Informații turistice generale
Baile Harghita este o parte a orasului Miercurea Ciuc, odinioara reprezinta proprietatea Ciceului. Este o localitate balneoclimaterica, montana, fiind cel mai vizitat de ciucani pentru partiile sale de schi. Altitudinea medie a localitatii este de 1300-1400 m. Anual perioada favorabila schiatului este de 4 luni iar stratul mediu de zapada depaseste 60 de cm.
Statiunea dispune de mai multe partii amenajate, cu teleferic, unele chiar si cu instalatie de nocturna.
Baile Harghita mai este cunoscuta datorita minei de caolin, pentru mofetele, apele sale minerale si pentru microclimatul alpin deosebit de placut. Cu doua mofete solfatariene si cu ape carbogazoase cu o compozitie chimica diferita, creeaza posibilitatea unor tratamente variate, in cura interna si externa.
In partea sudica a statiunii se inalta varful Borhegyes (1379 m) din dealul paraului Fejszó unde exista si izvor de apa minerala.
Date istorice:
Dezvoltarea statiunii a pornit dupa anii 1920. Deasupra celor doua mofete s-a costruit o casa, a fost predata baia termală, biserica, a inceput ridicarea vilelor private. In 1941 datorita condiþiilor favorabile de zapada, staþiunea a devenit punct de odihna si centru de antrenament pentru militarii maghiari. Atunci s-au construit mai multe vile din piatra si lemn, cladiri care sunt reprezentative si la momentul actual. Asociatia Carpatii, din ciuc, in 1942 a construit cabana Uz Bence, care a primit un rol important in dezvoltarea sporturilor de iarna.
A fost un eveniment important, in anul 1947, modernizarea drumului forestier, care lega Baile Harghita de drumul national, astfel facand posibil accesul in statiune si cu masina. Posibilitatile de tratament au devenit tot mai cunoscute si multi turisti au vizitat statiunea, mai ales din Transilvania.
In anii 50 s-a deschis aici, o exploatare subterana de caolin, actualmente aflata in pragul incetarii activitatii. Din aceasta exploatare au rezultat multe reziduri (in decursul celor peste 40 de ani de exploatare au fost depozitate in zona peste 50 milioane mc halzi de steril), care constitue o problema in viata statiunii la momentul actual. Inainte de revolutie baia calda si cele de apa minerala au fost desfiintate.
Obiective turistice și atracții în Baile Harghita
Călătorești în Baile Harghita? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Oferte Baile Harghita
Oferte de cazare si vacante in Baile Harghita publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere