Muzeul Memorial Poni-Cernatescu
Casa din strada M. Kogalniceanu nr.7B din Iasi, care adaposteste astazi Muzeul "Poni-Cernatescu", inaugurat la 7 noiembrie 1991, a fost construita in anul 1839 de catre mitropolitul Veniamin Costachi. Aici a locuit incepand din anul 1880 profesorul Petru Poni si familia sa, iar mai tarziu academicianul Radu Cernatescu.
In anul 1918, a adapostit colectiile Bibliotecii Academiei Romane si a servit ca loc de intalnire pentru o seama de personalitati ale vietii stiintifice si culturale de la mijlocul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea.
Posibilitatea inaugurarii casei-muzeu s-a datorat in special donatiilor (din anii 1974,1990) oferite Complexului National Muzeal "Moldova" Iasi de catre d-na prof. Florica Mageru, nepoata savantului Petru Poni, constand in obiecte de mobilier, diplome, medalii, tablouri si obiecte personale apartinand familiei Petru Poni.
Expozitia de baza este amenajata in sase camere si conserva marturii ale vietii si operei stiintifice ale membrilor familiei Petru Poni, precum si a unor importante personalitati din domeniul chimiei iesene.
In hol se gasesc exponate legate de istoria casei. Bustul in bronz, sculptat in 1930 de catre Ion D. Barlad si portretul in ulei, pictat in 1903 de catre C.D. Stahi, readuc in actualitate imaginea lui Petru Poni (1841-1925) - profesor de chimie la Universitatea "Al. I. Cuza" din Iasi - autor al primelor manuale de fizica si chimie din tara noastra - cercetator al apelor minerale, petrolului si al mineralelor din tara noastra - ministru al invatamantului (1896, 1910) - membru si presedinte al Academiei Romane in mai multe etape (1898, 1916, 1918), considerat pe drept cuvant unul dintre intemeietorii invatamantului superior de chimie din tara noastra.
Biblioteca contine un numar important de materiale documentare de specialitate, peste 1100 de titluri de referinta.
De asemenea, aceasta camera conserva o parte din aparatura de laborator, utilizata de Petru Poni ca instrumentar didactic, dintre care se disting: voltmetrul, ampermetrul, colorimetrul, bomba calorimetrica "Mohr", eprubete, vase de masura, reactivi etc).
Nu lipsesc obiectele care contureaza epoca in care a trait si a creat aceasta importanta personalitate a culturii tehnice romanesti si anume: ceasul de birou, calimara, trusa de birou, caietul de insemnari, lampa de gaz s.a.
Parcul casei cu foisorul sau, numit si "chioscul poeziei" - obiectiv reconstruit de Complexul Muzeal National "Moldova" Iasi in anul 1995 - unde odinioara citeau versuri Mihai Eminescu, Veronica Micle, Matilda Cugler-Poni, dau un farmec aparte muzeului.