Muzeul Manastirii Brancoveanu
Una din importantele lucrari executate dupa sfintirea manastirii a fost amenajarea muzeului. La fel ca si biblioteca, muzeul este o alta piesa ce figura in planurile initiale de constructie - constituia chiar motivul sub care s-a putut reface noua incinta - pretextata atunci drept un spatiu de expunere a obiectelor de patrimoniu din Tara Fagarasului.
Muzeul este amplasat in mansarda amenajata in acest scop, sub acoperisul intregului corp sudic de cladiri. Inaugurat in anul 1996, acesta este de fapt o colectie de obiecte, stranse cu multa grija de Inalt Prea Sfintia Sa, numele de "Colectia Antonie Plamadeala" fiind graitor in aceasta privinta.
Muzeul cuprinde o colectie de manuscrise, carti vechi si scrisori ale Inalt Prea Sfintitului Antonie. Cartile vechi, foarte variate ca domeniu, din secolele XV-XVII, sunt scrise in limbile latina, italiana, germana, franceza, araba si romana cu caractere chirilice. Aici se gasesc expuse si cateva incunabule, carti manuscrise persane si arabe.
Intre cartile romanesti vechi prezente aici se afla si o "Carte de invatatura", aparuta la Iasi in 1643, precum si o "Evanghelie", aparuta la Bucuresti in 1682.
Trebuie sa mentionam aici si valoroasa colectie de scrisori a I.P.S. Sale, care reuneste semnaturi ale unor personalitati romanesti si din strainatate, cum ar fi Dumitru Staniloae, Emil Cioran, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Mihail Sadoveanu, Nicolae Steinhardt, Ioan Alexandru, Bill Clinton, s.a.
Alte obiective turistice și atracții în Sambata de Sus