In intravilanul orasului Slanic, cu intrarea pe strada Baia Baciului se zareste Muntele de Sare.
Mai exact, Muntele de Sare se afla la baza capatului S-E al interfluviului Podul Lungasului (care izvoreste din culmea Giucani, pe dreapta raului Slanic, la aproximativ 850 m de artera principala ce strabate orasul).
Declarata rezervatie naturala geologica si geomorfologica de prin anul 1954, Muntele de Sare cuprinde o suprafata de 2 hectare. Alaturi de munte se gaseste Grota Miresei (aparuta in 1920). Legenda arata ca la patru zile dupa nunta, mireasa s-a sinucis, aruncandu-se din varful muntelui de sare.
Muntele de Sare este modelat de apa ploilor in sare. Tot aici sunt prezente o serie de lacuri carto-saline cu adancime de 32 metri (Lacul Porcilor, Baia Bacilor si Grota Miresei).
Se spune ca la formarea Muntelui de Sare si a Grotei Miresei are la baza actiunea umana; lucru dat prin exploatarea din interiolul muntelui pana in anul 1852, cand mina rezultata a fost inudata, dizolvand sarea si apoi ducand la prabusirea tavanelor.
In acest mod s-a format un imens put in mijlocul masivului de sare, evidentiind o forma de clopot a fostei mine de sare.
In plus, apa a sculptat versantul, creind o mare diversitate de forme carstice.
Muntele de Sare a “suferit” numeroase eroziuni si prabusiri (cutremurulul din 1977, ploile abundente din 1993 si 1999, etc.).
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat