"Perla Muntilor Apuseni" cum este denumita, statiunea balneoclimaterica Moneasa este situata in vestul tarii. Cuibarita intr-o mica depresiune de pe valea Moneasa, relativ joasa, la poalele ramei muntoase a Masivului Codru-Moma, la altitudinea medie de 280 m.
Adapostita de dealuri si de mantia verde a padurilor de foioase, Moneasa este astfel ferita de vanturile taioase, de curentii reci la schimbarea anotimpurilor, bucurandu-se de un climat destul de bland, extrem de favorabil curelor balneare.
Spectaculoasele culmi ale Masivului Codru-Moma din lantul Apusenilor, constituite in buna parte din roci calcaroase si inaltate la altitudini ce nu depasesc de regula 1000 m, uneori golase, stralucind in soare si contrastand cu verdele padurilor, aduc asezarii un plus de frumusete si atractivitate.
Insirate mai ales pe valea paraului Moneasa, afluent al Crisului Alb, hotelurile, vilele si gospodariile localnicilor se ivesc printre varfurile vegetatiei arborescente, compunand un tablou de mare frumusete cromatica. In departare, pe coastele montane si pe dealurile din Depresiunea Zarandului, se vad terase "suspendate" cu gospodarii frumos randuite si culturi agricole.
Statiunea se afla la 110 km de Arad si la 20 de km de oraselul Sebis.
Date istorice:
Straveche vatra romaneasca, regiunea in care se afla situata statiunea Moneasa a fost locuita din cele mai vechi timpuri.
In sec XVI, Moneasa si zona inconjuratoare intra sub stapanirea otomanilor, dar care dupa infrangerea de la Viena, parasesc regiunea si punctele fortificate, printre care si cetatea Deznei, aflata la 10 km de Moneasa.
In 1865, izvoarele de ape termominerale sunt analizate, sub aspectul compozitiei lor chimice, apele curative continand sulfat de potasiu, carbonat de potasiu, sulfat de sodiu, bicarbonat de calciu, bicarbonat de magneziu, bicarbonat de siliciu, oxid de aluminiu, temperatura apei fiind de 32,5 grade la izvorul 1, 31,8 grade la izvorul 2 si 25,2 grade la izvorul 3.
Anul 1886 este anul fondarii. Moneasa obtine de la Ministerul de Interne Imperial de la Viena, denumirea de statiune balneara Moneasa intra in proprietatea contelui Wenenheim care initiaza constructia caii ferate cu ecartament ingust, Sebes-Moneasa, pentru a facilita transportul turistilor in statiune. In acelasi timp au fost intreprinse transformari edilitare prin ridicarea unor edificii noi, dupa tipicul si amprenta vremii. De asemenea orchestra din Ineu concerteaza zilnic.
Distrusa in timpul primului razboi mondial, satiunea a fost refacuta.
De- a lungul timpului au fost costruite si alte vile, au fost modernizate, racordate la reteaua de apa si canalizare.
Statiunea Moneasa prezinta un profil de cura si tratament pentru afectiuni ale sistemului nervos central si periferic, ale sistemului locomotor, unele afectiuni ginecologice, nevroza astenica, reumatologie, ca si boli asociate (de nutritie si metabolice).
In aceasta zona factorii naturali de cura sunt climatul si apele minerale oligoterme, slab radioactive.
Climatul statiunii Moneasa reprezinta un factor de prim ordin in terapeutica balneara. El are un efect calmant asupra sistemului nervos central si in general asupra organismului uman. Aerul incarcat de ioni negativi, furnizati de vegetatia abundenta, are un efect benefic asupra sanatatii, conferind statiunii inca un element care o face cautata.
Se pare ca apele termominerale au fost cunoscute inca de pe vremea romanilor, care posibil sa fi avut aici terme. Apele termale au temperatura de 25-32 de grade si sunt ape bicarbonatate, calcice, magnezice, sodice , hipotone. Aceste ape constituie zestrea de aur a statiunii si asigura, prin ele insele, profilul ei de tratament.
o statiune montana cu atractie turistica deosebita
Nu te astepti sa platesti 5 lei pentru o pizza in momentul in care mergi intr-un sejur sau cine stie, o tabara, o excursie....o iesire de weekend cu familia, corect?Te astepti la preturi duble, chiar triple fata de orasul ...
DACA NU SUNTETI "FRATI INTRU DOMNUL" - POCAITI nu aveti ce cauta la VILA CERBUL ALBASTRU MONEASA deunazi am fost la vila cerbul albastru din moneasa, nu este nimic de comentat in ceea ce priveste conditiile ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat