O legenda spune ca aceasta pestera a primit numele de “boala”, de la familia Bolia, proprietar al padurilor si al pamanturilor din zona.
Numele este mentionat intr-un document in secolul al XV-lea, printr-un act de donatie al lui Sigismund.
Mai tarziu, in 1848 apare un proprietar al zonei din jurul pesterii, Bolia Ladislau. De aici, se poate trage concluzia ca este foarte posibil ca numele zonei sa se traga de la aceasta familie de nobili.
Golful din masiv are o lungime de 455 metri, cu o diferenta de nivel de 2-3 metri.
Prin anii ’60 pestera a fost reamenajata cu poduri de trecere peste parau. Astazi, pestera Bolii este colmatata in partea dinspre calea ferata, iar podurile sunt distruse in intregime.
Este recomandat a se vizita vara si toamna cand apa este scazuta.
Este bine “ascunsa” de natura, existand riscul sa se treaca pe langa ea. Odata ce s-a observat, intrarea in grota poata sa apara pentru unii cam ciudata, deoarece seamana cu o gura deschisa de lup. Dar, dupa ce s-a intrat cadrul este unul spectaculos… un decor natural pentru film.
Podeturile si stancile au forme fermecatoare, despinse dintr-un album de arta.
Pestera Bolii poate fi vizitata partial, fiind in curs de amenajare. Spatiul deschis publicului este suficient pentru a observa spectacolul fascinant pe care Paraul Jupaneasa l-a sapat in calcarul muntilor.
Pestera Bolii a fost locatia pentru filmarea unor cadre pentru filmul documentar german “Legenda Nibelungilor”.
Pestera a fost lasa in paragina mai bine de doua decenii; prin anul 2006 a fost reabilitata printr-o campanie. Aici s-a construit doua poduri in interiorul grotei si s-a extins sistemul de iluminare.
Pestera are o lungime de 455 metri si o latime de 10-12 metri.
Cum se ajunge la Pestera Bolii?
Pestera se afla in localitatea Banita, judetul Hunedoara, foarte aproape de drumul european E79, la o distanta de 6 km de Petrosani spre Hateg.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat