Volgograd, numit si Taritin, este un oras in Rusia, situat pe malul drept (vestic) al raului Volga. Este un important nod de cale ferata, care uneste Moscova, regiunea Donbas din Ucraina, Caucazul si Siberia. Orasul este un centru al transportului fluvial, aflandu-se la capatul rasaritean al canalului Volga-Don.
Date istorice:
Fundatiile orasului Volgograd au fost puse odata cu piatra de temelie a cetatii Taritin la confluenta raurilor Tarita si Volga. Fortareata, care si-a luat numele de la numele tataresc al raului Sary Su (raul galben), a fost construita pentru apararea granitei sudice a Imperiului Tarist si a devenit un centru al negustorilor. A fost de doua ori cucerit de cazacii rasculati, in timpul rascoalelor conduse de Stenka Razin (1670) si Emelian Pugaciov (1774). Taritin a devenit un important port fluvial si centru comercial in secolul al XIX-lea.
Orasul a fost scena unor lupte foarte grele in timpul razboiului civil din Rusia. Fortele bolsevice "rosii" care aparau orasul, aflate sub conducerea lui I. V. Stalin, Kliment Vorosilov si Semion Budionnii, au fost infrante de "albii" condusi de Anton Ivanovici Denikin, care au controlat orasul pana in 1919. Dupa recucerirea de bolsevici, Taritin a fost redenumit Stalingrad ("Orasul Stalin") in 1925.
Redenumirea orasului s-a facut conform modei instaurate de bolsevici, de rebotezare a localitatilor cu numele unor lideri sau eroi comunisti.În 1961, orasul a fost rebotezat Volgograd ("Orasul Volga"), ca parte a programului lui Nikita Hrusciov de destalinizare. Aceasta schimbare a fost foarte controversata, dat fiind renumele international castigat de oras in timpul razboiului. În 1985, cand in fruntea statului sovietic era Constantin Cernenko, au existat propuneri pentru revenirea la numele Stalingrad. Desi populatia a sprijinit tot timpul o asemenea revenire, guvernul Rusiei nu a luat inca nici o hotarare in acest sens.
Mii de oferte de vacanță publicate de agențiile de turism partenere:
Povestiri și poze din cele mai vizitate destinatii din lume:
Nu sunteți logat