Se situeaza in Valea Prahovei, la confluenta cu raul Azuga, la poalele Muntilor Bucegi. Are o puternica traditie industriala, fabrica de bere fiind una dintre cele mai faimoase din Romania.
Azuga este la piciorul muntilor Bucegi (Carpati - Transylavanian Alps), la altitudinea 1.110 metri.
Este amplasat la o distanta de 38 km pana la Poiana-Brasov si 147 km pana la Bucuresti.
Pozitia si accesibilitatea sunt avantaje pentru Azuga, localitatea fiind situata pe cea mai circulata vale transcarpatica a Romaniei, Valea Prahovei, respectiv pe DN1/E60 si magistrala feroviara dubla electrificata Bucuresti Brasov la circa 135 km de aeroportul Otopeni si 36 km de Brasov.
Este o asezare tipic de munte, teritoriul sau grefandu-se in nord si vest pe muntii scunzi ai Clabucetului Predealului, iar in sud si est pe muntii Baiului sau Gabrovei care in Azuga ating altitudini de peste 1.700 metri (Vf. Cazacu 1.753 metri si Vf. Stevia 1.901 metri).
In partea de sud-est a orasului Azuga pe pantele nordice ale plaiului Sorica, a fost amenajat si dat in exploatare un perimetru schiabil. Aici, turistii se pot bucura de cele doua partii de schi (partia de schi alpin – coborare - si partia de schi-fond) dotate cu telescaun, teleschi si masini pentru amenajarea partiilor de schi.
Insa, Azuga se poate mandri cu alta partie cu teleferic pe langa partia olimpica de la Sorica. Partia se numeste Cazacu si are instalatie pe cablu si masini de intretinere a zapezii.
La Azuga veti gasi cateva obiective turistice, precum:
- biserica Sfanta Treime
- Monumentul Eroilor romani din Razboiul de Independenta 1877-1878
- capela de pe muntele Sorica
- fabrica de bere
Date istorice:
Pe la inceputul anului 1800, un cioban pe nume Gheorghe Zangor aridicat prima casa din cel care este in prezent orasul Azuga. Dupa elau venit rudele si incet-incet regiunea pustie s-a dezvoltat calocalitate.
Mai tarziu, dupa trei decenii, Azuga a inceput sa se dezvolte caoras industrial. S-au deschis rand pe rand fabrici. "Glajerialui Aslan" a fost prima fabrica de sticla construita in 1830, pecare Gheorghe Zangor a inchis-o din motive necunoscute, 2 ani maitarziu.
In anul 1879 S. Grunfeld a construit "Fabrica de Sticla", iar in 1882, Matei Mocanu a infiintat "Fabrica de Cascaval". Alte fabrici infiintate: 1885 - "Fabrica de var hidraulic" si "Fabrica de ciment", 1887 - "Fabrica de postav" si "Fabrica de salam", 1888 - "Fabrica de cherestea", 1892 - "Fabrica de sampanie", 1898-1900 - "Fabrica de bere", 1908 - "Fabrica de samota".
In prezent, singura functionala este "Fabrica de bere".
Pana in anul 1881 s-a numit Intreprahove. A fost declarata oras abia in 1948.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat