Informații turistice generale
Localitatea Banesti reprezinta o adevarata vatra de cultura si continuitate romaneasca.
Avand o vechime de peste cinci secole, Banestiul a cunoscut o viata neintrerupta, chiar daca a trecut prin momentele grele ale storiei, cum ar fi invaziile turcilor sau pe cele ale tatarilor.
Localitatea este asezata pe Valea Prahovei, la aproximativ 30 km N-V de Ploiesti si 3 km S-E de Campina, in decursul timpului profitand din plin de avantajele oferite de drumul comercial al Vaii Prahovei (1431-1433), care facea legatura intre Brasov si Tara Romaneasca, perioada cand este amintita localitatea Comarnic. In aceeasi perioada Alexandru Voievod, domn al Tarii Romanesti da un hrisov in care aminteste de drumul Prahovei, ca fiind cel mai scurt drum de acces catre Transilvania, iar mai tarziu ii gasim mentionati indeplinind ocupatia de carutasi ai acestu vechi drum de negot, cu produse ca ceara, crapul, care se vindeau la Brasov.
In prima perioada a secolului al XIII-lea, anii 1241-1243, se presupune ca invazia tataro-mongola a distrus si vechea vatra asatului Banesti, numita Silistea, despre care batranii spun ca in Vinerea Mare, locuitorii satului au fost prinsi in biserica si macelariti de hoardele invadatoare... un supravietuitor, ciobanul Negut, care se afla cu oile la pascut a scapat si, ingrozit de cele vazute a mutat vatra satului pe dealul Negutesti, iar un urmas al acestuia, peste ani, a intemeiat Banestiul, la o altitudine care variaza de la 340 m la 420 m.
De mentionat este faptul ca pana in anul 1864 satul Banesti a apartinut unor familii de mari boieri si manastirii Margineni.
In anul 1625 apare prima mentionare documentara a catunului Urleta, insa acesta era cu mult mai vechi, intrucat legenda spune ca trei ciobani din Brebu au cerut invoire sa aseze stana cu oile pe platoul din S-E al Banestiului, numit "La Urlatoare" de la apa care, cazand in cascada se auzea vuind, de unde si-a luat numele de Urleta.
In anul 1857 in catagrafii apare comuna Banesti cu satul Urleta. Legea comunala de organizare a satelor si catunelor hotaraste ca in anul 1864 comuna sa fie condusa de consiliu in frunte cu un primar. Tot acum, odata cu secularizarea averilor bisericesti, comuna Banesti, care apartinea manastirii Margineni, trece in proprietatea statului.
La 16 martie 1939 localitatea Banesti este denumita oficial comuna suburbana a orasului Campina.
In anul 1968 localitatile Banesti si Urleta devin iarasi o unitate administrativa cu sediul central in comuna Banesti, de care apartine si satul Urleta cu care se invecineaza la S-E.
In prezent comuna Banesti este o asezare moderna care beneficiaza de avantajele oferite de dezvoltarea economica.
Obiective turistice și atracții în Banesti - Campina
Călătorești în Banesti - Campina? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Oferte Banesti - Campina
Oferte de cazare si vacante in Banesti - Campina publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere