Statiunea montana este situata in judetul Gorj ,la aproximativ 45 de kilometri de Targu Jiu si la 20 de kilometri de Novaci.
Traseul auto de la Novaci la Ranca se face pe un drum sinuos, foarte bun (va rog, credeti-ma!). Este un drum plin de cotituri, construit mai nou - se pare, cu fonduri europene, care dispune de parapeti de protectie, locuri de popas cu troite (din marmura!...), asezate la raspantii pe langa izvoare .
Am ajuns la Ranca intr-o dupa-amiaza de duminica, la inceput de iunie, pe o ploaie torentiala, ce prevestea un sejur... numai bun de ,,cititor de carduri" ! Din fericire am avut parte de o vreme frumoasa. Aici intr-adevar totul este efemer, inclusiv clima.
Marele inconvenient in aceasta statiune este ca accesul se face doar cu autoturismul propriu (fara eliport-nu ca as spera sa am vreodata! , gara, maxi-taxi...).
Peisajul este spectaculos, cu dealuri ,,valurindu-se" la poalele muntilor, cu un rasarit maiestuos si un apus mirific ce se contopeste in diferite culori peste omniprezentii brazi si molizi, inmuguriti de ,,placere" .
Ranca va fi o destinatie de mare relaxare, cu trei partii de schii (M1, M2, M3) - aceasta din urma langa pensiunea Valea Mariei si urmeaza inca una, monitorizata ca fiind o partie pentru incepatori .
Hotelurile statiunii sunt Onix si Alpin, iar pensiunile sunt Paradis, Kalit, Panoramic,Craiu` Muntilor Evelin , Rubin, Belvedere, Casa Ancutei, Codruta ,Gabriel, Cabana Haiducilor, Transalpin si... se tot construieste, mai mult sau mai putin haotic. Imi imaginez aceasta statiune peste cativa ani ,ca fiind o ,,per,la" montana cu pasuni verzi intinse ,cu ozon avand aroma de cetina.
Un singur magazin , o singura farmacie... si un mini-container pe langa pensiunile-santier, unde ,,strajuieste" POLITIA - care, dupa informatiile localnicilor, se manifesta ,,in viata", doar intr-un singur anotimp, iarna - cand este mai aglomerat!
Ai sansa multor excursii ,,optionale" de facut: Govora , Horezu (capitala ceramicii populare), cele doua pesteri gorjene ,,plangacioase" Pestera Muierii si Pestera Polovragi, Manastirea Polovragi, Cheile Oltetului.
Urcand spre Transalpina (drum construit in vremuri de mult apuse de romani, spre cucerirea Daciei...), ajungi la Obarsia Lotrului, Vidra si Voineasa .
De asemenea ,te poti desprinde spre Valea Sebesului sau Valea frumoasei , cum a alintat-o Mihail Sadoveanu ,vizitand Valea Prigoanei sau lacul Oasa - locuri inca neexploatate turistic.
De altfel, drumul ce leaga aceste statiuni este un mare beneficiu turistic in zona ,si-ti ofera acel sentiment de placere autentica (adrenalina ...),datorita serpentinelor fara parapeti de protectie . Din varful sau (2200 de metri ) ,imbratisezi Ranca si Novaciul , panorama Lotrului si te contopesti cu Masivul Parang (2520 de metri ) , cel mai salbatic refugiu montan al tari .
Spre Targu-Jiu se pot vizita Muzeele din Gorj, Casa Memoriala Ecaterina Teodoriu si Casa Memoriala a lui Constantin Brancusi.
Poti alterna plimbarile montane , cu aceste excursii. Se organizeaza cate un traseu: spre stana (acolo, intr-adevar am intalnit caini ,,obraznici", dar... stana de oi fara caini!...), loc unde am intalnit doua izvorase, ce influentau natura in cursul lor.
Am incercat si varianta ,,drumului vechi" de la Novaci-Ranca, ce duce spre statia de emisie TV, acolo am descoperit un alt izvor binefacator cu apa tamaduitoare, care se afla chiar la jumatatea drumului, intre statiune si statie.
Recomand cu sinceritate aceasta statiune , ce-ti reliefeaza emotii profunde si te desparti cu greu de acest spatiu al nucleului mitului popular.
Vacante frumoase!