Giurgiu este resedinta judetului Giurgiu si are statut de municipiu, port la Dunare.
Ca port la Dunare, orasul Giurgiu are legaturi fluviale cu cele opt tari riverane ale Dunarii din Europa de Est si Centrala si iesire la Marea Neagra.
Incepand din anul 1993, odata cu terminarea canalului Rin-Main-Dunare s-a asigurat si deschiderea spre tarile vest europene si cu iesire la Marea Nordului prin Rotterdam, pentru nave cu capacitate de pana la 1.500 tone DW.
Podul rutier si feroviar Giurgiu-Russe asigura legaturi cu tarile Europei Centrale, Peninsulei Balcanice si Asiei Mici.
Unul din principalele avantaje ale municipiului Giurgiu este Zona Libera infiintata la data de 11 septembrie 1996, prin Hotararea de Guvern nr. 788.
Date istorice:
Legenda spune ca Giurgiu a fost fondat in sec. al X-lea de un grup de comercianti din Genova, pe locul unei foste colonii a imperiului roman.
Prima atestare documentara a orasului dateaza din 1403.
Cucerit de armatele imperiului otoman cativa ani mai tarziu, Giurgiu a ramas sub ocupatie turceasca timp de 4 secole, fiind transformat intr-un cap de pod inspre Tara Romaneasca.
Orasul a devenit un important centru administrativ in sec. al XVIII-lea si al XIX-lea.
La inceputul sec. al XIX-lea, orasul, distrus in mare parte in timpul razboaielor ruso-turce, a fost reconstruit dupa un plan arhitectural care presupunea o dezvoltare radicala a strazilor pornind de la o piata centrala circulara.
In timpul regimului comunist, aceasta retea de strazi si piete, unicat in Romania, a fost distrusa partial.
Prima cale ferata din Romania a fost data in functiune in 1869 pe ruta Giurgiu-Bucuresti.
Giurgiu detine si alte recorduri, cum ar fi: prima linie telegrafica, primul feribot si primul vas comercial sub drapel romanesc.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat