Este cunoscuta inca din antichitate ca una dintre cele mai importante exploatari de sare ale Transilvaniei si renumita prin efectele binefacatoare ale apelor sarate cantonate in vechile saline.
Prima sa mentiune este inca din 1598, cand amsadorul lui Rudolf al II-lea pe langa Mihai Viteazul, in drum spre Constantinopol. Se opreste aici pentru a face bai, Ocna Sibiului se inscrie, la nivelul judetului Sibiu, ca un punct turistic important, cu peste 200000 vizitatori anual, favorizata fiind si de apropierea fata de municipiul Sibiu.
La Ocna Sibiului sunt 15 lacuri naturale, dintre care lacurile Brancoveanu, Lacul Rosu si Negru sunt cele mai sarate din Europa, avand o salinitate de 415 gr./litru de sare, Lacul Avram Iancu, cel mai adanc lac sarat de ocna din Romania, 130 m, iar Lacul fara Fund e declarat monument al naturii prin fenomenul sau unic de heliotermie. Microorganismele aflate in lacuri numite artemia salina formeaza intr-o uimitoare forma namolul supropelic fosil indicat pentru bolile aparatului locomotor, dar mai ales pentru tratarea reumatismului.
Date istorice:
Localitatea a fost atestata documentar in anul 1263, dar descoperirile arheologice recente dovedesc cu prisosinta prezenta omului in aceste locuri din indepartatele timpuri ale preistoriei.
Dezvoltarea asezarii este legata insa de exploatarea sarii. Sarea de la Ocna Sibiului era extrasa inca din vremea dacilor, iar romanii - in timpul stapanirii lor in Dacia - au intensificat valorificarea ei, folosind tehnica vremii.
In secolele XV-XVI salina din Ocna Sibiului era considerata ca una dintre cele mai importante din Transilvania. Cu timpul, in locul salinelor parasite s-au format lacuri a caror apa prezinta o concentratie mare de saruri.
Efectele terapeutice ale acestor ape au fost cunoscute din vremea dacilor si romanilor, dar dovezile scrise descoperite pana acum dateaza abia din evul mediu. Astfel, este cunoscut cazul unui ambasador al lui Rudolf al II-lea acreditat pe langa Mihai Viteazul, care, in 1598, a facut bai la Ocna Sibiului, in urma carora s-a simtit foarte bine.
In a doua jumatate a secolului al XIX-lea, la initiativa unor specialisti din acea vreme, s-au facut analize chimice si studii medicale amanuntite asupra constitutiei chimice a apei din lacuri, precum si asupra proprietatilor terapeutice in difeirte afectiuni reumatismale. Ei doreau sa cunoasca daca prezinta interes economic punerea in valoare a potentialului balneoclimateric si turistic al localitatii.
Dezvoltarea statiunii a oferit si un temei economic pentru construirea caii ferate care leaga statiunea de orasul Sibiu si a unei halte care sa faciliteze traficul calatorilor.
Pe baza studiilor efectuate, specialistii au ajuns la concluzia necesitatii dezvoltarii statiunii si impunerii ei in circuitul turistic balneoclimatic national si international, asa incat, Ocna Sibiului este o localitate cautata anual de mii si mii de bolnavi sau de simplii turisti care doresc sa se trateze cu apele ei ori sa se bucure de cadrul natural, unde este asezata, de posibilitatile de agrement pe care le ofera.
Strandul din poze e foarte frumos si nu cred sa fie in administratia primariei. Preturile sunt accesibile si dotarile fac fata unor cerinte cat de cat omenesti... Celelalte lacuri din jur,care sunt in administrarea autoritatilor locale,nu ...
Am stat o noapte (25-26.08.2012) la CASA VERMAN din staţiunea Ocna Sibiului, deşi planificarea iniţială fusese de 3-4 zile. Motivele scurtării bruşte a concediului: - condiţiile deplorabile de cazare (de ...
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat