Complexul arhitectural de la Brebu a fost conceput ca loc de repaus al domnitorului, Matei Basarab, dar si ca fortificatie. El este alcatuit din casele domnesti, biserica, zidul de incinta si turnul clopotnita.
Biserica, inceputa de Matei Basarab si Doamna Elena, (pisania de piatra in pronaos ridicata in 1650), a fost terminata in timpul domniei lui Constantin Brancoveanu (1688-1714).
Amplasata in vatra localitatii Brebu din judetul Prahova, in apropierea raului Doftana, biserica manastirii este construita pe un plan triconic, cu o turla pe naos si alte doua mai mici pe pronaos, zidurile avand grosimea de doi metri.
Biseica Noua a fost ctitorita in jurul anului 1901 si are hramul "Nasterea Maicii Domnului".
Lacul Brebu se afla in centrul comunei, in spatele Manastirii si al fostului Palat Domnesc, ridicate de Matei Basarab la 1654 - Palat in care astazi se gaseste Muzeul de arta.
Parcul Brebu este amplasat pe latura de sud-est a lacului. A fost amenajat in jurul anului 1900 de Eforia Spitalelor Civile si a devenit "propietara" a domeniilor manastirii.
Considerat un monument al naturii, Cheia Brebului are forma unei deschideri trapezoidale taiata de Doftana intr-o stanca de conglomerate.
Ctitoria lui Matei Basarab, Casa Domneasca a fost finalizata in anul 1689 de Constantin Brancoveanu. Perioada lunga de zidire a fost data din numeroase cauze, una dintre acestea este pentru ca mosia era prea mica Brancoveanu alunga taranii de pe terenurile lor.
In partea de nord-vest a judetului Prahova, la 7 km nord de Campina si la 40 km fata de municipiul Ploiesti se afla localitatea Brebu.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat