Muzeul Mineritului
Muzeul Mineritului din Petrosani a fost infiintat in baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara.
Primul sediu al muzeului a fost pe strada Ion Creanga la nr. 1 intr-o casa situata pe suprafata actualului Parc Central, peste drum de Casa de Cultura.
Prima expozitie organizata de institutia proaspat infiintata, aflata sub conducerea primului director, profesor Nicolae Cerchez, a fost dedicata Revolutiei Cubaneze si a avut loc in sala Teatrului de Stat (este vorba de teatrul vechi din colonie).
In perioada 1961-1966 activitatea s-a desfasurat in aceasta cladire, care a avut mai mult rol de depozit, spatiul expozitional fiind foarte mic.
Anul 1966 aduce mutarea muzeului in actualul sediu. Cladirea construita in jurul anului 1900 si care la inceput a servit ca locuinta de serviciu pentru cadrele din conducerea Societatii Anonime Petrosani (primul locatar fiind inspectorul sef Iosif Iancu) si care in decursul anilor a suferit o serie de modificari.
Sunt prezentate piese care atesta istoria mineritului in Valea Jiului: documente originale, fotocopii, schite, aparate, utilaje miniere, insigne, obiecte specifice vietii din regiune.
Muzeul contine 7 sali distincte. In prima sala sunt expuse imagini din zona Vaii Jiului. In sala a doua sunt prezentate vechi unelte de lucru. De asemenea, sunt expuse o serie de esantioane fosiliere si fotografii de epoca, precum si exponate despre concesionarea perimetrelor miniere, salarizarea la finele secolului al XIX-lea.
Documentele si materialele vechi, care vorbesc despre inceputurile mineritului in Valea Jiului, sunt expuse in doua sali distincte, in timp ce alte doua incaperi vorbesc despre greva minerilor din 1929 de la Lupeni, solidalizarea minerilor in luptele muncitorilor din 1933, inceputul si desfasurarea grevei din 1941. Cea de-a saptea sala cuprinde importante materiale ilustrative si machete ce evoca dezvoltarea tehnicii miniere din Valea Jiului intre perioadele 1944 - 1989.