Templul israelit
Templul israelit din Targu-Mures a fost infiintat in anul 1900 de catre fosta comunitate evreiasca "Status Quo". Reprezinta proiectul arhitectului Jakab Gartner din Viena.
Templul prezinta in elevatie un volum care prin masivitatea turlelor octogonale cu cupolete impreuna cu turla mare cu rozete pe toata suprafata constituie un element de frumusete si de ambient arhitectural. Marea rozeta centrala este amplasata deasupra a trei arce care formeaza porticul intrarii principale.
Stilul Templului are un caracter eclectic, dar acest lucru nu stirbeste unitatea compozitiei si valoarea arhitecturala a constructiei.
Interiorul este amplu, decorat expresiv cu rozete florale, profile dantelate, cupolete bulbate, cu elemente decorative de inspiratie musulmana cum ar fi arcul de deasupra CHIVOTULUI. Ambianta interioara aminteste de o biserica catolica situata la intersectia romanicului cu goticul si barocul. În acest sens remarcam elementele traforate ale balustradelor de la tribuna, galeriile etajului, ca si decoratia interioara in ansamblu. La aspectul elevat al interiorului contribuie si mobilierul asezat in patru siruri de banci care se inscriu organic in structura de plan a parterului.
In prezent, Templul mare din Targu-Mures se inscrie printre cele mai valoroase cladiri sub acest aspect arhitectural, fiind un element important din acest punct de vedere, chiar si pe teritoriul Romaniei.
Capacitatea templului este de 522 de locuri dintre care 314 locuri la parter, pentru barbati, si 238 de locuri la balcon pentru femei. Datorita faptului ca municipiul Targu-Mures a fost una dintre acele localitati din Ardealul de Nord de unde au fost deportati evrei in lagarele de exterminare din Germania, pentru vesnica aducere aminte a fost plasat un monument de marmura alba, cu o placa comemorativa, situat in fata in partea de rasarit a templului, alipit de peretele balustradei Chivotului.
Scris in ebraica, textul (tradus in limba romana) aminteste, urmatoarele: "Numarul Sfintilor (martirilor) din orasul nostru este de 5.943 si piatra din zid striga de durere si tot poporul evreu deplange exterminarea parintilor nostri si a celor dragi noua care au fost sacrificati si arsi la Auschwitz in anul 6704 (1944)".Tot pentru aducere aminte, in holul de la intrare in marele Templu este plasata o placa comemorativa adusa de la Sovata, cu numele celor deportati din aceasta localitate in aceleasi lagare de exterminare.
In anul 2000 s-au realizat lucrari de consolidare, conservare si de decorare a interiorului, potrivit formulei initiale.