Orasul Cairo este unul dintre cele mai cunoscute din lume pentru indelungata si fascinanta sa istorie.
Trecutul Egiptului se poate descoperi foarte bine in partea veche a orasului si cea islamica, foarte bine pastrate. Nici o calatorie la Cairo nu ar fi completa fara o vizita la piramidele din apropiere sau la Muzeul Egiptean, aflat in centrul orasului. Dar chiar daca istoria joaca un rol atat de important in definirea identitatii orasului, Cairo este si o metropola moderna si plina de viata, un oras aglomerat si plin de animatie, o adevarata oaza moderna
O simpla plimbare pe strazile aglomerate din Cairo, va pune fata in fata cu mestesugari si vanzatori stradali, totul intr-un ritm ametitor si chiar obositor, este de-a dreptul fascinanta. Locuitorii nu sunt deloc timizi in fata strainilor, mai ales cei care vor sa vanda ceva,sunt chiar obositor de insistenti sa va ofere sansa unei plimbari spre piramide sau cei care stau in pragul pravaliilor, in asteptarea clientilor.
Negocierea este o traditie si o obligatie, pentru ca nu exista o jignire mai mare pentru un negustor din Cairo decat sa cumparati ce doriti la pretul cerut initial. Asa ca nu ezitati sa alegeti ce va place si sa negociati indelung, totul face parte din traditia locului.
Dupa un tur al orasului Cairo, urmatorul drum trebuie sa va duca la piramide si mai ales la Sfinx, simboluri legendare ale trecutului Egiptului, pentru a intelege mai bine ce inseamna aceasta tara a carei istorie se imbina cu Nilul, faraonii si bogata sa cultura.
In afara de piramide si Sfinx punctul de plecare in descoperirea capitalei Egiptului ar putea fi Muzeul Egiptean, aflat in centrul orasului, in piata Tahrir. Muzeul are cea mai impresionanta colectie de antichitati egiptene : mumiile faraonilor Ramses II si III sau cea a faraonului Seti I, artefactele descoperite in mormantului lui Tutankhamon, lucrari de arta antica egipteana, obiecte de cult, papirusuri, precum si o vasta selectie de artefacte romane si elene. Alese si prezentate la nivelul oricarui muzeu de prestigiu, piesele atrag in fiecare an mii de turisti din intreaga lume, specialisti egiptologi si curiosi, fiind cea mai importanta institutie culturala din Egipt.
Eu am tinut foarte mult sa ajung si in vechiul Cartier Copt, o zona veche si foarte interesanta, care are un fascinant Muzeu Copt, cu o bogata colectie de relicve crestine, intre care lucrari textile, numeroase icoane si vechi manuscrise. Aici sunt numeroase biserici crestine, cea mai importanta fiind Biserica St George, un amestec de stiluri arhitecturale diverse si picturi infatisand scene din viata sfantului si lupta sa pentru crestinism.
O alta biserica, mai putin cunoscuta si vizitata dar foarte frumoasa este si Biserica St Barbara, construita in secolul V si reconstruita in secolul X, care isi pastreaza inca usa originala din lemn, un magnific exemplu de arta copta.
Am vizitat apoi Sinagoga Benz Ezra, una dintre constructiile ce stau marturie a prezentei poporului evreu in Egipt.
In Cairo, cele trei mari religii par sa coexiste in buna intelegere asa ca urmatoarele obiective vizitate au fost moscheele.
Printre moscheile importante se numara Moschea Mohammed Ali (care poarta numele unui dintre regii musulmani ai Egiptului) si Moschea si Madrasa Hasan si Moschea Rifai din Cairo, suprinzatoare prin liniile arhitecturale si atmosfera plina de liniste, care va va ajuta sa va relaxati si sa scapati de tumultul orasului.
Cultura musulmana este reprezentata si de Muzeul de Arta Islamica, ce reuneste in colectiile sale lucrari si arteface de arta medievala, fiind renovat recent si asteptandu-si vizitatorii. Un alt muzeu important este cel dedicat papirusului, iar colectiile sale constituie o prezentare amanuntita a traditiei scrierii pe papirus, care a jucat un rol major in dezvoltarea culturii Egiptului antic si nu numai, iar piesele pastrate sunt de o frumusete magica.