Festivalul Obiceiurilor Laice de Iarna
Sighetul Marmatiei este cunoscut, datorita evenimentului din perioada iernii. Numit simplu, Festivalul de Datini si Obiceiuri de Iarna "Marmatia", se desfasoara anual pe 27 decembrie. Evenimentul se desfasoara fara intrerupere din 1968.
Festivalul isi propune pastrarea, transmiterea, valorificarea obiceiurilor si datiniulor de iarna si a valorilor creatiei populare. O informare a publicului national si international asupra traditiilor, costumelor si obiceiurilor de iarna (colinde si jocuri cu masti) care se desfasoara de la Craciun si pana la Boboteaza.
Pe langa reprezentantii satelor si ansamblurile folclorice maramuresene, la Sighet vin si iubitotri ai obiceiurilor stramosesti din alte regiuni ale tarii, ca de exemplu: Banat, Moldova, Bucovina, Dobrogea, Oltenia, etc. Chiar si anumite formatii din strainatate au "jucat" pe ulitele Sighetului: Regatul Unit, Ucraina, Republica Moldova.
Festivalul incepe cu primirea, in fata primariei localitatii, a plugusorului vent din Vadul Izei. Momentul principal este alaiul care are loc pe strazile orasului. Fiecare formatie (imbracata in portul popular specific zonei din care a venit) va prezenta un colind, un joc cu masti sau un obicei specific iarna. Spre deliciul publicului dracii si personaje mascate, calareti si carute dau savoare evenimentului. Dupa terminarea alaiului, grupurile participante sustin un spectacol de gala, in care isi prezinta o parte din repertoriul propriu.
In perioada 21-28 decembrie, se vor organizeaza numeroase manifestari culturale: sesiuni de comunicari, concerte de colinde, expozitii de arta etc.
Organizatori ale acestor evenimente sunt: Consiliul Local Sighetul Marmatiei, Primaria municipiului, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures, Muzeul Maramuresan, Casa de Cultura Sighetul Marmatiei.
Pozele pe care le puteti vedea au fost facute la editia din anul 2005. Iar daca acestea v-au starnit interesul si curioziatea va invitam sa vedeti editia din 2007, care va avea loc pe 27 decembrie la Sighet. Astfel stazile orasului vor musti, atat de privitori, cat si de de draci, calareti, copii si adulti imbracati in costume populare, care va vor impartasi un srop din marele suflet al taranului roman, prin intermediul datinilor si obiceiurilor de iarna.