In ghidul turistic DK, acest parc apare ca fiind atractia numarul 1 a Montrealului, cel mai vizitat obiectiv turistic din oras. Nu stiu daca este chiar asa (avand in vedere multitudinea de obiective turistice deosebit de interesante ale Montrealului), cert este ca Parcul Mont Royal este un loc foarte frumos din oras.
Este un parc montan amenajat pe " Mont-Royal, un munte cu aspect de colina, ce nu depaseste mai mult de 235 m inaltime de la nivelul marii. Aceasta colina este, de fapt, centrul insulei pe care se afla orasul Montreal, insula inconjurata de apele marelui fluviului Sf. Laurentiu.
Colina a fost numita "Mont-Royal" de catre Jaques Cartier, exploratorul francez care a "descoperit" Canada in 1543 "cucerind-o" in numele regelui Frantei.
De la denumirea muntelui ce domina orasul si pana la denumirea orasului insusi cu numele "Montreal", probabil ca nu a mai fost decat un pas.
Parcul Mont-Royal, inaugurat oficial in 1876, este o rezervatie protejata care acopera aproape 150 de hectare de munti impaduriti, poieni, arbusti si flori care constituie habitatate naturale pentru sute de specii de pasari si animale salbatice.
Acest parc a fost proiectat de celebrul architect peisagist Frederick Law Olmsted, acelasi care a conceput si Central Park din New York.
Frederick Law Olmsted a fost adeptul miscarii "City Beautiful" si si-a castigat celebriatatea cu conceptul vizionar folosit in amenajarea Central Park din New York. Si in parcul din Montreal ca si in cel din New York, Olmsted a respins sistemul formal de gradini, la moda in acea vreme, in favoarea completarii peisajului natural cu spatii pastorale si pentru recreere.
Principala alee din parcul Mont-Royal, care strabate parcul in toate directiile, poarta numele arhitectului peisagist care a creat parcul.
Mi-a placut acest parc in primul rand pentru ca iti ofera posibilitatea sa mergi in "excursie la munte" in centrul orasului. Am experimentat o asemenea excursie, am plecat de dimineata si m-am intors seara incarcata cu aceeasi energie cu care te incarca de obicei o zi la munte. E super.Parcul are mai multe punte de interes si anume:
1. CRUCEA DE PE MUNTE
Este o cruce de otel, care are 31 de metri inaltime, si care noaptea este luminata. Poate fi zarita din foarte multe punte ale orasului. Seamana un pic cu Crucea de pe Caraiman.
Crucea actuala din otel a fost ridicata in 1924 in amintirea crucii din lemn pusa acolo la 6 ianuarie 1643 de catre Paul Chomedey de Maisonneuve, fondatorului orasului. Acesta promisese ca, daca orasul (pe atunci o mica colonie numita Ville Marie) va rezista inundatiei care ameninta in preajma Craciunului, va ridica o cruce pe varful muntelui. Orasul a supravietuit inundatiilor iar Maisonneuve si-a tinut promisiunea.
2. CABANA (CHALET DU MONT-ROYAL)
Este o cabana din piatra, foarte frumoasa, decorata cu picturi care amintesc de istoria orasului. Serveste drept refugiu pentru cei ce se plimba prin parc. Acestia gasesc aici toalete, tasnitori cu apa precum si automate de sucuri si gustari.
3. LACUL CASTORILOR
Un lac foarte frumos dar care nu are niciun castor. Vara se pot face aici plimbari cu barca iar iarna se poate patina.
4. PUNCTUL DE BELVEDERE CAMILIEN HOUDE ofera privelisti foarte frumoase asupra partii de est a orasului.
5. PUNCTUL DE BELVEDERE KONDIARONK din punctual meu de vedere, ofera cele mai spectaculoase privelisti asupra sudului orasului, respectiv asupra centrului si fluviului Sfantul Laurentiu. Am admirat aceste privelisti atat ziua cat si noaptea.
Acest punt de belvedere se afla in imediata apropiere a cabanei "Chalet du Mont-Royal" si seamana cu un balcon imens al cabanei, suspendat peste oras.
In zilele senine pot fi vazuti in departare muntii Monteregian din statul New York si muntii Green Mountains din statul Vermont.
6. MAISON SMITH o cladire construita in 1858 care acum gazduieste expozitiile unei organizatii care incurajeaza prezervarea si studierea mostenirii istorice si naturale a parcului. In cladire exista, de asemenea, un restaurant, o cafenea si un boutique.
7. FESTIVALUL TAM-TAM am citit ca acest festival se desfasoara inca in mod neoficial, desi se desfasoara de peste 30 de ani si este mentionat in toate ghidurile turistice. In fiecare duminica de vara, tobosari, muzicieni, dansatori si mestesugari se aduna ca sa petreaca la intrarea de langa Monumentul Sir George-Etienne Cartier. Nu am apucat sa ajung dar am vazut clipuri pe internet si mi s-a parut distractive ce se intampla acolo. In imaginea de mai jos se poate vedea monumentul langa care se desfasoara acest festival zgomotos.
8. ORATORIUL SFANTUL IOSIF domina partea de vest a parcului. Despre acesta am scris deja un review.
9. CIMITIRELE
Exista 2 cimitire in vecinatatea parcului: Cimetiere Notre-Dame-des-Neiges (catolic) si Cimetiere Mont-Royal (necatolic). Deloc sumbre, acestea sunt impodobite cu statui, sculpturi si pictrui bogate, monumente funerare ce reprezinta, fiecare, o opera de arta.
Eu am vizitat doar Cimitirul Notre-Dame-des-Neiges si intentionez sa scriu un review despre acesta.
10. SISTEMUL DE PISTE
Parcul dispune de o retea de piste printre copaci, populare vara printre ciclisti si alergatori iar iarna printre schiorii de fond.
Povesti si imagini din calatoriile mele am postat si aici:
http://vulpitacalatoare.blogspot.com/