Muzeul de Arta Vizuala
Inaugurat in 1967, Muzeul de Arta Vizuala Galati este primul muzeu de arta contemporana din Romania si a fost special conceput pentru a prezenta noile tendinte ale fenomenului plastic din secolul XX, destinatie pe care o mentine si astazi.
Cele 400 de opere expuse in salile muzeului sau in parc, in aer liber, constituie o selectie dintr-un patrimoniu mult mai amplu, adesea imbogatit cu un patrimoniu virtual al artistilor afirmati in ultimii 50 de ani, prezenti in expozitiile temporare ale muzeului.
Muzeul contine si o colectie apartinand perioadei interbelice: Pallady, Petrascu, Stefan Dumitrescu, Tonitza, Darascu, Lucian Grigorescu, Catargi, etc. Avangarda romaneasca este reprezentata de nume ca Victor Brauner, Maxy, Irina Codreanu, Milita Petrascu sau Mattis Teutsch. De asemenea, tablourile lui Ion Tuculescu, Corneliu Baba, Al. Ciucurencu sau Sculpturile lui Ion Jalea si Ion Irimescu marcheza generatia afirmata la mijlocul secolului XX .
Dar creatia romaneasca dintre 1967-2000 constituie cea mai importanta parte a patrimoniului muzeului si a expozitiei permanente: Horia Bernea, Ion Gheorghiu, Marin Gherasim, Ion Pacea, Ion Salisteanu, George Apostu, Ovidiu Maitec, Ion Nicodim, etc.
Arta decorativa si grafica sunt bine reprezentata in salile muzeului si in general, in patrimoniul acestuia.
Expozitiile temporare, cele mai diverse manifestari dedicate iubitorilor de arta (ghidaje lectii de istoria artei, educatie estetica, tabere de creatie, concerte, spectacole, concursuri pe teme de arta) fac parte din viata muzeului, imprimandu-i un dinamism care-l integreaza in contemporaneitate, din punct de vedere al prospectarii, valorificarii patrimoniului si al creatiei contemporane si din punct de vedere al relatiilor cu publicul.