Informații turistice generale
In acesti ani postcomunisti Severinul continua cu fervoare sa-si recapete tinuta de oras european: casele tip vila, palatele unor institutii, infiintarea de noi institutii, printre care de invatamand doua Colegii si doua Universitati, nenumarate spatii comerciale, modernizarea parcurilor, piatetelor si strazilor pornind din centrul civic, trasarea unui nou cartier supermodern (Alunis), alte cateva proiecte in derulare de mare importanta pentru oras: aductiunea apei potabile, aductiunea gazelor naturale, construirea statiei de epurare, amenajarea falezei.
Dupa 1990 s-a reluat traditia, intrerupta in anii fostului regim, de a sarbatori Zilele Severinului in fiecare an, o data cu patronul spiritual al orasului, Sf. Mare Mucenic Gheorghe (23 aprilie), sarbatoare la care sunt invitati prieteni din orasele dunarene si europene infratite cu Severinul.
Severinenii au cult pentru statui si gradini. Numai Parcul Rozelor se intinde pe o suprafata de 12 ha, apoi Gradina "General Dragalina" (cu Cetatea Severinului) si parucl complexului arheologic Drobeta, Toate trei etalandu-se pe taluzul terasei Dunarii, cu elegante alei si arbusti, cu randuri de castani de-a lungul bulevardului Carol I. Parcul central (stil englezesc) cu monumente, fantana arteziana, ecleraj. In partea nordica a orasului se intinde pe 13 ha Parcul natural Crihala, iar in partea vestica, intrarea in oras este agrementata de un parc cu bazine de apa, arbori si alei.
Severinul este un oras cald si luminos gratie si climatului mediteraneean, cu veri insorite si ierni blande, care ofera conditii pentru dezvoltarea unor vegetatii specifice. Severinul este patria migdalului, smochinului, liliacului, teiului si castanului. Arbori exotici: magnolia, nucul caucazian, Gingko biloba, cea mai veche specie de pe glob.
Pentru ceea ce exprima de regula, un oras de margine, Severinul este o exceptie. El nu margineste, ci dezmargineste. Fluviul a fost mai totdeauna o invitatie intre cele doua maluri. Severinenii au stiut sa "treaca Dunarea" chiar si in timpul restrictiilor din fostul regim comunist. Severinul a crescut in cultul libertatii, dovada relatiile cu vestul in toate epocile. Moda venea aici de la Viena si Paris. In timpul din urma, al estizarii comuniste, severinenii au cultivat relatiile cu Timisoara. Era si mai aproape decat Bucurestiul. Multi studenti alegeau orasul de pe Bega, ca si astazi dealtfel.
Drobeta Turnu Severin este prin nastere un oras modern de tinuta europeana. Reintegrarea sa in Europa depinde acum mai mult de Europa.
Turnu Severin, la data infiintarii sale din 23 aprilie 1833 botezat Noul Oras Severinul a fost un dar al momentului istoric numit Pacea de la Adrianopol din 1829 prin care s-a edictat libertatea navigatiei pe Dunare si a relatiilor comerciale. De-acum Severinul va deveni port si poarta de legatura intre Europa Centrala si Dunarea de jos, intre Europa si Orientul Apropiat. O incercare de a cladi aici un oras o avusesera si austriecii, dar cum administratia lor asupra Olteniei a durat putin (1718-1739) proiectul a cazut. Turcii au revenit iar un moment prielnic nu s-a mai ivit decat abia dupa un secol.
Mehedintiul nu avea oras la Dunare, fostele cetati Drobeta si Cetatea Severinului disparusera cu secole in urma, oamenii se retrasesera mai la adapost din calea pradatorilor turci, astfel ca dorinta locuitorilor din Cerneti (capitala de atunci a judetului) era acum una de revendicare, sa se construiasca un oras alaturi de fostele cetati, care avusesera candva o istorie teribila. Locul era marcat prin vestigiile Castrului roman Drobeta, Podului lui Traian si Turnului lui Sever, care s e vad si astazi - semne emblematice pe harta istoriei.