Monumentul Independentei
Initiativa ridicarii Monumentului a apartinut Ligii pentru propasirea Dobrogei, condusa de poetul Ion Nenitescu, prefectul judetului. Piatra de temelie a fost pusa in octombrie 1879, cu prilejul vizitei la Tulcea a domnitorului Romaniei, Carol I de Hohenzolern, insotit de Mihail Kogalniceanu, generalul-medic Carol Davila si colonelul Dimitrie Lecca, ministru de razboi; atunci, la baza fundatiei au fost ingropate, alaturi de un pergament, si decoratiile lui Carol Davila.
Proiectarea si executia monumentului au fost incredintate sculptorului roman Giorgio Vasilescu, care a inceput lucrarea in atelierul sau de la Venetia; dupa moartea artistului in 1898, lucrarea a fost continuata si terminata de Constantin Balacescu.
Statuia dorobantului a fost turnata in bronz in atelierul lui E. Manaretti din Frize-Venetia; obeliscul, inalt de 22 m a fost lucrat din granit in atelierul lui Innocentio Pirovano; vulturul a fost turnat tot la Venetia si adus in tara in anul 1900. Inaugurarea monumentului s-a desfasurat in prezenta familiei regale, la 2 mai 1904 fost turnat tot la Venetia si adus in tara in anul 1900.
Inaugurarea monumentului s-a desfasurat in prezenta familiei regale, la 2 mai 1904. In timpul primului razboi mondial armata germano-bulgara ce ocupase Dobrogea a demontat statuia dorobantului, vulturul si placile monumentului si le-a transportat in Bulgaria pentru a fi topite. In 1932 Monumentul a fost refacut partial, prin construirea obeliscului.
In preajma sarbatorii centrenarului independentei de stat a Romaniei, s-a luat hotararea refacerii Monumentului in forma originala, de aceasta data cu contibutia sculptorului dobrogean Cristea Grossu. Tot atunci au fost amenajate scarile monumentale si intregul parcul. Sarbatoarea centenarului a avut loc la 9 mai 1977 in fata Monumentului refacut.