Sinagoga
Comunitatea evreiasca din Sighet isi are originile inca de la inceputul secolului al XVII-lea. In 1780 se construieste prima sinagoga cu acordul Imparatului Josef al II-lea. Acestea fiind doar inceputurile, comunitatea se dezvolta si evreii ajung aproape majoritari in Sighet, inainte de al doilea razboi mondial, cam 11.026 (46,5%) in 1920 si 10.600 (38,9%) in 1930. Azi doar cateva familii au mai ramas in oras.
Acelasi lucru sa intamplat si cu templele, sinagogile si casele de rugaciuni ale acestora. Astfel din cele a doua temple, sase sinagogi si treisprezece case de rugaciune, a mai ramas in picioare numai Templul Vijniter Klau, construit in 1885 si refacut, reparat si restaurat in anii 1936, 1950, 1970, 1981.
Templul este structurat pe doua nivele, parter si etaj. In partea de nord a sinagii se afla sala mica de rugaciuni, folosita cel mai frecvent, datorita numarului restrans de enoriasi.
Si in fatada de la strada cele doua registre sunt bine delimitate, atat printr-un brau cat si prin tratarea fatadei. La parter fatada este mai blindata mai masiva, golurile fiind mai putine, dominante fiind intrarea si cele patru ferestre rotunde.
Etajul este mai usor, datorita golurilor aplicate in fatada, in care relatia plin gol creaz senzatia unei dantele.