Informații turistice generale
Papua Noua Guinee este alcatuita din peste 600 de insule ce formeaza mijlocul unui lant de insule ce se intinde incepand din sud-estul Asiei. Pentru o tara cunoscuta europenilor inca din secolul XVI, dezvoltarea moderna si relatiile cu exteriorul sunt inca ceva nou pentru Papua Noua Guinee. Contactul cu lumea exterioara este inca minim in unele locuri. Mare parte dintre regiunile interioare sunt inca inaccesibile pe drumuri, aici putandu-se ajunge pe calea aerului sau in drumetii pe jos. Fenomenul de izolare a ajutat insa la conservarea traditiilor si a stilului de viata al locuitorilor. Localnicii vorbesc peste 700 de limbi diferite, acest lucru fiind foarte evident odata aflati in aceasta tara. Geografia este foarte diversa, de la munti inalti pana la recifuri de corali si plaje cu nisip alb. Locuitorii tarii se considera mai curand locuitori ai zonei din Pacific, decat ai Asiei.
Deoarece nivelul de dezvoltare este scazut si serviciile de calitate sunt putine, obiectele de prima necesitate sunt mai scumpre decat de obicei. Inainte de a va aventura, amintiti-va ca aceasta tara inca se confrunta cu probleme de ordin politic si rata criminalitatii este crescuta, masurile de securitate fiind obligatorii.
In Noua Guinee exista printre cele mai bune locuri din lume pentru scufundari. Locul de intalnire a trei oceane naste o mare diversitate marina in recif. Apele sunt populate de cele mai mici vertebrate si pana la cei mai mari pesti. Aici se organizeaza scufundari de calitate si exista barci care ofera posibilitati de cazare.
Principalele atractii turistice
• Vizitati capitala Port Moresby situata in Portul Fairfax. Aici se afla Parlamentul National, Muzeul National, Gradina Botanica si Catedrala Catolica, construita in stil "haus tambaran" (casa spirit). In afara orasului puteti vedea Traseul Kokoda si Sogeri. Alte atractii din apropiere sunt Parcul National Wairiata, Ferma de Crocodili Moitaka, Insula Loloata si Parcul Marin Oceanarium.
• Plimbati-va prin frumoasa gradina botanica din Lae, capitala provinciei Morobe. Mount Lunaman din centru a fost folosit de germani si japonezi ca punct de veghe in cel de-al doile arazboi mondial, datorita privelistilor asupra Golfului Huon si Vaii Markham.
• Faceti un tur al insulei si in susul raului Sepik din Madang, capitala provinciei Madang. Are o varietate de magazine si piete de unde puteti cumpara placute ce nareaza mituri si legende. In Bilbils si Yabobs din apropiere puteti urmari mesterii olari la lucru.
• Vizitati Kanganaman, locul in care s-a reconstruit o haus tambaran (casa spirit) de importanta nationala si admirati mastile sculptate, totemurile, prorele canoelor si scarile mobile ale fiecarui clan de localnici.
• Cautati obiecte de mestesugarit in Eastern Highlands. Satul Bena Bena de langa Goroka este cel mai mare centru de tesatorie din regiune. In apropiere se afla si Asaro, locul in care barbatii se acopera cu namol pentru a reconstitui o razbunare istorica asupra satului vecin, ai carui locuitori au fugit mancand pamantul crezand ca oamenii acoperiti de namol sunt stafii.
• Admirati frumusetea pasarii paradis in Sanctuarul de Viata Salbatica Raul Baiyer, la 55km nord de Muntele Hagen. Oposumii, cangurii de copac, papagalii si cazuarii locuiesc de asemeni in acest habitat.
• Vizitati o parte din tunelul subteran de 576km sapat de japonezi pe insula New Britain si care a fost grav afectat de activitatea vulcanica din 1994.
Gastronomie
In restaurante se folosesc ingrediente precum carne, peste, legume si fructe proaspete (ananas, pawpaw, mango, fructul pasiunii si banane). Bucataria traditionala se bazeaza pe culturi locale precum taro, kaukau si radacina de ignama, sagotier si carne de porc. Sagotierul este foarte important in teritoriile joase. Din miezul palmierului se face un amidon care se foloseste la clatite si galuste. O clatita de sagotier seamana cu tortilla. La inaltimi mai mari se consumain principal radacina de ignama, iar carnea de porc se consuma la ocazii deosebite. Mumu este un fel traditional ce combina carnea de porc cu cartofi, orez si verdeata. Numarul restaurantelor europene, chinezesti si indoneziene se afla in crestere.
Istorie
Primii locuitori ai insulei Noua Guinee au fost papuasii, melanezienii si triburile Negrito, care vorbeau peste 700 de limbi diferite. Jumatatea de est a Noii Guineea a fost mai intai explorata de spanioli si portughezi, in secolul XVI. In 1828 olandezii au preluat formal jumatatea de vest a insulei (acum Papua de Vest [Irian Jaya], Indonezia). In 1885 Germania a anexat formal coasta de nord, la fel cum a facut si Marea Britanie in sud. In 1906 Marea Britanie si-a transferat drepturile asupra Noii Guineea catre Australia independenta si numele teritoriului a fost schimbat in Teritoriul Papua. Trupele australiene au invadat Noua Guinee germana (numita Kaiser-Wilhelmsland) in primul razboi mondial si a castigat controlul teritoriului sub mandat al Ligii Natiunilor. Noua Guinee si o parte din Papua au fost invadate de Japonia in 1942. Dupa ce au fost eliberate de australieni in 1945, au devenit epitropie a NATO, administrata de Australia. Teritoriile au fost unite si denumite Teritoriul Papuei si Noii Guinee. In 1975 Papua Noua Guinee a obtinut independenta totala.
Pe insula Bougainville a avut loc o miscare secesionista violenta de noua ani. In 1989 gherila Armatei Revolutionare Bougainville a inchis mina de cupru australiana, o mare sursa de venit pentru tara. Rebelii credeau ca Bougainville merita o parte mai mare din castiguri. In 1990 armata de gherila a declarat independenta Bougainville, iar guvernul a blocat insula pana in ianuarie 1991, cand s-a semnat un tratat de pace.
Cutremurul din 1998 a declansat un val tunami in largul coastei de nord a Papua Noua Guinee ce a ucis cel putin 1.500 de persoane si a lasat in urma mii de raniti si oameni fara casa.
Informatii utile
Melanezienii din zonele rurale si urbane au modalitati foarte diferite de a se intampina si a-si lua ramas bun. In parti din tinuturile inalte barbatii se intampina frecandu-si burta unul celuilalt. In majoritatea regiunilor saluturile traditionale au fost inlocuite cu metoda occidentala a strangerii mainii. Este foarte nepoliticos ca in timpul salutului sa te uiti in ochii celuilalt. Strangerea de mana se face cu ochii privind in podea.
In multe grupuri casatoriile se efectueaza intre persoane din sate diferite. Ritualurile de curtare sunt speciale. De exemplu, barbatii Chikbu atrag femeile cu calitatile lor vocale. Barbatii isi decoreaza corpul in modalitati elaborate, pentru a fi cat mai atragator pentru femeia dorita. Casatoriile se negociaza intre familiile celor doi si includ de obicei platirea unei sume tatalui miresei, din partea ginerelui.
Capitala: Port Moresby
Ora locala: GMT +10
Principale limbi vorbite: engleza, tok pisin, hiri motu
Moneda: 1 kina (PGK) = 100 toea