Informații turistice generale
Municipiul Odorheiu Secuiesc este situat in partea est-sud-estica a Transilvaniei, pe marginea estica a Dealurilor Tarnavelor, in regiunea de sus a raului Tarnava Mare.
Orasul se afla la o distanta de 52 de km de Miercurea Ciuc, 42 km de Sovata si 100 km de Targu Mures si Brasov.
Kodexul Odorheiului - datand din secolul al XVI-lea este o importanta lucrare lingvistica, Capela Isus, ramasa din secolul al XIII-lea, bisericile impodobite cu fresci, marcheaza cultura regiunii, care isi are radacinile infipte adanc in cultura apuseana.
Cultura zonei Odorheiului se afla la interferenta celor doua mari culturi.
Dupa 1989 cultura locala s-a dezvoltat, avand o forma de exprimare proprie. S-au infiintat: Teatrul Tomcsa Sandor, Ansamblul de dans popular Neptancmuhely, s-au dezvoltat corurile: Corul secuiesc, infiintat in 1868, Corul Balazs Ferenc, ansamblurile muzicale. Deasemenea s-au inmultit prezentarile teatrale atat cele locale cat si cele ale grupurilor invitate, organizarile de expozitii, precum si multe alte tipuri de manifestari culturale.
Prin toate acestea cultura locala isi traieste anii de preschimbare, de reinnoire, cautand noi drumuri si noi posibilitati.
Locul excursiilor de vara este Barajul de la Subcetate, care ofera posibilitatea unei plimbari placute cu barca, plimbari prin padurile inconjuratoare admirand peisajul incantator.
Pe punctul cel mai inalt al Muzeului Portilor Secuiesti, de pe Coasta Szejke se afla statuia baronului Orban Balazs, fostul proprietar al Statiunii. Pe teritoriul acesteia se gasesc doua izvoare de apa minerala, o mofeta, un restaurant si un bufet. Pe partea dreapta a Paraului Szejke, societatile si companiile din oras si-au construit case de vacanta si pensiuni.
Pe teritoriul acesteia se gasesc doua izvoare de apa minerala, o mofeta, un restaurant si un bufet. Pe partea dreapta a Paraului Szejke, societatile si companiile din oras si-au construit case de vacanta si pensiuni.
Date istorice:
Odorheiu Secuiesc a fost locuit din timpurile stravechi. Cercetarile arheologice (de pe Budvar, respectiv din centrul orasului) atesta prezenta omului neoliticului, a epocii bronzului si fierului, dar si a perioadei ocupatiei romane.
Cladirile ridicate au constituit nucleul asezarii medievale, al carei nume a aparut pentru prima oara intr-o nota papala din 1333 sub forma de Udorhei. in 1448 pomenita sub numele de Udvarhely este ridicata dupa cateva decenii (in 1485) la rang de oppidum (targ).
Regina Isabela (1558) pe langa scutirea de obligatii (cu exceptia tributului datorat otomanilor) a acordat oraselului si dreptul de folosire de sigiliu si stema.
La inceputul secolului al XVII-lea (1613) in numele localitatii a aparut si atributul Secuiesc.
Gimnaziul romano-catolic a fost infiintat inca in 1593. Colegiul reformat in 1670.
La sfarsitul secolului al XIX-lea s-au deschis portile Scolii Reale de Stat (1871) si ale Scolii profesionale de piatra si ceramica (1893).
Cel mai vechi monument este Capela lui Isus, aflata la marginea sudica a orasului. Este o mica biserica reduta cu tavan cu casete pictate, construita probabil in sec. al XIII-lea in stil roman tarziu.
Dintr-un alt monument medieval, o reduta cu bastioane de tip italienesc (construita in a doua jumatate a secolului al XVI-lea), Cetatea, s-au pastrat doar resturile zidurilor externe (inalte de 6-12 m, groase de 0,90-2,5 m).
Obiective turistice și atracții în Odorheiu Secuiesc
Călătorești în Odorheiu Secuiesc? Află ce poți vizita, locuri pe care nu ai vrea să le ratezi.
Toate atracțiile (16)
Oferte Odorheiu Secuiesc
Oferte de cazare si vacante in Odorheiu Secuiesc publicate de Agentiile de turism si unitatile de cazare partenere