In partea central-sudica a Carpatilor Meridionali se gaseste desprins un taram muntos, unde natura, prin activitatea ei milenara a reusit o admirabila creatie, asezand aici laolalta minunate forme de piatra strapunse din adancuri de izvoare de apa, o fermecatoare lume a plantelor si un mare numar de vietuitoare.
Tot acest taram armonizat prin frumusetea aparte a peisajelor, prin unicitatea si bogatia formelor de viata este format in principal din Masivul Cozia, o parte a Muntilor Capatanii denumita Naratul si Masivul Doabra din Muntii Lotrului, constituind impreuna marea unitate ecologica a Muntilor Cozia.
In partea de nord se gaseste Tara Lovistei – Terra Loystha, o vasta depresiune incarcata de istorie, cu multe localitati, organizate odinioara in vechea tara a lui Seneslau, unde populatia continua traditiile si obiceiurile stravechi.
In raza Parcului National Cozia se pot practica urmatoarele forme de turism: monahal-istoric, ecoturism (peisagistic, agroturism ), cultural (etnofolcloric), sportiv (sanius, ciclism, sarituri cu parasuta, lansari cu parapanta, bungee-jumping, alpinism) si balnear (statiunile Cozia, Calimanesti, Caciulata).
Cunoscatori ai valorilor ce le poarta aceasta zona din punct de vedere al patrimoniului natural si al necesitatii conservarii lui pe viitor, silvicultorii au hotarat inca din 1970 sa instituie o protectie deosebita a teritoriului respectiv, impunand prin amenajamentele silvice gospodarirea in cadrul padurilor de interes stiintific si de ocrotire a genofondului si ecofondului forestier.
In spatiul biogeografic din zona Cozia, Naratu, Doabra se gasesc suprafete apreciabile de ecosisteme naturale si care trebuie pastrate ca atare si pe viitor. Aici intalnim elemente naturale cu o valoare deosebita sub aspect geologic, fizico-geografic, floristic, faunistic si hidrologic care ofera posibilitatea cercetarilor stiintifice, desfasurarii unor activitati educative, recreere si turism.
In perimetrul Parcului National Cozia, suprafata cea mai intinsa este ocupata de formatiuni cristalofiliene cunoscute in literatura sub denumirea de „gnaise de Cozia”.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat