Gradina Botanica
Gradina Botanica a Universitatii din Craiova a fost fondata in 1952 sub conducerea stiintifica a profesorului dr. Al. Buia, profesor de botanica si mai apoi Rectorul Institutului Agronomic din Craiova.
S-a constituit pe teritoriul parcului orasenesc 7 Noiembrie, acoperind circa 17 ha. Gradina Botanica din Craiova este organizata si functioneaza, la fel ca si marile gradini botanice universitare din tara si de peste hotare, cu urmatoarele sectoare: Sistematic, Provincii Floristice ale Globului, Plante cultivate, Pepiniera, Rosarium, Sere, Provinciile Floristice ale Romaniei, Plante ornamentale. Au fost create conditii ecologice adecvate pentru necesitatile speciilor provenind din diferite regiuni fitogeografice.
In sectoarele Provinciile Floristice ale Globului si Provinciile Floristice ale Romaniei micro si macrorelieful specific a fost creat prin acumulari de pamant 1,5 si 30 m, marind astfel si suprafata Gradinii. O atentie deosebita s-a acordat configuratiei terenului si mai ales avantajului de a fi traversata de la est la vest de un parau cu un debit destul de mare, suficient pentru satisfacerea nevoilor locale. Au fost create 3 lacuri cu o suprafata de aproximativ 0,3 ha.
In aceste lacuri au fost plantate specii caracteristice pentru sectoarele: Fitogeografia Olteniei, Sistematic, Provinciile Floristice ale Globului. Sectoarele Gradinii Botanice cuprind aproximativ 6.000 taxoni. Gradina Botanica a Universitatii din Craiova are un Herbar cu aproximativ 400.000 coli si un mic Muzeu.