Teatrul evreiesc de stat
Teatrul Evreiesc din Romania are o traditie de 125 de ani. Documentele atesta faptul ca, la 19 august 1876, la Iasi, in vestita gradina de vara "Pomul verde", artistul si scriitorul Avram Goldfaden a pus bazele primului teatru evreiesc profesionist din lume, prezentand un spectacol cu propria sa trupa.
Demn de remarcat e faptul ca prima cronica la aceste reprezentatii purta semnatura celui mai de seama poet roman, Mihai Eminescu, care aprecia ca excelent jocul actorilor.
Dupa o serie de reprezentatii, Goldfaden si trupa lui pleaca la Bucuresti, jucand si in orasele prin care treceau. Succesul inregistrat l-a stimulat pe Goldfaden sa creeze noi si noi lucrari dramatice.
Din acel an de gratie 1876, si pana in prezent, teatrul evreiesc si-a desfasurat activitatea neintrerupt. Dupa o perioada deosebit de grea - mai ales din cauza situatiei politice din timpul celui de-al doilea razboi mondial -, in anul 1948 Teatrul Evreiesc din Bucuresti a devenit institutie de stat. De atunci, a prezentat peste 200 de premiere, aducand in fata publicului un repertoriu bogat, oferind posibilitati de afirmare unor actori de seama. Sevilla Pastor, Dina König si Mauriciu Sekler, apoi Samuel Fischler, Mano Rippel si Seidy Glück, iar azi Leonie Waldman-Eliad, Rudy Rosenfeld, Maia Morgenstern, Roxana Guttman au ilustrat bogatele lor resurse interpretative in drama, comedie, ca si in spectacole muzicale, deoarece, prin traditie, actorul evreu joaca, danseaza si canta.
Un aspect aparte al activitatii Teatrului Evreiesc de Stat il constituie organizarea unor ample manifestari internationale.
In 1991 si in 1996 a organizat si a participat la primele doua editii ale Festivalul International al Teatrului de limba idis desfasurat la Bucuresti.