedinta era compusa mai ales din femei,doar imparatul si eunucii avand acces.
In Sala Uniunii Celeste si Terestre dormea imparatul.
Intreg palatul a fost scena unor intrigi si a mortii,a celor mai influenti eunuci si a celor mai ambitioase concubine.
Palatul Pacii si a linistii,situat in N-E,a fost locul ceremoniilor rituale.
Poarta nordica a Palatului se numeste :se numeste Poarta Curajului Suprem(Poarta Curateniei Divine).In spatele portii se afla Dealul Carbunelui,un deal artificial construit din pamantul scos din santul care inconjoara Orasul Interzis
.Dealul este inconjurat de cinci pavilioane.
Imparateasa Cixi ,a fugit spre Xian in 1900 printr-o poarta din zidul nordic.
In salile mai mici,la est si la vest de salile principale sunt expozitii ale Muzeului Palatului,cum ar fi :Sala de expozitie a ceasurilor ce cuprinde bijuterii,ceasuri cu apa,penduluri antice,multe dintre ele fiind daruri pentru imparat.
In.incinta Orasului Interzis pot fi intalniti cei mai frumosi lei chinezesti.Leul chinezesc,o creatura jucausa cu plete crete este reprezentat adesea in perechi inafara cladirilor importanta.Femela isi tine puiul sub o laba-chinezii credeau ca laba leoaicei putea secreta lapte -iar masculul se joaca cu o minge.In stanga masculul se identifica prin mingea de sub laba,simbol al controlului imperiului.
Netraind in China,leii sunt asociati cu puterea si folosirea acestui simbol sacru a fost rezervata curtii si oamenilor de rang mare.Prima utilizare a leilor in arhitectura dateaza din timpul dinastiei Han(206 I.D.HR-220D.HR)
Dragonul-Acest simbol apare peste tot in palat.In mitologie se crede ca dragonul se ridica in ceruri primavara si toamna se scufunda in apa.Aceasta creatura dintre cer si Pamant,simbolizeaza energia Yang,dragonul fiind identificat cu imparatul.Exista cinci feluri de dragon :paradisiaci,spirituali,terestri,unul care arata comorile ingropate si un dragon cu cinci gheare,asociat imparatului.
Long-este dragonul care apare printre nori,Li este dragonul marii si Jiao-este dragonul taramului mlastinos.
Phoenixul mitologic,reprezinta forta Yin,a fost asociat imparatesei.
Dragonul impreuna cu pasare phonix reprezinta armonia matrimoniala.
Broasca testoasa-este simbolul longetivitatii si sculpturile in forma de flacari deasupra podurilor sunt simbolurile iluminarii.
Ceasul zoomorfic,un zeu pe o pasare phoenix,sunt creaturi mitologice ce protejeaza cladirea de fulgere si foc.adesea intalnite la cornisele acoperisurilor.
La vest inafara palatului se afla Jian Shan si copacul de care s-a spanzurat ultimul imparat al dinastiei Ming(1644)dupa retragerea din palatul asediat in timpul unei rebeliuni.La vest de Jian Shan se afla Parcul Lacului Nordic,fosta resedinta de iarna a imparatului mongol
Kublai Khan.