Informații turistice generale
Municipiul Lugoj, situat in partea central-estica a judetului Timis, pe ambele maluri ale Timisului.
Documentar, apare mentionat in registrele dijmelor papale inca din anul 1332 sub numele de Lucas. Ca vechi centru romanesc, orasul a avut o mare importanta pentru dezvoltarea miscarii culturale si sociale din Banat.
Situat la intersectia unor vechi drumuri comerciale, orasul si-a amplificat aceasta functie fiind in momentul de fata un important nod feroviar si rutier.
Este punctul de convergenta a patru directii de cale ferata si a sase sosele modernizate.
Sub aspect edilitar, desi este un oras vechi, a cunoscut din plin transformarile innoitoare ale vremurilor noastre, centrul orasului fiind construit dupa o conceptie moderna.
Date istorice:
In secolul al XVI-lea Pestisel Moise din Lugoj a luat parte la intocmirea Paliei de la Orastie, iar in 1647 Stefan Fogarasi a tradus si tiparit aici un catehism in limba romana. Cel mai vechi dictionar valaho-latin, din secolul al XVIII-lea, descoperit de Bogdan Petriceicu Hasdeu, este opera lui Anonimus Lugosiensis.
La sfarsitul secolului al XVIII-lea s-a construit biserica ortodoxa, cel mai important monument arhitectonic al vremii.
Lugoj-ul este cunoscut ca si centru al miscarii revolutionare, ca loc natal si de creatie al unor importante personalitati din cultura romaneasca. Aici a avut loc la 27 iunie 1848, adunarea romanilor banateni sub conducerea lui Eftimie Murgu, si tot aici a aparut pentru prima data ziarul Drapelul.
In orasul Lugoj si-au desfasurat activitatea o anumita perioada Victor Vlad Delamarina, Ion Popovici Banateanul, Ion Vidu, dr. Gheorghe Popovici, autorul "Istoriei romanilor banateni" si Dionisie Lintia, care a organizat cea mai bogata colectie ornitologica din tara. Orasul este cunoscut si ca loc natal al Bredicenilor, al tenorului Traian Grozavescu, iar in apropiere, la Surducu Mic (comuna Traian Vuia), al cunoscutului inventator roman Traian Vuia. Dupa 1944, orasul Lugoj a devenit treptat, un important centru industrial, cultural si comercial.
Activitatile culturale si cea instructiv-educativa se desfasoara in cadrul unui teatru (construit in 1835), doua cinematografe, a unui muzeu municipal si respectiv, in 37 de unitati de invatamant preuniversitar si o universitate. Activitatea culturala din Lugoj este recunoscuta, corul Ion Vidu avand peste 150 de ani vechime.
Obiective turistice și atracții în Lugoj
Călătorești în Lugoj? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Imagini Lugoj
Poze postate de către editorii și membrii comunității Turistik
Mai multe imagini
Aveți imagini din Lugoj? Le puteți posta pe Comunitatea Turistik!
Click aici