Coordonatele geografice ale orasului sunt: paralela nordica de 43` si 38` si meridianul estic de 25" si 30".
Din datele centralizate in anul 2005 rezulta ca populatia Municipiului Alexandria insumeaza 50.496 persoane.
Datorita asezarii geografice, dar si interesului istoric destul de redus, Alexandria nu este un oras deosebit de atractiv din punct de vedere turistic.
Liviu Vasilica, Ioan Neagu, Magdalena Dudeanu (Ristea), Dan Berindei si Teodor Marinescu sunt o parte dintre cetatenii de onoare ai orasului.
Date isorice:
Desi tanar din punct de vedere istoric, cercetarile arheologice efectuate in zona in care este situat orasul, au scos la iveala urme de viata datand din paleolitic, neolitic, epoca metalelor, evul mediu. Deci viata a inceput pe acest teritoriu din zorii istoriei si s-a perpetuat, dezvoltat si perfectionat neincetat in decursul veacurilor. Ideea intemeierii orasului Alexandria isi are originea in hotararea unor grupuri de locuitori din Zimnicea si Mavrodin de a infiinta un oras liber de orice ingerinta straina.
Intemeiat in 1834, dupa planurile urbanistice elaborate de inginerul austriac Otto von Moritz (cel ce lucrase planurile oraselor Braila si Giurgiu si avea sa execute, mai tarziu, planul viitorului oras Turnu Severin), orasul si-a luat numele domnitorului de atunci al Tarii Romanesti, Alexandru Dimitrie Ghica (1834 - 1842) ale carui oseminte se gasesc depuse astazi intr-un monumental sarcofag din incinta Catedralei Episcopale "Sfantul Alexandru" din municipiu.
Dupa reinfiintarea judetului Teleorman, in anul 1968, devenind resedinta acestuia, Alexandria beneficiaza de importante investitii. Pe 27 iulie 1979 orasul Alexandria este declarat municipiu.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat