Strada Lipscani
Strada Lipscani este locul unde pulsa (si inca mai pulseaza) inima Bucurestiului. Numele sau vine de la Lipsca (Leipzig), ceea ce aminteste de viata comerciala extrem de dinamica a Valahiei.
Inca dinainte de "nasterea" oficiala a Bucurestiului (20 septembrie, 1459), Lipscani era cea mai circulata zona a orasului. Odata cu instaurarea centrului politic si economic la Curtea Veche, in jurul acestora s-au strans numeroase bresle blanari, pantofari, caldarari, selari, bacani.
Numeroase strazi din apropiere inca le mai poarta numele.
Alaturi de romani, aceasta zona a reunit si comunitati de comercianti greci, bulgari, sarbi, armeni, evrei, albanezi si austrieci. Mozaicul de civilizatii s-a rasfrant inclusiv asupra arhitecturii locului.
Se mai pot vedea inca locuinte construite in stiluri absolut diferite: Renastere, Baroc, Neoclasic sau imbinari ale tuturor acestora.
Mai exact este vorba de un amestec de lux si saracie, stralucire si mizerie. Strada Lipscani vorbeste si astazi despre felul in care s-au intalnit pe pamant romanesc lumea occidentala cu cea orientala.