Acvariul Constanta
Acvariul, prima sectie a Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii (CMSN) este amplasat la malul marii pe faleza Cazinoului, in imediata vecinatate a acestuia.
Este si primul acvariu public din Romania si a fost inaugurat la 1 mai 1958. Cladirea care il adaposteste, construita la inceputul sec. XX, a trebuit reamenajata in totalitate, ea avand, pana in anii 1950, alta destinatie. Din acest motiv constructia nu corespunde exigentelor unui acvariu modern.
Cu toate acestea acvariul constantean a ramas cea mai mare institutie de acest gen din tara, desi ulterior si alte muzee de stiinte ale naturii au infiintat sectii cu acelasi profil.
Spatiul expozitional este destinat prezentarii expozitiei permanente de fauna si flora acvatica in 57 de bazine, dar si expozitiilor temporare cu tematici de biologie si ecologie acvatica.
Acvariul poseda o capacitatea totala de apa in bazine de cca. 250 mc, din care:
- 50 mc pentru bazinele marine expozitionale si de acomodare;
- 20 mc pentru bazinele dulcicole expozitionale si de acomodare;
- 20 mc pentru bazinele destinate ihtiofaunei exotice.
Pentru a facilita prezentarea vietuitoarelor dar si accesul vizitatorilor la informatii, patrimonial expozitional reprezentat de peste 120 specii de vietuitoare acvatice, este structurat pe mai multe sectii. Repartizarea organismelor acvatice pe sectii are la baza criterii ecologice si biogeografice, iar in cadrul sectiilor la amplasarea diferitelor specii in bazine s-a respectat pe cat posibil, criteriul taxonomic.