Informații turistice generale
Statiunea Ocnele Mari este asezata in zona subcarpatica a Judetului Valcea, la 12 km de Ramnicu Valcea. Statiunea se afla la o altitudine de 310 - 320 m, deasupra unui masiv de sare.
Localitatea a fost remarcata inca de pe vremea romanilor. Astazi este apreciata ca o statiune de binefacere pentru baile sale de sare concentrata. Statiunea dispune de un parc si o plaja situate pe malul unui lac sarat, 3 campinguri cu 209 locuri, cu pavilion pentru bai.
Aici exista cateva monumente de arhitectura: biserica Adormirea Maicii Domnului (secolul al XVl-lea), biserica Slatioarete (secolul al XVI-lea, ctitoria sotiei lui Alexandru Voda Mircea) si biserica fostului schit Titireciu (secolul al XVI-lea).
Cel mai semnificativ lucru care pastreaza inca in memorie localitatea Ocnele Mari este Penitenciarul.
Chiar daca a disparut odata cu surparea salinei, acesta a reprezentat pana in anul 1948 unul dintre centrele in care, alaturi de detinuti de drept comun, au fost incarcerati si membri ai Partidului Comunist din Romania, printre care si Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Dupa instaurarea regimului comunist, penitenticiarul a devenit unul dintre cele mai importante lagare de concentrare a luptatorilor din Miscarea Nationala de Rezistenta Anticomunista. Unul dintre cele mai semnificative figuri intelectuale incarcerate la Ocnele Mari a fost si ganditorul Petre Tutea. De numele acestuia se leaga unul dintre putinele evenimente fericite din istoria puscariei, si anume incetarea procesului de reeducare, ca urmare a protestului inaintat de Tutea directorului penitenciarului, prin care ameninta cu sinuciderea in masa a tuturor detinutilor politici.
Evenimentul se petrecea prin anul 1958, cand conducerea de stat a luat hotararea de a infiinta un centru de reeducare pentru minori (cunoscut ca scoala de corectie), dar scopul fiind acoperirea detentiei politice care exista in continuare insa sub denumirea de "drept comun". Nimeni din localitate nu indraznea sa spuna ce se petrece acolo si nimeni nu "vedea" caruta puscariei care ducea mortii la cimitir.
La Ocnele Mari au fost exterminati prin impuscare o serie de figuri insemnate ale intelectualitatii romanesti si oameni simplii, legati de idealul luptei anticomuniste, ingropati ca anonimi in cimitirul Bozeasca.
Penitenciarul ramane in istoria Romaniei drept unul dintre cele mai dure centre de detentie, unde conditiile insuportabile contribuiau decisiv la distrugerea psihica si fizica a detinutului.
Oferte Ocnele Mari
Oferte de cazare si vacante in Ocnele Mari publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere