Castelul Peles
Este creatia regelui Carol I al Romaniei, iar miracolul arhitectonic - arhiectilor Johannes Schultz si Karel Liman. Castelul Peles Sinaia pastreaza caracteristicile arhitecturii specifice stilului neorenasterii germane.
Constructia Castelului Peles a inceput in anul 1873 pe proprietatea principelui Carol I al Romaniei, teren care a fost denumit ulterior “domeniul regal Sinaia”.
Aproape 300 de lucratori munceau la constructia Castelului Peles, majoritatea din ei fiind italieni, romani si tigani.
Piatra fundamentala a Castelului Peles va fi pusa pe 10-22 august 1875.
Regina Elisabeta nota: "Italieni zidari, Romani pentru terasamente, tigani salahori. Albanezii si Grecii lucrau in cariere, Nemtii si Ungurii dulgheri.
Turcii ardeau caramida. Au fost maestri Polonezi si cioplitori in piatra Cehi. Francezii desenau, Englezii masurau, astfel ca pe santier se intalneau sute de costume nationale si se vorbeau patru-spre-zece limbi, se canta, se injura si se certa in toate dialectele si pe toate tonurile, era un amestec nostim si zgomotos de oameni, de cai, de boi si de bivoli".
La vremea respectiva, santierul de la Castelul Peles era considerat cel mai important de pe Valea Prahovei.
Dupa 1876 lucrarile Pelesului sunt lasate in grija arhitectului Johannes Schultz, asistentul lui Doderer, mai usor de convins in modificarea planurilor initiale.
Pe 7 octombrie 1883 are loc inaugurarea oficiala a Castelului Peles.
La aceasta data se incheie de fapt prima etapa de constructie a castelului, Pelesul fiind transformat, la forma actuala ajungandu-se in anul 1914.
Karel Liman, arhitectul ceh care isi pune o puternica amprenta asupra castelului Peles, este cel care construieste si celelalte edificii din complex.