Casa Mitropolitului Dosoftei
Reprezinta o constructie din a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in care mitropolitul Dosoftei a instalat in anul 1679 a doua tiparnita din Moldova.
Casa are 3 fatade, cu ferestre arcuite si dreptunghiulare, cu pridvor deschis, cu coloane inalte si zvelte, cu foisoare taranesti. A fost restaurata intre 1966 si 1969.
In august 1970 s-a deschis aici sectia de literatura veche a Muzeului Literaturii Romane.
Printre piesele importante ale muzeului se numara: un manuscris slavon din secolul al XIV-lea (aproximativ 1350-1380); un Liturghier tiparit de Macarie in 1508, prima tiparitura de pe teritoriul romanesc; Apostolul, cel mai vechi manuscris romanesc data (1559–1560); cele mai vechi copii ale letopisetelor Tarii Moldovei de Grigore Ureche si Miron Costin; Cazania mitropolitului Varlaam, prima tiparitura in limba romana din Moldova (1643); Psaltirea in versuri (1673) a mitropolitului Dosoftei si o Evanghelie din 1682 ce a apartinut aceluiasi (cu insemnari autografe); o copie realizata de Al. Beldiman a Letopisetului Tarii Moldovei de Ion Neculce; un Hronograf din secolul al XVIII-lea ce a apartinut lui Mihai Eminescu, cu sublinierile poetului.
De asemenea, macheta tiparnitei lui Dosoftei, colectii de icoane din secolele XVI – XVIII.
Langa Casa Dosoftei a fost asezata, in 1975, statuia marelui carturar, lucrare a sculptorului Iftimie Barleanu.